utorok 10. apríla 2012

Kávové tartaletky


Milí moji.....ospravedlňujem sa,že teraz nemám na blog dostatok času,a že som Vám ani nestihla popriať niečo pekného k veľkonočným sviatkom...napriek tomu,verím,že ste si ich užili v zdraví,obklopení vašimi láskami a dobrým jedlom :)
A keďže mám tak trošku resty,snáď Vás poteším aspoň týmto chutným receptíkom,ktorý mi stojí v počítači už snáď mesiac,ale dodnes cítim jeho podmanivú vôňu a lahodnú chuť :)
Tak čo....bude to aj Vaša šálka kávy ??? :)



Kávové tartaletky :
(inšpirácia www.alittlezaftig.com )



Kávový krém:
1 1/2 šálky silnej kávy
6 žĺtkov
2 šálky šľahačkovej smotany
3 PL cukru
3 PL kukuričného škrobu

Cesto:
1/2 šálky zmäknutého masla
1/4 šálky hnedého cukru
1/2 šálky hladkej múky
1/2 šálky celozrnnej múky
1 PL mletej kávy
štipka soli

Na prípravu cesta si mixérom vyšľaháme maslo s cukrom,pridáme múky,kávu,štipku soli a miešame,kým sa nespoja...cesto rozotrieme (je skôr krémovejšie) do formičiek na tartaletky,alebo do nízkej tortovej formy o priemere 20cm ...mne vyšlo 5 malých tartaletiek...
Na cesto položíme kúsok papiera na pečenie,a zaťažíme ho fazuľou alebo inou strukovinou,ktorú používate na pečenie ...pečieme pri teplote 180 C asi 15 minút...papier so strukovinou odložíme,a tartaletky dopekáme ešte cca 7-10 minút...necháme vychladnúť!
Na krém si spolu zmiešame všetky ingrediencie,a na miernom ohni za stáleho miešania necháme zhustnúť na "pudingovú" konzistenciu....
Týmto dokonalým krémom naplníme tartaletky,necháme zachladiť,ozdobíme zrnkom kávy a podávame.....




Ja som použila kávu z týchto prekrásne voňajúcich balíčkov čerstvo praženej kávy,ktoré som dostala od pražiarne http://www.gpkava.sk/
Ak ste kávoví "fajnšmekeri",určite odporúčam !!!













Dobrú chuť !!!!


Print Friendly and PDF

51 komentárov:

  1. super, milujem chuť kávy,kávový krém... a ked je v takomto skvelom prevedení....len mi slinky teču :-) martinka krááásne a aj fotky a aj ten skvelý nosič na tartaletky.cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Matulka,dakujeeem ti ♥ to som rada,ze som ti ulahodila:)

      Odstrániť
  2. juuuj,to musi byt dobrotka, ja mam velmi rada kavove sladkosti, mnaam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přesně podle mého gusta, už jdu koupit ingredience :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jaaaj, tartaletky milujem a cez víkend sa chystám na jahodové:) Krásne si to nafotila!
    Pekný deň, Maťka ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka,jooj,jahodove su tiez mnamooozne ..esteze mame prave jahodovu torticku,inak by som tvojim lakadlam urcite zas podlahla :)(ako pri makronkach:) )a dakujeem♥

      Odstrániť
  5. mnaaam, to vyzerá naozaj lákavo a k tomu to presko na záver, chcela by som k tebe chodiť na návštevu na kávičku a koláčik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka, nádhera určite vyskúšam...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. maťka, odkiaľ máš tie úžasné formičky?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Matiii, mnaaaam:-) ja milujem kavu, kavove kolace a kavovy krem musi byt uplne bozsky. Krasne :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucinka,to ma tesi,ze som ti ulahodila aspon takto virtualne,ked uz chces byt ta modelka :))dakujem♥

      Odstrániť
  9. Milujem kávu, kávové dobrotky a kávovú vôňu a veru tieto tvoje kávové tarteletky museli byť úúúúžasné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. mňááám :)

    itsjustaboutfeelings-lalique.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Miluju kavu, ty musely byt tak skvele, hned bych si dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Matka, skusam komentovat z prace ;) Opat ma tie tartaletky navnadili a dostala som chut na poriadne espresso!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adushka,dakujem ti za komentarik z prace♥ a verim,ze si si to pressko na povzbudenie dopriala:)

      Odstrániť
  13. Nejkrásnější je ta šestikoláčková formička! :-) To byl vtip, Martinko :-) Je to celé prostě úžasné a určitě vynikající, ale ta formička mne prostě vzala :-)))
    Šikula!
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pavlinka,tak to mi je jasne,ze formicka je najkrajsia..ja som sa do nej zamilovala na prvy pohlad,a aj ked som za nu vysolila celkom slusnu sumicku,nelutujem a tesiiiim sa z nej :))dakujem♥

