piatok 22. júla 2011

Letný ovocný koláč s citrónovým mascarpone krémom


Tak tento koláčik proste musíte vyskúšať....je úžasne šťavnatý,plný maslovej chuti,jemne podčiarknutej mandľami,no...a ovocie si zvolíte ,aké len chcete...ja som použila,to čo som mala doma..čiže krásne černice z babičkinej záhrady,a voňavé broskyne....koláčik je tak mäkučký ,až sa rozplýva na jazyku...a citrónový mascarpone krém mu tvorí dokonalého osviežujúceho spoločníka:)...


Letný ovocný koláč s citrónovým mascarpone krémom:
(inšpirácia www.taste.com.au )

250 g masla
250 g kryštáloveho cukru
6 vajec
120 g kyslej smotany
200 g mletých mandlí
180 g hladkej múky
1 1/2 CL prášku do pečiva
1 CL vanilkového extraktu
ľubovolné letné čerstvé ovocie,cca 500 g

Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom do peny,potom postupne po jednom zošľahávame vajcia...primiešame kyslú smotanu,vanilku,mleté madľe,múku a prášok do pečiva...poriadne premiešame,prípadne prešľaháme...polovicu cesta nalejeme do maslom vymazanej,prípadne papierom na pečenie vystlanej tortovej formy,posypeme polovicou ovocia,nalejeme zvyšnú časť cesta,a ozdobíme zvyšným ovocím....pečieme pri 180 C,cca 45-50 minút..pri 40tej minúte odporúčam vrch zakryť alobalom,lebo rýchlo hnedne,a stred ešte nie je dopečený...necháme postáť cca 15 minút vo forme,a potom je jeho osud už vo Vašich rukách:)))



Citrónový mascarpone krém:

250 g mascarpone
130 g kyslej smotany(toľko Vám presne vystane zo smotany ,ktorá išla do koláča)
šťava a kôra z 1 citrónu
cukor podľa chuti
(ja som použila aj pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov)

Všetko spolu vymixovať do hladka,zachladiť a podávať so šťavnatým kúskom koláčika:)




Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

26 komentárov:

  1. Mňam. Až tu cítim tu maslovú vôňu. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka, ako si napisala, toto musim vyskusat a uz sa na to veeelmo tesim;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jemný a nadýchaný koláček plný šťavnatého ovoce, k tomu lehoučký a svěží krém z mého oblíbeného mascarpone, to je neodolatelná kombinace, kterou určitě brzy vyzkouším.
    Martinko, já jen nechápu, kde bereš ten čas na takéhle krásné pečení a vaření, já podle tebe vůbec nestíhám ty tvé dobroty péct :-) (Už jich mám tolik v plánu a s tím, jak přidáváš dalšía další úžasné příspěvky roste jejich počet geometrickou řadou :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No a ako sa mám zdravo stravovať ked ty sem dávaš toto???? no? Ako?
    A ešte raz , rada som ťa videla osobne, a vďaka za magnetky súúú ešte krajšie ako na obrázku:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeminenku, tak toto vyskúšam a vyskúšam. Hrozne mi tečú slinky, toto mi ostane zakódované v hlave, pokým to nevyskúšam.....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kolacik vyzera uzasne!! No a ta jablckova miska....hned by som ju brala ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anonymny: dakujeeem:)


    Luciak:treba vyskusat,a slinky zahnat poriadnym kuskom vyborneho kolacika:)))


    Lucka:jednoducho musis!!!a budeeeem radaaaa:))))


    Madla: dakujem za krasny komentarik♥..no,ono to stiham len vdaka tomu,ze teraz mam malo prace v praci,takze som viac doma(comu som neni rada:( ),a aj preto,ze este nemame deticky..to ma clovek hned o polovicu casu viac,vsak?:)..ale niekedy by som bola radsej,keby som to tolko nestihala vypekat,aspon by som tolko nepriberala...


