pondelok 23. júla 2012

Čokoládovo-mätový penový rez


Tak tento dezertík je už pár týždňov za nami,ale tú chuť len tak nezabudneme ...jednoducho ,pri prvom súste stratíte slová a len mlčky si budete vychutnávať chrumkavú bielkovú penu,na jazyku rozpúšťať kúsky čokolády a všetky Vaše zmysly sa budú osviežovaťv lahodnej mätovej šľahačke....to Vám ručím ,že sa Dulce de Leche volám !!! :))




Čokoládovo-mätový penový rez
(inšpirácia www.todaysnest.typepad.com )


3 bielka
175 g cukru
1 PL kukuričného škrobu
40 g nastrúhanej čokolády

Plnka:
200 g čokolády
250 ml šľahačky
2 PL jemne nasekaných čerstvých lístkov mäty
2 PL kryštálového cukru


Rúru si predohrejeme na 140 C ...na papier na pečenie si predkreslíme 3 obdĺžniky 10 cm široké a 25 cm dlhé ...Bielky si vyšľaháme do jemnej peny ,potom pridáme cukor a šľaháme ,až kým nedosiahneme lesklej a pevnej konzistencie..nakoniec primiešame kukuričný škrob a nastrúhanú čokoládu...penou naplníme zdobiaci sáčok s hladkou špičkou a na predkreslené obdĺžniky striekame pásiky...
pečieme 45 minút,potom otočíme plech a pečieme ďalších cca 45 minút..ale treba si to odsledovať,podľa toho,ako Vám pečie rúra...rúru vypneme,ale plech nevyberáme a necháme ho tam úplne vychladnúť..
Rozpustíme si čokoládu a potrieme ňou dva penové pláty ...necháme stuhnúť ..medzitým si v mažiari rozdrvíme cukor s mätou ,až nám vznikne hladký,krásne zelený a neskutočne voňajúci cukor ...bola som z neho očarená a dá sa výborne využiť aj na dochutenie letných limonád :)
S týmto cukrom si vyšľaháme šľahačku a natrieme ju na prvý čokoládový plát,prikryjeme druhým,opäť šľahačkou a ukončíme posledným plátom bez čokolády...dozdobíme šľahačkou,hoblinkami čokolády,čerstvou mätou alebo mätovým cukrom ...dáme zachladiť a podávame :) pri krájaní treba postupovať opatrne ,odporúčam jemne nahriať nôž....
























Dobrú chuť !!!


Print Friendly and PDF

76 komentárov:

  1. Martinka, nemám slov a zmôžem sa iba na WAU!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och škoda, že môj drahý nemusí chuť mäty, inak by som to hneď skúsila, je to niečo presne podľa môjho gusta, hmmmmmm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no,skoda :( alebo mozes potesit samu seba ,a ked ti zostanu nejake zvysne bielka,spravit si aspon taku mini matovu torticku :)

      Odstrániť
  3. mňam to muselo byť vynikajúce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Penová torta...to je moje detstvo :o)...ovšem, tento matovo penový kmeň ..vypadá tak dospelo :o))) musí byť famózný, vyzkúšam

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kvůli těm fotkám na to musí dostat chuť naprosto každý! :)) Vypadá to neuvěřitelně chutně :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U nás mätu môžeme všetci a bielkové obláčiky taktiež:) čoskoro na pláne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mati, nemam slov, vazne....hlboky obdiv. Hned ako pridem z dovolenky skusam! Dufam, ze mäta dovtedy vydrzi:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je,dakujem,Lucka :) tak kraaasnu dovolenku ,poriadne oddychni ♥

      Odstrániť
  8. Matka verim kazde slovicko, co si napisala... ja som robila tiez dezertik na matovu notu:))) ake matove chutky nas pochytili...:))) tvoj dezertik je velmi elegantny a oku lahodiaci... nadhera....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka,veru,aj som sa smiala,lebo som ho robila uz davnejsie,a potom si pridala ten gastanovy,co ma podobny tvar ako tento,a za nim zas uzasny matovy kolacik..no ,ladi nam to co tvarom ,to chutou :))

      Odstrániť
  9. jednoducho famózne potešenie aj pre oči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no waaaw, pečo si to nedala pred víkendom??? komu to teraz spravím? ked oslavy budu zas až koncom augusta? ako to dovtedy vydržím? háá hááá???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. joj,Tinka,keby som stihala..robila som ho uz asi dobre 3 tyzdne dozadu :(( joj,ale vies ako vam potom bude chutit,ked vydrzis do augusta:))

