sobota 26. marca 2011

Maslové rožteky


Pre mňa sú raňajky snáď najdôležitejším jedlom dňa...užívam si ich už od detských čias,a dodnes rada spomínam na časy,keď môj ocino ešte pracoval v bani,a vždy po nočnej,nás ráno čakali na stole všakovaké čerstvé pečivká,masielko,a plnotučné mlieko...mamina bola skôr šetrnejšia,a kúpila len to potrebné..ale otec,ten sa vie z raňajok tešiť rovnako ako ja,takže na jeho raňajky určite nikdy nezabudnem...toto ranné stolovanie je pre mňa natoľko sympatické,že vôbec nemám problém vstať aj o 6stej ráno,len aby sme si mohli dopriať čerstvého voňavého domáceho pečivka..a tak ,to bolo aj dnes..a týmto pečivkom som natoľko nadšená,že by som zaň bola schopná vstať aj o 4téj :))..ale Vy nemusíte k príprave raňajok pristupovať takto "šialene", šikovná gazdinká nepečie v rozumnom čase, a využije kamarátku mrazničku...ráno už len stačí rozmraziť,a rožteky ako čerstvo upečené sú na svete :))ale zas niet nad romantiku,keď Vášho miláčka z postele vytiahne vôňa ako z pekárne..takto sa víkend začne zaručene sladko:)


Maslové rožteky:
(inšpiracia www.simplysogood.blogspot.com )

3 vajcia
1/2 šálky cukru
1/2 šálky masla
3/4 CL soli
3/4 šálky mlieka
4 1/2 šálok hladkej múky
Kvások ( 1 PL sušeného droždia , 1/4 šálky teplej vody,nie horúcej )
1/2 šálky masla (na plnku)

Najprv si pripravíme kvások ,a to tak,že si rozmiešame kvasnice v teplej vode..medzitým si rozpustíme maslo,a keď začne bublať ,prilejeme k nemu mlieko..odstavíme z ohňa,a necháme vychladnúť,stačí do vlažna..vajcia si mixérom vyšľaháme s cukrom a soľou,stačí len tak 2 minútky,potom k nim pridáme maslo s mliekom,znovu prešlaháme,pridáme kvások,prešlaháme..a nakoniec po hrnčekoch pridávame múku,a po každom hrnčeku zmes prešlaháme..vznikne nám také lepivé cestíčko,ktoré v mise vyformujeme do bochníčka,prikryjeme fóliou,a dáme na noc do chladničky...také  3-4 hodinky pred plánovaným pečením ,vytiahneme cesto z chladničky,rozdelíme na 2 polovice,každú vyvaľkáme na kruh o priemere cca 35 cm..rozpustíme si pol šálky masla,necháme vychladnúť,a potom nim potrieme každý kruh,rozdelíme ho na 4 rovnaké časti (do kríža),a každú štvrtinu ešte na 3 trojuholníky..takto dostaneme 12trojuholníkov...vyformujeme ich do tvaru rožteka,čiže ich začneme stáčať od širšieho okraju....rožteky ukladáme na plech na pečenie,prikryjeme a necháme kysnúť,cca 2-3 hodinky..


pečieme pri teplote 180 C,asi 15-18 minút..mne sa osvedčilo 17 minút..zaručujem Vám úúúúúúžasnúúúúú omamnú maslovú vôňu,a chuť za vôňou vôbec nezaostáva:)

Dobrú chuť a krásne víkendové rána !!!!! Print Friendly and PDF

32 komentárov:

  1. Matka, rozteky vyzeraju uzasne a fotky? Jednoducho nadherne, krasne nastajlovane ;)Superrr!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adushka,mooc dakujem:)len mi uz zacina vadit,to co si mi spominala,ze tu mam tie fotky strasne malicke..budem asi musiet vymysliet inu tapetku,aby mi sem vosli vacsie fotky..a rozteky ti fakt moooc odporucam,nas uplne dostali:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ..matka uz aj idem kukat ci mam vsetko potrebné ..vy zera ze su fakt super..a krááásne fotočky ....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Martinusik, cakala som priam s napatim na tvoje nove fotecky, no aj som uuplne mimo z nich, krasne!!! na vacsej ploche vyniknu urcite este lepsie, no aj takto to ma svoje caro. sikovna a rozteky su jednoducho na spapanie!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásne tvarované rožteky Maťka, fakt ukážkové:)Veru si na ne posvietim a nepochybujem že budú raňajočky, ako na zámku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. och och och, tak tie by som si dala zajtra rano ku kavicke mnaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  7. MAtka ;) nuz veru...ja som vedela, ze casom zacnes rozmyslat o vacsich rozmeroch. Neboj, urcite to vymyslis tak, aby si bola spokojna so vsetkymi parametrami stranky ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evinka,dakujeeem:)snad som ta nesklamala:)rozteky su ale naozaj prudko papatelne..a zajtra sa uz konecne pokusim napisat,lebo ti to stale len slubujem..niekedy by som normalne prijala dlhsie dni,aby som stihala venovat sa vsetkemu co chcem,a este aj oddychu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ajka,dakujeem,a budem rada,ak vyskusas:)ved to mi nedali spavat tie tvoje croissanty,tak som objavila tuto zjednodusenu verziu,sice nema to povestne "listkovanie",ale chutna je az-az:))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Slavka,ved dobehni na jednu..mame zopar roztekov este v mrazaciku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adushka,veru si spravne predvidala..tapetky som sa uz obkukala,tak snad sa mi podari vymysliet nejaku pozeratelnu zmenu..uz len najst si caaaaaas....

