nedeľa 28. augusta 2011

Orecchiette s pečenými rajčinami a domácou ricottou


Dlhší čas som nemala čas venovať sa blogu,a tak recepty,ktoré najbližšie pridám,sú už nejaký ten mesiac "staré"..a tak dúfam,že si ešte na postup ich prípravy spomeniem:)....k všetkým týmto receptom ma inšpirovala naša tohtoročná kratučká dovolenka na juhu Talianska,konkrétne v malebných apúlskych mestečkách " Polignano a Mare" a  "Alberobello"...práve táto oblasť je preslávená výrobou domácich cestovín zvaných "orecchiette"..v preklade ako "malé ušká"..(orecchio-ucho , etto-malé )...chuťovo podľa mňa nie sú ničím špeciálne,pripravujú sa z múky získanej z tvrdej pšenice,vody a soli...ale zaujmú skôr svojim špecialnym vzhľadom....




My sme si ich zakúpili v jednom z množstva prekrásnych kamenných domčekov tzv."trulli",ktoré tvoria prevažnú časť mestečka Alberobello...



kedysi boli budované ako obydlia alebo sýpky,a kedže sa stavajú bez použitia malty či  cementu,nepodliehali zdaneniu..dnes už vačšinou slúžia len ako obchodíky ,alebo ako atrakcia pre turistov,a sú chránené UNESCOM...ale pohľad na ne je skutočne zážitkom:)




ťažko je odolať týmto malebným "výkladom" domácich produktov....



No,a teraz už k samotnému receptu...samozrejme,ak nemáte k dispozícii orecchiette,tak použite kľudne iný druh talianskych cestovín...alebo,ak máte času nazvyš, vyrobte si nejaké domáce:)..konkrétne na orecchiette nemám vyskúšanú ešte žiadnu domácu verziu,ale ak sa na to dám,určite sa o receptík podelím:)


Orecchiette s pečenými rajčinami a domácou ricottou:

cestoviny
cherry rajčiny
balsamico ocot
med
olivový olej
strúčik cesnaku
sol
čerstvo mleté korenie
bazalka

Zmiešame si olivový olej,balsamico,asi lyžicu medu,a nakrájaný cesnak..rajčiny si rozložíme na plech pokrytý papierom na pečenie,a polejeme pripravenou zmesou..oslíme ,okoreníme,a pečieme pri 180 C,cca 25 minút..Cestoviny si uvaríme "al dente",premiešame s lyžicou olivového oleja,a s pečenými rajčinami..nezabudnite primiešať aj božskú šťavu,ktorá nám pečením vznikla..podávame s domácou ricottou,a dozdobíme bazalkou...

Domáca ricotta:

tentokrát som vyskúšala verziu so šlahačkou,zakúpila si tenkú gázu,a tak sa mi konečne podarila plnohodnotná ricotta..

1 liter plnotučného nepasterizovaného mlieka
200 ml šlahačky
5 PL citrónovej šťavy
1 CL soli

V hrnci si privedieme k varu mlieko,šlahačku a soľ..keď začnú vrieť ,znížime plameň na nižšie,pridáme citrónovú šťavu,a varíme cca 5 minút,kým celá zmes akoby zrazí...dáme si na seba aspoň 2 vrstvy tenkej gázy,položíme na sitko,nalejeme mliečnu zmes,a necháme odkvapkať asi 30 minút..hotovú ricottu vyberieme z gázy,a skladujeme v chladničke...ale najlepšie chutí úplne čerstvá...vytešovala som sa z jéj krémovej a šťavnatej konzistencie,kedže naposledy som ju mala skôr tuhú ako krémovú..




Dobrú chuť!!! Print Friendly and PDF

22 komentárov:

  1. Jej Mati, cestoviny aj dovolenka museli byt super!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásny príspevok Maťka! Cestovinky vyzerajú lákavo !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky z dovolené, také bych neodolala a všechno tam vykoupila;-) A tvé těstoviny musely být také báječně, úplně jsem na ně dostala strašnou chuť, ještě, že máme kousek pizzerii:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádhera Maťka :)... dovolenka musela byť hotovím gastronomickým nebom, teda aspoň podľa mňa:)a cestovinky úžasné už len kvôli tej pečenej paradajke:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super, ze sa ti ricotta podarila! Niekedy na to treba zopar pokusov, ale stoji to za to! :-)

    Tvoje 'blogove prazdniny' si nam celkom vynahradila krasnymi fotkami! Dakujeme!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mnaaaaaaaaaam. joj a krasne fotky! ach! pastva pre oci!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nadherne fotky - jak z dovolene, tak tech testovin. Mnam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi sa páči, že to nie len o recepte samotnom, príspevok je s bonusom, dodatočné informácie ktoré človeku (aspoň teda mne) ostanú v hlave...ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krasne! Nemam slov, tie fotky z toho Talianska! Jaaaaj, fantazia! Asi sa zacinam aj opakovat v komentaroch k tvojim prispevkom ale ked ine sa ani neda iba zasnut a chvalit!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Sylvie:dakujem,veru boli:)))