      Odstrániť
  11. Úžasné fotky, ´žasné kombinace, přímo nebeská chuť! V mrazáku mám nasyslené nějaké bílky a ty tvé nádherné fotky mě snad zvednou ze židle a já i v počínajících vedrech půjdu rozehřát troubu a pustím se snad do pečení. Hříšně krsáné, hříšně dobré! Jsi skvělá, Martinko!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ty si skvela,Madluska :) ze vies takto uzasne sprijemnit den milym slovom..dakujem ti za to ♥

      Odstrániť
  12. Martinka, dezert vyzerá famózne. V auguste má moja sestra narodeniny, takže idem na to.
    DanaTN

    OdpovedaťOdstrániť
  13. joj, tak toto je lakocinka, penové ja nemusím ale tak na toto by som sa dala nahovoriť

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Odpovede
    1. Martinka úžasné....ja pečiem penové torty, ale toto ma ohúrilo, na budúci týždeň prídu kamošky tak ich s týmto receptíkom prekvapím

      Odstrániť
    2. nech sa vydari a nech ohuris :))

      Odstrániť
  15. NO ty VOLE! ten mätový cukor musí byť špica..

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Maťka tak ten si naklonovala perfektne, vyzerá ako originál ...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. MArtinka normálne až cítim tú mätovú vôňu omamnú, musel byť úžasne chutný ako sa hovorí " nebíčko v pusinke " ,perfektná fotečka si proste jednička už teraz sa teším na tvoje nové pochúťky , je to radosť skúšať keď to vidíš ako to fantasticky vyzerá a tá božská chuť ( Maňána MMB)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka,dakujem ti moc za krasny komentarik :) a aj za dalsie mile stretnutie s tebou ,a aj za darcekyyy♥

      Odstrániť
  18. Nádherný řez, radost pohledět.
    Mohla bych se jen zeptat, jaký cukr jste použila při přípravě těsta? Děkuji a těším se na další kochání :)
    HanaS

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ok, martinka, oficialne vyhlasujem, ze predam svoju oblicku za 1 kusok tohto kolaca!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anetka,ked teda pridem o oblicku,dam ti vediet .:)) dakujeeem ♥

      Odstrániť
  20. ahoj matka.
    z tvojho blogu som si stiahla asi 20 receptov ale tento ma veeeelmi potesil. v chladnicke mam 3 bielka a rozmyslala som co s nimi. ak bude dobra aj mata mam vyhrate.
    tvoj a anetkyn blog mam veeeelmi rada. a obom veeelmi pekne dakujem za vela uzasnych mnamiek. :).
    karolina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj matka

      tak vysledok chutovo neuveritelny :). dakujem dakujem ako vzdy jednotka. malo to zopar hacikov (vid problem od Dorky popisovany nizsie zo spicom :) ale vyriesila som to rovnako so stierkou a bolo to v poho) a samozrejme slahacka.... to je kapitola sama o sebe (necitala som si tieto dalsie pokeci tak som skusila ztuzovac slahacky. nikdy som s nim nerobila a nemyslim ze budem pokial nebudem musiet. pre istotu som si slahacku prevarila aby bola hustsia a lepsie drzala a dala som do toho ztuzovac. vysledok mam divne malinkate hrcky akoby som v slahacke mala kusky zelatinky. ale uprimne vobec mi to nevadi. chuti to neuskodilo a moj manzel si to vobec nevsimol :). klasika. nabuduce slahacku skusim iba prevarit a vyslahat a rovno to budem stierkou natierat na predkreslene obdlznicky. neverila by som ale podarili sa mi skoro uplne rovne.
      este raz ti dakujem za bohovsky zakusok :)
      pekny den
      karolina

      Odstrániť
    2. Karolinka,tesim sa,ze si napisala,ze si sa pri peceni vynasla a hlavne,ze teda chutilo :)) pekny dnik aj tebe♥