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásne rožteky, vstávanie by som ale nezvládla :))).

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Miska,dakujeeem:)cesticko velmi podobne tvojim skoricovym roztekom,takze si urcite vies predstavit,ake su dobrucke:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Kinga,dakujeeem:))pre dobru vec ja vstanem rada:)na Vianoce kvoli vianocke vstavam o 5tej rano,ale potom,v case kysnutia,sa vzdy supnem naspat do postielky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. mňaaaaaaaaaaaaaaam. a KRÁSNA !KRÁSNA! FOTKA!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anetka,dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeem:))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Martinka krásne rožteky a ešte krajšie fotky... mňam, máš môj obdiv!Raňajky aj ja zbožňujem a úplne najradšej mám tie sobotňajšie - to je nesmierna pohodička. Tiež si ráno radi doprajeme čerstvé pečivko, ale z obchodu alebo z mrazničky. Ja moc to ranné vstávanie keď nemusím, tak nevstávam. Okrem toho môj drahý spí ako myš na vreci, takže by sa hneď zobudil a potom by celý deň frfľal, ako som ho pobudila:)
    Ja skôr potiahnem neskoro do noci, ale to jedine keď som u našich. Akurát som cez víkend do tretej v noci piekla pre krstniatko tortu:) To ti bola fajná brigadírka:))ale čoby sme neurobili pre tých našich najbližších, všakže?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Evinka:)dakujem moc za pochvaly,dobre sa to veru cita:))))..chi:)som sa nasmiala,ze tvoj drahy spi "ako mys vo vreci":)))ja som na tom podobne,lebo tiez sa na vsetko zobudim..ale zato ten moj spachtos,ten spi tak tuho,ze sa vzdy smejem,ze mna by pri nom aj ukradnut mohli:))fiiha..tak ty si sa tiez cinila,ty musis byt ta najlepsia krstna mamicka:)som zvedava na torticku,dufam,ze nas potesis foteckou:))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Hmm, nádherné rohlíčky, jeden jako druhý. Domácí pečivo peču dost často (právě mi doma voní čerstvé bulky sypané sezamem a mákem a citronové chilli uzlíky), jenže ty moje výtvory často vypadají jako z chráněné dílny :-)
    Čerstvé rohlíčky ke snídani jsou úžasé, já je dělám často taky, ale dělám je většinou tak, že ze zpracovaného a ještě nevykynutého těsta ušoulám rohlíčky, houstičky či jiné tvary, potřu a posypu podle chuti a šoupnu i s plechem do lednice nebo na jiné chladné místo. Pěkně přes noc a ráno jen rozpálím troubu na 180 stupňů a pěkně vykynuté rohlíčky upeču :-)
    Moc spokojená jsem s tímto receptem: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/krupave-domaci-housticky-rohlicky-a-vysmate-ksichtiky

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Madla,dakujem:)))a neboj,ani moje neboli vsetky dokonale,to len na foto som vybrala tie naj:)))a dakujem aj za tip na tvoj receptik:)urcite su vyborne!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Jéééj Maťka aké to tu máš vypeknené....a gratulujem k uverejneniu receptíka na Taste Spotting:)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. No Matka, konecne krasne velke fotecky, na ktore je radost pozerat ;) Jeej, tastespotting? Musim ist kuknut, ale ked pozeram na tie nadherne fotky, tak si myslim, ze to pojde teraz jedna za druhou ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Krásna zmena na blogu, Matka,ja som tiez uvazovala nad väcsími obrázkami, ale o rok by bolo po blogu, myslím.Preto uz nepridávam ani postupy ak to nie je nevyhnutné kôli kapacite. Ale vyzerá to úzasne a supiiiiiiiiii.Gratulujem!Dobrý výber Tapetky!!!papaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  24. No Maťka, tak som sa do nich chcela pustit ale su neskutočne časovo naročne..nakoniec som upiekla Tvoje buchty :-) hihi ale ja sa raz odhodlam k rožtekom ...raz ma to popadne...Hm a mne sa inak páčil pôvodný blog,....budem si musieť zvyknúť ...

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ajka,dakujem:)posledne dni som trosku menila dizajn,ale ta prva modra verzia mi akosi nesadla,tak som opat ruzova a vo svojej kozi:))snad sa bude pacit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Adusha,dakujem:)noo,nemyslim,ze to bude take lahke,stale sa mam co ucit a zlepsovat,ale kiezby:)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Slavka,dakujeeem:)tapetku som opat zmenila,a v tejto sa citim ako si viac "svoja"...a kto vie,co bude do roka,takze ak sa mi minie kapacita blogu,budem to riesit az potom...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Gabika,hmm..ved ani nie su az tak casovo narocne,vykysnu cez noc v chladnicke,a ranko uz len nechat podkysnut,stacia aj 2 hodky..ale snad teda chutili aj buchticky:)a velmo dufam,ze si zvyknes aj novy vizual blogu:))♥

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...