nedeľa 5. februára 2012

Vanilkový " Crème pâtissière "


Crème pâtissière alebo "pastry cream" je vlastne klasický(nó,v našich končinách žiaľ ,až takou klasikou nie je ) cukrárenský krém,ktorý sa využíva hlavne na plnenie francúzskych dezertov z "pate a choux" ,čiže nášho odpaľovaného cesta...konzistenciou trošku pripomína puding,ale pozor !!!ten najlepší a najkrémovejší ,aký si len viete predstaviť...jeho božská vanilková chuť ma preniesla až do výšin sladkého francúzskeho nebíčka:))..a aby sme si tú chuť vychutnali naplno,podávala som Crème pâtissière len veľmi jednoducho..s piškótami...



Vanilkový " Crème pâtissière ":
(inšpirácia www.foodiejulie.wordpress.com )


6 žĺtkov
1/2 šálky cukru
4 PL kukuričného škrobu
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli
1 šálka mlieka
1 šálka šľahačky
1 vanilkový lusk

Vajcia s cukrom,škrobom,soľou,a vanilk.extraktom prešľaháme do hladka...Mlieko so šľahačkou a dreňou   z vanilkového lusku si privedieme k varu..odstavíme z ohňa..Potom opatrne za stáleho miešania prilievame k mlieku vaječnú zmes,a na miernom ohni miešame,kým dosiahneme konzistenciu,niečo ako majonéza...necháme vychladnúť,a podávame obľúbeným spôsobom:)











Dobrú chuť !!!


Print Friendly and PDF

37 komentárov:

  1. Hmmm, vanilkové bodôčky v kréme sú úžasné a tá chuť... normalne si ju predstavujem na jazyku... nadhera matka... tak ako vzdy ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adushka,ja som sa pri kazdom zrniecku ,ktore mi "puklo" pod zubami,rozplyvala:))pre mna dokonale:)dakujem ti♥

      Odstrániť
  2. opät jeden originálny receptík, Matka, si pís, ze skúsim ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka ja len potvrdzujem že tento krémik je numero uno:) už som robila do koláčika a teda poviem ti jedna báááááseň:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano je to super vecicka. Krasne fotecky Matka, take na zjedenie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, opisovať jedinečný francúzsky krém z amerického blogu s dávkovaním v "šálkach" to je naozaj "úroveň". A mimochodom, šľahačka tam nepatrí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuz ale ma tam zdroj a ked su v originali salky a da sa to pouzit aj u nas, neni to take hrozne. Je jasne, ze ked podla niekoho robois recept a odmerias si to tiez salkami, nebudes to dalsim prepisovat v mililitroch. aj ked by bol lepsi priamy link na original recept, ale kedze je v aj, je pre niektorych pohodlnejsie, ze to prelozila.
      Ja ho robim podobne, vyzera pekne, len si vystacime aj ja len s mliekom, aj tak je to jak svina tazke, z kopca zltkov. Vyzera to supercukrikovo, ako vzdy:)

      Odstrániť
    2. Ked máš taký strašný problém s tými šálkami, behni do Jisku a tam predávajú odmerku , kde na jednej strane je napísané CUP(teda šálka) a na druhej dcl.A myslím , že nikomu až tak stašne neprekáža, že Maťa prkladá recepty na amerických stránkach a potom ich skúša. Nie každy vie AJ. A nech sa páči, kludne bloguj aj ty a vymýšlaj si sama či sám recepty. A je slušné sa podpísať.

      Odstrániť
    3. Mily Anonym,akosi nemam chut sa vyjadrovat k takemuto typu komentarov...pritom slov by bolo vela...ale komu niet rady,tomu niet pomoci:( ...takze,ak mas s "americkymi" receptami a salkami nejaky problem,tak sem jednoducho nemusis chodit..

      Odstrániť
  6. Maťka skvelé,ja ho tiež používam.A je fakt božský :-).Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já se zblázním nebo sem musím přestat chodit!:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mňaaaami... nádhera! jsi strašně šikovná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenulka,dakujem♥..ale toto je tak jednoduche,ze to so sikovnostou ani nema nic spolocne:)))

      Odstrániť
  9. Martinka tento kremik s piskotkami musela byt velka vanilkova lahodka!Z tych rozkosnych foteciek mam pocit, akoby som sama plavala na sladkom vanilkovom oblaciku:) Ja ho robievam velmi casto, ale cely z plnotucneho mlieka.(so smotanou je asi este kremovejsi). Kedysi u nas sa vlastne robieval vanilkovy krem alebo puding iba takto - ziadne Zlate klasy a pod., akurat ho nikto nevolal tak luxusne "Creme patissiere",bol to len obycajny, poctivy vanilkovy puding. Suhlasim, ta chut je proste nebicko v papulke!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evinka,dakujem ti za krasnu pochvalu♥...a velmi sa tesim,ze ste taky poctivci,a vanilkovy puding robievate len takto mnamkovooo:)

      Odstrániť
  10. Ach, jaaaj, ja priberám už z Tvojich fotiek, Maťka:) No obrovské chute vieš narobiť! Šikovnica jedna!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Maťka, nádherné fotky, prosím Ťa kde kupujes vanilkove struky, naposledy som kúpila a boli veľmi suché :-( a už sa mi míňajú :-( Pa, GAbika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika,dakujem ti♥...sem som kupila vanilkovy struk v Tescu,a bol taky cerstvy,ze taky som este nikdy nemala..asi som mala stastie:)

      Odstrániť
  12. Maťka tvoj blog je uzasny, rada sem zajdem pre inspiraciu. Robis krasne fotky a paci sa mi tvoj zmysel pre detail, si jednoducho sikulka !

    OdpovedaťOdstrániť
  13. mnaaaaam! toto raz musim urcite vyskusat! milujem vsetko vanilkove :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. toto muselo byt hriesne vanilkove!!! vanilku mam strasne rada, vanilkove lusky su pre mna ako magnet...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka,veru boloo:)tesim sa,ze ti receptik zavonal :))

      Odstrániť
  15. Martinka ak tento krem das do chladnicky stuhne trocha? napr. ak by som nim naplnila tart, dala vychladit a potom preliala cokinou???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska,stuhne:)kludne ho mozes pouzit na plnenie,a poliatie cokoladkou :)nech vam chuti!!!

      Odstrániť
  16. Krém vypadá úžasně chci ho zkusit zítra udělat, ale potřebovala bych vědět jaká šlehačka tam jde?? Prosím...:) děkujii

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepacte,ze az teraz...ale moc nechapem vasej otazke...akoze aka slahacka? pytate sa na konkretnu znacku,alebo percenta v tuku? jedno aj druhe je v pripade tohto kremu uplne jedno,hlavne by mala byt zivocisna,nie rastlinna...

      Odstrániť
  17. Ahoj martinka,

    dakujem za dalsi skvely recept.. a dakujem ti za sprostredkovanie receptov, o ktore by som bola pre neznalost daneho jazyka ochudobnena:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rado sa stalo:) ... a veeelmi sa tesim,ze tu nachadzas inspiraciu :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...