      Odstrániť
  21. Matka, tak som vcera pripravila tuto mnamku a tak ti pisem, aby som ti zreferovala, nech mas feedback aj z opacnej strany. Co sa tyka korpusu, do bielok som dala naviac este matovu aromu (viem, ze je lepsi extrakt, ale ten je pre mna nezohnatelny) a ked sa korpusy piekli, z rury sa sirila nadherna vona. Inak v postupe vsetko ok, problem u mna nastal az pri slahani slahacky. Najprv som dala matovy cukor do tekutej slahacky a potom slahala. Vyslahala som maslo. Tak som si povedala, ze problem bude asi v tom, ze sa nema slahat s krystalovym cukrom (niekde som citala, ze s krystalovym sa neda slahacka vyslahat). Druhy pokus bol teda bez cukru. Ako tak sa mi podarila slahacka vyslahat, aj ked ma celkom nepresvedcila, ale dalsiu som uz nemala a tak som do nej az nasledne vmiesala matovy cukor a postupovala dalej podla receptu. Spravne som pochopila, ze si davala cukor do slahacky uz pred slahanim? Mimochodom aku slahacku pouzivas? Mas nejaku oblubenu? Ja som dlho hladala, ziadna sa mi nevyslahala, aj davam vrtulky do mrazaku pred slahanim, aj nadobu zachladit...az som nasla Humensku no a prave ta ma vcera sklamala. Kolacik bol celkovo velmi chutny, aj ked na nas vkus az prilis sladky, ale to chapem, ze do snehu musi ist cukor, to je zasa nas problem, ze mame ine chute...A este som dala matovu aromu aj do slahacky a tym bol dezertik krasne prevonany a mal krasne chladivu chut :-) tie matove listky by mi tam samotne asi nestacili :-)))) Jaj a este obdivujem ako si vedela krasne odkrojit rez, totiz mne sa to cele drobi, snazim sa prilis netlacit, ale aj tak mi slahacka pri krajani uteka bokom...No darmo, si proficka! Ale inak dakujem za receptik, mam o skusenost naviac a tesim sa na tvoju odpoved!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A este som zabudla napisat (a uz potom koncim) mozno pre inych, ktori budu skusat, ze ked som si vyslahala bielka a vmiesala do nich nastruhanu cokoladu, tak tie kusky boli tak velke, ze mi upchavali ten zdobiaci dzindzik (som dala najvacsi, aky mam :-( )tak som potom sneh vrstvila stierkou a slo to aj tak celkom dobre, takze pokial si niekto nepotrpi na efekt alebo nema zdobiaci sacik, nemusi ho to odradit. Alebo ak sacik ma, treba velky otvor na spicke alebo mensie coko-hoblinky. :-)

      Odstrániť
    2. Danka,dakujem ti ,ze si vyskusala a napisala :) s tou slahackou ma to mrzi,uz si myslim tretia,co sa mi na to "stazuje" ..ja som so slahackou nemala problem ,a slahala som tak,ze som prv pridala cukor a potom slahala,cize tak ,ako je to v recepte..toho cukru vsak nemozno dat vela,pouzila som 250 ml slahacku z Lidl a cukru tie 2 PL s matou ..problem je,ak sa cukru da viac,vtedy sa uz slahacka nevyslaha,alebo ,ked nie je dostatocne vychladena...co sa tyka tych hobliniek cokolady,tak ja pouzivam uplne hladky spic,ako na macarons ,a tam to problem nerobi..zle je len to,ze taky spic je u nas dost tazko zohnat :( a co sa tyka krajania,tak ani u mna to nebola ziadna vyhra...podarili sa mi prve dva rezy,ktore som aj nafotila ,ale na druhy den sa to krajalo uz podstatne tazsie...pomahala som si nahriatim noza nad ohnom,nevyhoda bola len ta,ze mi to potom roztapalo aj slahacku :) ale hlavne ,ze to chutiii :))

      Odstrániť
    3. Maťka, dakujem za odpoved. Ja si myslim, ze aj tak vo vacsine pripadov je problem so slahackou samotnou. A uz som pocula, ze ta z Lidla je zarucene vyslahatelna. Nuz co, to je taky vabank, vyslaha - nevyslaha, nikdy clovek nevie ako bola skladovana a cim si predtym presla...skoda. Ja som nahrievala noz v horucej vode, aj tak to moc nezabralo, mozno tam zavisi tiez ako dlho sa sneh piekol, ci je drobivy alebo este krajatelny, moj bol asi suchsi. A spic mam aj ja hladky, len ma asi maly otvor...tak zasa nabuduce... :-)

