nedeľa 22. mája 2011

Bruschetta s domácou citrónovo tymiánovou ricottou

Tip na ľahké osviežujúce predjedlo alebo chuťovku k vínu......


Bruschetta s domácou citrónovo tymianovou ricottou:

opečená bageta alebo chlieb
ricotta
citrónová kôra
tymian
olivový olej
sol
čerstvo namleté korenie

Ricottu si osolíme,môžme jemne dochutiť citr.šťavou..navrstvíme na bruschetty,posypeme citr.kôrou,okoreníme,pokvapkáme olivovým olejom,a podávame........



Domáca ricotta:
3 litre plnotučného "surového" nepasterizovaneho mlieka
1/3 šálky octu
1/4 CL soli

Mlieko so soľou si zahrejeme pod bod varu ,na 80-90 °C ,odstavíme z ohňa,a pridáme ocot...opatrne miešame cca 1 minútu,potom zlejeme cez sitko vystlané tenkým plátnom,necháme odkvapkať prebytočnú tekutinu,a máme hotovo..buď hneď konzumujeme,alebo odložíme do chladničky,a spotrebujeme do cca 2 dní..
Výroba domácej ricotty by mal byť veľmi rýchly a jednoduchý proces..pozrela som si množstvo receptov a video príspevkov,a všade im to išlo strašne ľahučko a rýchlo..až na mňa..neviem ,kde bola chyba,ale na túto misku ricotty som spotrebovala 6 litrov mlieka...prvú várku som robila podľa receptu,kde išli 2 litre mlieka,1 šálka šlahačky,a 1/4 šálky citrónovej šťavy..dodržala som presnú teplotu,dokonca som si ju zmerala aj thermometrom,ale po pridaní citrónovej šťavy,sa mi ricotta vôbec nevyzrážala..tak som to tak nechala stáť aj 2-3 hodinky,až potom zliala,a dostala som cca pol šáločky ricotty..potom som behla po dalšie 2 litre mlieka,že vyskúšam ešte raz,ale tentokrát sa nevyzrážala už vôbec žiadna ricotta...stále som sa nevzdávala,a o deň neskôr som to vyskúšala zas,tentokrát už bez šlahačky,a s octom,a konečne sa mlieko vyzrážalo,a vznikla mi veľmi chutná ricotta..chuť je omnoho lepšia ako u kupovaných,je taká krémovejšia,smotanovejšia,plnotučnejšia,proste mňam...ale stále som neni úplne spokojná,lebo všade v receptoch z 3 litrov mlieka, získali 3 šálky ricotty,a u mňa to bolo horko ťažko jedna šálka..netuším v čom môže byť chyba,či máme nekvalitnejšie mlieko,alebo???...akúkoľvek Vašu radu alebo skúsenosť rada uvítam:)



Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

23 komentárov:

  1. Maťka ..krásne foto ..a mňááám hned by som si dala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...naozaj krásne obrázky :) Maťka ja som ešte ricottu nerobila zato tvaroh áno:) takže ďalšia výzva predomnou:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka zasa raz skvelý nápad od Teba na príjemný letný večer. Celý týždeň som si hovorila, nepôjdem na blogy, nech sa zbytočne nedráždim... som po operácii osmičky a už týždeň nejem... dnes som neodolala a už mi tečú slinky až... vieš kde :) Horšie je, že ešte nejakú dobu si tieto skvelé bruschetky proste nemôžem dopriať :( Vzdávam pochvalu za krásnu fotečku (ako všetky). Už teraz sa teším na ďalšie skvelé receptíky od Teba :) Čo sa týka ricotti, určite by som išla do čerstvého kravského mlieka. Len tak ďalej Mati!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka,dakujeeeem:))aj ja som uz robila tvaroh,tam problem nebol,i ked tiez ho nebolo nejak vela..ale tato ricotta mi nejak neda spavat,tak budem rada,ak sa potom podelis o tvoje skusenosti:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Monika,dakujem za krasny komentarik:)))..a drzim palceky,nech sa tvoj zdravotn ystav da co najskor opatz do poriadku,aby si si mohla vychutnavat dobrot..ja si tiez teraz moc nevychutnavam,lebo som na diete..jedine tentoi vikend som si dala mala prestavku,kedze sme mali oslavy,a grill party,a proste sa nedalo dietovat..ale od zajtra uz som opat na dietnej vlne:(((..a mliecko som pouzila samozrejme cerstve kravske z mliekomatu...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. a ospravedlnujem sa za tie preklepy...:(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Matka nadherne fotecky. Zaujimavy receptus na ricottu. Uz som sa stretla s receptom na domace mascarpone, ale toto mi je novinka. Mozno ked budem doma, tak vyskusam. Tu nemam cerstve mliecko:( Chutovecky su mmnami, mnam