      Odstrániť
  14. tie vyzerajú náááádherne, ja zbožňujem kávové dezerty, aj kávové všetko :) a kávu hlavne :D a táto musí byť skutočne výnimočná :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka,dakujem ti za mile slovka♥ som rada,ze som ulahodila tvojim kavovym chutiam:)

      Odstrániť
  15. Odpovede
    1. dakujeeem♥ a dakujem aj za kavicku,bez ktorej by to nebolo ono :)

      Odstrániť
  16. Palec hore za fotky aj vyber kavy ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem ,Viktor :) tebe zas palec hore za domace prazenie kavy a obrovske kavove nadsenie !!! :)

      Odstrániť
  17. Nádherné fotky, super receptík. Maťka, nechystáš sa náhodou otvoriť nejakú cukrárničku? Budem pravidelná návštevníčka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka,dakujeeeem ♥ a ak sa raz nahodou zadari,ratam s tebou :))

      Odstrániť
  18. Ahoj Martina, chcela by som vyskúšať tento recept. Môžeš mi prosím napísať, koľko presne je "šálka"? Možno si to tu už niekde písala, ale neviem to nájsť :-)ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj..je to cca 240 ml ...ale ja to neuvadzam nikde prave kvoli tomu,ze ja to vobec neriesim..jednoducho pouzivam salku,aku mam,neprevazujem to na gramy alebo ml ...

      Odstrániť
  19. Martinka, mam doma iba 4 tartaletkove formicky a premyslam, ze by som to teda urobila do tej tortovej formy... Myslis, ze by sa to dalo v pohode krajat a servirovat ako kolac? Pretoze ked sa pozeram na tu poslednu fotku, kde to naberas lyzickou, vyzera to dost krehko. A bojim sa toho, ale hrozne ich chcem vyskusat a ponuknut navsteve vo vacsom mnozstve :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Martinka, mam doma iba 4 tartaletkove formicky a premyslam, ze by som to teda urobila do tej tortovej formy... Myslis, ze by sa to dalo v pohode krajat a servirovat ako kolac? Pretoze ked sa pozeram na tu poslednu fotku, kde to naberas lyzickou, vyzera to dost krehko. A bojim sa toho, ale hrozne ich chcem vyskusat a ponuknut navsteve vo vacsom mnozstve :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka,myslim,ze by to islo aj do velkej formy..osobne som sice neskusala,ale myslim,ze by nemal byt problem..jedine ju pred servirovanim nechaj aspon tak 20 minut postat pri izbovej teplote,lebo inak by ti to vdaka maslu ,ktore je v ceste ,neslo krajat urcite ...drzim palce a podel sa potom,ako sa vydarila :)

      Odstrániť
    2. a este aby som nezabudla,najlepsie by bolo pouzit formu ,ktora ma vyberacie dno ..

      Odstrániť
    3. Prave vcera som si kupila formu s vyberatelnym dnom :) Ale dokupila som si aj dalsie styri male tarlatelkove formicky :))) Tak uvidim, do ktorych to nakoniec urobim. Kazdopadne dam vediet, ako nam chutilo ;)

      Odstrániť
    4. Zase sa mi raz potvrdilo, ze ked dvaja robia to iste, nie je to to iste :D Do cesta som dala vsetky suroviny, v rovnakom mnozstve ako Ty a predsa bolo uplne suche, sypke, nedalo sa spojit. Pridala som asi dvakrat viac masla ako bolo v recepte a konecne som dosiahla velmi prijemnu konzistenciu (takmer ako keksikovy podklad cheesecaku). Ale urobila som az 8 tartaletiek a keby som mala este jednu formicku navyse, cesta by bolo dost aj pre 9. S plnkou som mala jediny problem- ze som musela pridat veeelmi vela cukru, aby bola sladka- nezda sa mi, ze som urobila nejaku silnu kavu, od ktorej by plnka bola horka, ale naozaj som spotrebovala vela cukru, aby som dosiahla prijemnu chut. A aj ked som nou naplnila vsetky formicky, viac ako polovica plnky mi zostala nazvys.
      Takze som poucena do buducna, pretoze tento dezertik nam veeelmi chutil, budem ho robievat castejsie :) Dakujem Ti za inspiraciu, mam dalsi dobry odskusany recept ;)

      Odstrániť
    5. Alenka,to ma velmi mrzi,ze to nevyslo podla predstav ..budem musiet tento receptik este raz preskusat,aby som to preverila radsej :) kazdopadne sa tesim,ze si sa vynasla a v konecnom dosledku vam kolacik chutil :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...