sobota 25. júna 2011

Studená polievka s hráškom,Fetou a mätovým pestom


Túto polievku som robila ešte cez týždeň,ale akosi som nestíhala pridať..na dnes,keď teploty vonku pripomínajú skôr jar ako leto sa určite nehodí....ale hneď ako sa leto vráti,a Vy nebudete vedieť,ako sa schladiť,určite si spomeňte na túto polievočku,ktorá Vám poskytne to pravé chladivé osvieženie....


Studená polievka s hráškom,Fetou a mätovým pestom:
(inšpirácia www.myrecipes.com )

ja som suroviny nevážila,takže ich uvádzam len orientačne...na liter polievky som použila:

1 PL masla
1 menší pór
cca 400 g hrášku
zeleninový vývar
cca 150 g Fety
korenie a soľ na dochutenie

Na masle si opražíme nakrájaný pór ,pridáme hrášok,chvíľu restujeme,potom zalejeme vývarom,okoreníme,ku koncu varenia,keď je hrášok mäkký,pridáme syr Feta,a všetko spolu vymixujeme dohladka tyčovým mixérom..pozor,polievku moc nesoliť,keďže Feta je dosť slaná....dáme zachladiť,a podávame s mätovým pestom....to,čo nám zostalo,sme si na druhý deň už ohriali,takže môžem potvrdiť,že polievka je dobrá aj za tepla:)



Mätové pesto:
1 PL píniových orieškov (môžte použiť aj mandle)
1 strúčik cesnaku
2 šálky čerstvej mäty
2 PL  parmezánu
soľ
čerstvo namleté korenie
2 PL olivového oleja

Všetko si spolu zmixujeme,a až nakoniec po troškách prilievame olivový olej,a premixujeme..alebo si ho vyrobíme ručne v mažiari ako ja..moje pesto je táke bledšie,lebo sa mi tam vysypalo viac mandlí a parmezánu ako som pôvodne chcela:))




Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

13 komentárov:

  1. mnaaam! tiez teraz ulietavam na studenych polievkach Matka, takze asi tusis, ze si mi ulahodila :))) vyzera to krasne, snazim sa predstavit si ako to chuti a dufam, ze toto leto budem mat prilezitost vyskusat..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. bomboshka:-))) paradne jedlo, mata+hrasok=najlepsi kamosi na svete

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja ako zaryty odporca polievok by som sa aj celkom dala nahovorit na jednu porciu ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. matka nedovolila by som si opravovat taku kucharku akou si ty len mi prosim upresni kolko je hrubym odhadom 2 PL salky parmezanu? :)) inak vyzera polievocka velmi osviezujuco :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evinka,to som rada,ze som sa ti trafila do chuti...:)a polievocku sia j urcite vies predstavit,lebo je velmi podobna tvojej hraskovej,len to pesto jej zas dodava trosku iny chladivy rozmer:)ale ked uz sa konecne dostanem k tym krevetkam,ktore som este stale nedokupila,tak vyskusam aj s nimi..:)krasnu nedelku ti zelam,a budem sa snazit na tvoj mailik odpisat co najskor,len som zatial nestihala♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka,dakujeem:)a pci sa mi slovko "bomboshka" :)))))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mariannka,to by som bola poctenaaa:))))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Barborka,chiii:)ale som sa zasmiala,co som to postvarala:))idem hned opravit:)))a kludne len kritizuj,ved je to pravom:)))ale hlavne som sa na sebe pobavila:)))♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mátové pesto jsem ještě nikdy nezkoušela a toužím ho ochutnat! :-) Máta a hrášek jsou velcí kamarádi, takže jídlo je určitě vynikající :-))) Je to nádhera a s Fetou bezva nápad!
    Měj se krásně :-)
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Papaja:dakujem za komentarik,a toto pesto urcite stoji za vyskusanie:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Niekedy vyskúšam, už to mám v Reader-i vo hviezdičke :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...