    OdpovedaťOdstrániť
  8. NOoo, u nás ke kadobudka s čerstvým mliečkom, vždy keď ideme okolo si s mužom hovoríme, že vyskúšame. Domáca riccota ma láka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adrianka,dakujem:)))..a budem rada,ked vyskusas,ak sa dostanes k cerstvemu mliecku..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivanka,aj ja kupujem v takej "kadibudke"..taketo mliecko naozaj odporucam,ta chut je neporovnatelna...a budem rada,ak ricottu vyskusam,a podelis sa o skusenosti:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mati, co uz ty nevymyslis, klobuk dolu. Cakala som nejaky exkluzivny recept, predcila si moje ocakavania. Ja som zatial este nic podobne doma nevyrabala, este som nenabrala odvahu, a aj ten teplomer mi chyba, budem musiet niekde "splasit: ;o))) A aby som nezabudla, krasne fotecky ako vzdy ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Matka, chutovecky ako lusk! sikulka, ze si sa na vyrobu domacej ricotty dala, a najma, ze si to po neuspesnom pokuse nevzdala :) velmi sa mi paci ten chladivy ton fotociek, krasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. MAtka,
    paradicka, vuav, ricotta vyzera uzasne! Ja zial nemam poblizku mliekomat, ale uz sa musim veru odviezt k najblizsiemu a nejake mliecko domov dotiahnut. Len kedy kedy, ked som taka leniva? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mariannka,ved toto je taaaak jednoduche,ze to ma od exkluzivitky daleko:)))a aj ta ricotta je zalezitostou 5 minut,len ja som nejaka nešika,alebo mame malo tucne mlieko?netusim...:(a ono ten teplomer nie je az tak dolezity,mlieko by malo mat spravnu teplotu,ked sa na krajoch zacinaju tvorit male bublinky,tak tesne pred bodom varu...a dakujem za fotecky♥

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Evinka,dakujem ti moc za krasne slovicka:)))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Adushka,dakujeeem:)))a ty mas veru od lenivosti daleko:))))kazdopadne budem rada,ak vyskusas,a mozno rozlustis moju zahadu nepodarkov:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. perfektné...a som veľmi rád, tento recept ma inšpiroval. Od soboty mám nový kontaktný gril a nestíham grilovať :-) takže určite budú aj bruschettky...krásne fotky ako vždy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. BenJ:jooj,ja milujem grilovacky:))my mame len taky mini balkonovy gril,ale ved co viac by sme v cinziaku vobec chceli..:))kazdopadne ti zelam vela grilovacich napadov,a som rada,ze aj ja som mohla stipkou prispiet do vasho bbq menu:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Take jsem zkousela delat ricottu s citronovou stavou a mela jsem presne stejny problem - mleko se nesrazilo. Priste zkusim take ocet, snad to pujde lepe!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Growntocook: joj,tak aj ty si mala rovnaky problem??:(..skus este vyskusattento recept http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/2011/08/orecchiette-s-pecenymi-rajcinami.html

    ten sa mi podaril,a ricotta bola fakt dobra:)neviem,ci to bolo receptom,alebo tym,ze som pouzila ine mlieko..ved vyskusaj,a budem rada,ked das vediet,ako to dopadlo:)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...