sobota 28. mája 2011

Čerešňovo mandľové "financiers"


V chladničke sa mi už nejaký čas "sušili" vaječné bielka,a tak som bola donútená niečo rýchlo vymyslieť..napadli mi francúzske koláčiky "financiers",ktoré som robila už viackrát,ale nie vždy sa mi podarili..zato tento recept je zaručený,a výsledkom je  úžasne chutné a šťavnaté mandľovo čerešňové pečivko....Netradičný názov "Financiers" (finančníci) je pravdepodobne odvodený od obdĺžnikovej formy,v ktorej sa spravidla pečú,a vyzerajú ako tehličky zlata...alebo sú aj teórie,že je názov odvodený od finačnej štvrti Paríža,kde sa stali tieto koláčiky populárnymi...nech už je to akokoľvek,vďaka Francúzom za túto dobrotu :)


Čerešňovo mandľové "financiers":
(inšpiracia www.thecookingphotographer.com )

113 g masla
1/2 šálky práškového alebo kryštalového cukru
(v pôvodnom recepte bola uvedená jedna celá šálka,ale mne sa zdalo moc dokonca aj táto polovičná..ale možno je to len následok diéty,a tak mi všetko chutí akosi sladšie)
1/2 šálky mletých mandlí
5 PL hladkej múky
1/2 CL soli
4 vaječné bielky
1 CL mandľovej esencie
1 CL vanilkovej esencie
čerstvé čerešne (množstvo podľa chuti)

Základom financiers je hnedé maslo (beurre noisette),ktoré sa pripravuje nasledovne...maslo si rozpustíme na slabom ohni,a za občasného miešania zahrievame dovtedy,až kým sa nám oddelia tuky a mliečna sušina,a maslo nadobudne jemne hnedú farbu..stiahneme z ohňa,a prelejeme cez sitko,aby sme sa zbavili mliečnej sušiny,ktorá nám zostala na dne...maslo vonia krásne orieškovo,preto sa mu hovorieva aj orieškové maslo...necháme vychladnúť..medzitým si spolu zmiešame všetky suché prísady,a potom mixérom po jednom zašlahávame bielky,pridáme esencie,a nakoniec zašľaháme maslo,a šľaháme dovtedy ,kým nám nevznikne hladké lepivé cestíčko...Vymažeme si formičky,môžte použiť rôzne,od špecialnych tehličkových až po muffinkové košíčky..formičky naplníme cestom,a do každej zapichneme pár čerstvých čerešní aj so stopkou...pečieme pri 180 C,cca 15-20 minút..








Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

24 komentárov:

  1. :)) Matka, madlove kolaciky si s tebou proste spajam :) vidim, ze si tiez vyrabala podlozku na fotenie, alebo? ja som v tyzdni natierala nabielo vsetko co mi prislo pod ruku, ale uz ma to preslo, lebo som tusim upratovala dlhsie ako tvorila :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak aj ja mam v chladnicke bielka, myslela som ze skúsim Pavlovu ale mam aj ceresne, tak asi sa hned teraz idem do toho pustit! Uz sa tesim na tu chut:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evinka,veru,mandlove zalezitosti ja proste mooozem:))asi som blog mala skor pomenovat po mandlach:))..ejha,a vsimava si veru:))podlozku som si robila uz davnejsie,ale je len taka provizorna,nie uplne podla predstav,ale velmi sa mi paci biely podklad na foteckach:)u mna to zas bola extremna rychlovka,zalezitost 5 minut,takze som ani nestihla nic zamazat:))tesim sa na tvoj vytvor:))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucka:som rada,ze ti receptik padol vhod:)a verim,ze ti bude chutit...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jooooooooj, ja uz len tych vsetkych dobrot na obrazkoch priberam;) Matka opat skvely receptik. Nadherne fotecky. Masielko (beurre noisette)sa da u nas kupit? No a tie ceresnicky , tie by som veru tiez neodmietla.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adrianka:dakujeeem:))..a maslo sa neda kupit,treba si ho pripravit,len som to asi tak sformulovala,ze to vyznelo,ze si treba roztopit uz hnede maslo,vsak?..uz som to poopravila:)krasny den prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. mnam, dlho som k tebe nenakukla, musim dohnat zmeskane...fotky ako vzdy prekrasne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Sponataneus-Euphoria :thank you so much♥

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Miska,som rada,ze si nakukla,a dakujeeeeeeeem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Martinka uzasny dezertik :) po zhliadnuti tvojich nadhernych fotiek som hned dostala strasnu chut na ceresne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lubka,dakujem ti moc.)a som rada,ze som ta nachutila na ceresnicky:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Maťka ja dávno vravím že Francúzi vedia čo je dobré a zvlášť čo sa týka dezertov, jednoducho rafinované a vieš to aj tak krásne rafinovane nafotiť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Maťka, ja Ťa mám veľmi rada, ale z tých tvojich úžasných receptíkov tak hrozne priberám.....´keďže som si zaobstarala konečne formičky, rozhodne upečiem, ale som ešte nikde nevidela čerešne. To zrejme preto, že chodím do roboty a domov, obchodím mám neďaleko domu, tak sa netáram poste. Úloha týždňa - zohňať čerešne
    Ivana KC

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Marti, dalsi recept, ktery urcite vyzkousim, prima recept na cerven - tresnove obdobi. Moc se mi libi ten napad se stopkou, to budou deti urcite nadsene. Krasny den, Katerina

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ivanka,no to je mi uplne jasne..receptiky pridavam ,aby som v tom priberani nebola sama:))))budem rada,ak vyskusas,a vela stasticka pri zhanani ceresniciek:)ja som kupila na trhu..len ta cena:(

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Katerina,som rada,ze sa ti receptik paci,a verim,ze sa budem aj detom:)krasny den prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ajka:veru,veru,Francuzi to umia:)a dakujeeeem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mandle můžu ve všech podobách a tyhle malé francouzské bábovičky se mi opravdu moc líbí. Sakryš, kdy já všechny ty recepty budu dělat, když tu přibývá jeden úžasný recept za druhým! Už aby byly třešničky, úplně se na ně třesu!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Madla,dakujeeeeem:)snad uz sa ti podarilo dostat k tresnickam:)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...