    My way: Gabika,dakujem ti moc:)som rada,ze sa paci:)


    Dejnicka:dakujem.)aj ja som mala chut vsetko vykupit,ale mali sme obmedzeny rozpocet,tak som nemohla:(


    Ajka:noo,to veru bola..Taliansko je uuzasne..my sme sice mali trosku obmedzeny rozpocet,ale za to uuzasnej pizze,cestoviniek,a gelatta,sme si dopriali:))


    Natalka:dakujem za krasny komentarik:)aj ja som sa vytesovala,ze to konecne vyslo..a mozno aj na zaklade ineho mlieka,teraz som brala z mliekomatu v Branci,a predtym zas v Nitre..no,ktovie.....,hlavne,ze sa vydarila:)

    Anetka:dakujeeeeem♥


    Lucie:dakujeeeem♥


    Ivanka:dakujem,som rada,ze sa ti prispevok paci..pre mna je pisanie tak trochu moja slaba stranka,takze som rada,ze som sa k tomu prinutila,a aspon trosku malicko pridala aj z ineho sudka:)


    Lucka:dakujem ti mooc:)a pokojne sa opakuj:)mne to teda voooobec neprekaza♥

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Podle krásných fotek musela být dovolená jedna báseň! Domácí ricotta musí být skvělá, sice jsem ji nezkoušela, ale domácí je vždycky nejlepší :) Těstoviny s rajčátky vypadají skvostně!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krasne fotky z Talianska!!! Skvely recept na domacu ricottu!!! aj by som sa dala na vyrobu takeho niecoho, ale bohuzial nikde u nas nedostanem kupit nepasterizovane mliecko... :o( teda aspon o tom neviem...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Catalina:Katka,veru bola,sice kratucka ,len 5 dni aj s cestou,ale o to intenzivnejsia:)dakujme za mily komentarik♥


    Mariannka:dakujeeem♥joj,to je skoda,ze u vas take mlieko nedostat,ale mozno pocas navstevy rodneho Slovenska prekvapis rodinku domacou ricottou:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. :) Teeeeda, já prostě miluju Tvůj blog. Už jenom kvůli těm fotkám... :) A také, že to není jen o vaření, ale prostě dost osobité pojetí. Krásné fotky z dovolené. Člověk úplně nasaje tu atmosféru. Tak sem s tím talířem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. perfektné...radosť čítať a pozerať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. boze dobrotivy, mne uslo toto uzasne citanie,ako je to mozne???asi to bude pokazenym pc :(

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ...casu tak malo a krasy a inspiracie tolkooo, ja nestiham! udel dvojickovej maminy...ale ja ten cas najdem a precitam to vsetko podrobne...a pokocham sa...moj druhy konecne-koment...tak len tak narychlo, mila Martinka, ja odporucam zalozit si kulinarsku cestovnu kancelariu! len tak si odbehnut do okollitych krajin a s domacimi navarit dobroty...cele zajazdy sa budu so zaujmom prizerat priprave lahodnych pokrmov a vytesovat svoje chutove pohariky nad kucharskym umenim... k tomu odborny vyklad o danej krajine...o, basta pre oci, dusu a mlsne jazycky! takze...kam pocestujeme najblizsie? :o)))
    Klaudia :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Archaa: Slavka,dakujem♥snad uz je pc naporiadku:)

    Anonymny: Mila Klaudika,ani nevies,ako ma vzdy potesi tvoj mily komentarik,a vazim si,ze si pri detickach najdes cas:)..jooj,taka kulinarska cestovka,to by bolo..napad paradny:))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Taková cestovka by se líbila i mně :-))) Já si letos Francii také zase trochu ochutnala, ale nějaký ten článek teprve připravuji.
    Kdysi jsem zkoušela domácí těstoviny - orrechiette: http://mlsnakocka.blog.cz/1103/hovezi-na-korsicky-zpusob-s-domacimi-testovinami
    Byly domácí a proto chutnaly báječně :-) Jih Itálie jsem doposud neochutnala, ale Tvoje úžasné autentické fotky mne asi přimějí, abych se tam už konečně podívala :-) Nádherné fotky i povídání, ty uličky a vystavené dobroty prostě nemají chybu!
    Díky za Tvé krásné příspěvky, P.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Papaja: Pavlinka,tak co,dame sa na tu cestovku spolocne??:))...ja som zas este nemala tu cest okusit "Francii",bola som jedine v Parizi,aj to len tak kratko,ze nebolo casu na vychutnavanie:(.tak uz sa moc tesim na tvoj prispevok,aby som sa tam mohla na chvilu preniest:)..a dakujem ti za mile slovicka,som moc rada,ze sa ti moje "povidani" paci♥

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...