    Tinka 24: no,ved to je to...ty si sa na to uz aspon dala,ale co ja??stale len cakam,kedy ma popadne odhodlanie..keby ma Karabinos vidi teraz,tak mi da:))))..tesim sa,ze sa ti magnetky pacia,a tiez som rada,ze sme sa videli nazivo..si velka sympatacka,aj moja maminka povedala:)


    Michaela: Miska,dakujem:)ale ty si silna zienka,ty urcite odolas:)))


    Dejnicka:tak sup sa do pecenia:))


    Ivanka:dakujem ,a budem radaaaaa.)oplati sa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mariannka:dakujem:)jablckova miska je najnovsi prirastok do mojej vybavicky,a mam ju od uzasnej svagrinky z Holandska:))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Absolutely great fruitcake and great photography. I am so happy to have stumbled upon your beautiful blog today!! Hope you'll visit my blog too!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Matka u teba staci iba pozriet tie prekrasne fotecky a clovek sa uz tym nasyti. Nadhera. Na aku velku tortovu formu je tento rozpis? dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. purabi naha: thank you so much for nice comment:)I looking forward on visit your blog:)


    Adriana:Adrika zlata,dakujem ti moc:)ja som pouzila 26ku..idem dopisat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Milá Martino, dnes jsem náhodou zavítala na tvůj blog a jsem nadšená. Nevím, který recept dřív vyzkoušet... :-). A fotky máš opravdu nádherné, máš talent!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mila Janka,mam velku radost,ze si sem zavitala,a ze sa ti tu paci:))a moc dakujem za pochvalu♥

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tenhle recept je přesně podle mé chuti. Miluju mascarpone a vše, kde je. A ostružiny? Naprostá paráda, zároveň vypadají tak dekorativně! Už se těším až nám na zahrádce taky dozrají. Jinak stavím se do řad velkých obdivovatelek tvých krásných a vkusných stránek, profesionálního focení a hlavně originálních receptů. Spolu s catalinou jste moje nej favoritky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Kudrlinka: som rada,ze sa ti kolacik pozdava,ja som taktiez milovnicka mascarpone:)a taktiez s tebou musim suhlasit,ze cernice su velmi dekorativne..rada sa nimi kocham:)a moc dakujem za krasne slova♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Martina, koláč je vynikajúci. Trochu som pozmenila tvoju pôvodnú receptúru, použila som tmavý muscovado cukor a ubrala som z neho 50 g, orechy som len nahrubo popučila v mažiari. Pri ďalšej verzii tejto pochúťky skúsim ešte uberať maslo a uvidím. Všetky moje zmeny predĺžili dobu pečenia, čo samozrejme na výsledku nič nezmenilo. Broskyne v kombinácii so šťavnatým maslovým cestom sú úžasné. Napriek mojim zmenám v receptúre je to koláč, ktorý funguje a pre milovníkov šťavnatých maslových ovocných koláčov je to jasná voľba. Zaraďujem si ho medzi svoj top repertoár koláčových dobrôt.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Katka:som velmi rada,ze kolacik aj napriek zmenam chutiiil:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mati, dnes som sa do koláča po necelom roku pustila. Dnes bolo zmien viac ako naposledy (posledny post ako KatkaL :-) Kukám, že to bolo asi týždeň predtým, ako som začala blogovať. Dnes som spravila reberborovo-broskyňovú verziu, Vlastná rebarbora, chutné broskyne od Maďarov. Koláč je výborný, stále sa veľmi teším, že som ho u teba našla a že som sa doň pustila. Krásne leto prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej,Katka ,ja som ani netusila,ze ty si bola KatkaL :)) a tiez som netusila,ze vam tento kolacik tak chuti..mooc sa tesim a rebarborovo broskynova verzia musela byt uuuzasna..nech vam chuti aj nadaleej a prinasa prijemne sladke chvilky s plodmi vasej zahradky :))

      Odstrániť
  19. Hej veru, ja som to bola - nejakých pár dní predtým, ako som sa jedno ráno rozhodla založiť si Hrnček-var. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani nevies ,ako som rada,ze prislo to rano,ked si sa rozhodla..ved co by som si pocala bez toho prijemneho citania u teba :))

      Odstrániť
  20. Hadaj, kto dnes vypekal? :) A hadaj co? :)) No predsa ja tento lahodny stavnaty kolacik plny dobreho sladkeho ovocia (broskyn a malin) s mnamoznym kremom!! Okrem toho to dnes bolo moje prve rande v kuchyni s mascarpone a veru, bude z toho dlhodoby stastny vztah :)))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...