      Odstrániť
  22. Ahoj Matka, ten dezertik je ocarujuci... A s tou slahackou mam aj ja problem :( Ako dosiahnes, ze aspon chvilu vydrzi? Pridavas stuzovac a slahas rucne. Zvazujem, ze si kupim "slahackovac" (nadoba s CO2 bombickou), ale neviem, ci to pomoze. A este ako dosiahnes, ze ja ta cokolada taka leskla a nie je prilis tvrda ked stuhne?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do slahacky nikdy stuzovac nepridavam..nemam to rada,lebo mi kazi chut a konzistenciu slahacky ...snazim sa vzdy slahat uplne studenu slahacku s troskou cukru a drzi :)..moja cokoladka bola tiez tvrda,..ale nabuduce skus pridat do cokolady trosku masla a slahacky,malo by to pomoct :)

      Odstrániť
  23. penové zákusky milujem a táto kombinácia ... čokoládové bodky v bielej pene ... úžasný tvar ... myslím si, že tento recept si okopírujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kinga,kludne kopiruj :) nech ti chuti,ak sa na to das :))

      Odstrániť
  24. Wow, no tak to teda vyzera ako paradny dezertik!!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. wau to vyskušam,len mám strach z penových zákuskov ešte som neskušala. Inga z facebooku aby som nebola za anonim

    OdpovedaťOdstrániť
  26. tak hlásim pláty su v rure, no nastriekat sáčkom mi to nešlo, niekde sa mi to ucpalo zrejme kuskom čokolády tak som to vybrala a klasicky natrela na papier stierkou nebude to take krásne .. ale je to len na domáce požitie... suším to už druhých 45 min. no teplotu som zo 140 znížila na 110 podla inštrukcii k mojej rure a tomuto tipu zákusku. Snád z neho niečo bude ,ale zatial to vyzerá slubne. znova Inga z facebooku... nemám učet ani na jednom z tých prednastavených profilou a cez facebook to nejde ... preto udávam anonim ,ale niesom anonimná Inga Šimoniková

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Matka hlásim hotovo,šlahačka na počudovanie bez stužovača a od začiatku s mátovým cukrom vyšla perfektne .Korpusy sa chladia a tuhnu s čokoládou už len natriet šlahačku. Mám radost,že sa nakoniec zákusok vydaril... takže dnes poruším dietu a ochutnám tuto dobrotu si nenechám ujst ani za nič kusok slasti nezaškodí.Dakujem Inga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inga,to sa velmi tesim,ze sa vydaril a verim ,ze aj chutil :) krasne sviatky ♥

      Odstrániť
  28. Ani ja som neodolala, upiekla som a vydaril sa. A to je moj prvy penovy :)
    Dakujem za velmi chutny a krasny dezertik!

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Vyzkoušeno, snědeno, ale doma to nějak úspěch neslavilo, máta je zjevně moc velkej odvaz. Nicméně ten nápad s potřením plátů čokoládou je IMHO myšlenka, za kterou bys měla dostat cukrářskou nobelovku, ta tam byla úplně epesní. Čerstvou mátu v dubnu v paneláku jsem fakt nesehnal, tak jsem dal čtyři sáčky mátovýho čaje a řekl bych, že tu mátovou chuť to tam dodalo docela slušně.

    Celkově z toho mám trochu rozporuplný dojmy... Fascinuje mě ta kombinace chutí. Máta s čokoládou! Šlehačka! Mmm! Přijde mi, že to má ohromnej potenciál, kterej ale jsem buďto úplně nedokázal využít (přiznejme si, že jsem to teda určitě neměl tak hezký a načančaný jako Ty), nebo ho nikdo neocenil. Nevím.

    Ještě někdy zkusíme a uvidíme. V každém případě Ti děkuji za zajímavý recept.

    Ivan Č.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivan,moc ti dakujem za komentar a opis tvojej skusenosti :)Pricinu nie prilis velkeho uspechu vidim prave v tych sackoch matoveho caju ...skus nabuduce vyskusat s cerstvou matou a uvidis tu zmenu :)

      Odstrániť
  30. ahoj, rozhodla som sa vyskúšať túto dobrotu,lebo už pri prezeraní fotiek mi tečú slinky :-)
    Mám otázku na Teba ohľadne korpsu. Má byť z vnútra ,,penový,, ako Pavlova? Ja ho chcem urobiť ako toru v tvare srdca,dakujem za odpoved
    S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano,mal by byt penovy ako Pavlova :) nech sa vydari a chuti :)

      Odstrániť
  31. Dobrý deň milá Dulce de Leche :-)
    mamke som k jej meninám kúpila tvoju knihu a hneď som z nej chcela vyskúšať tento dezert pretože v jej záhradke voňala čerstvá mäta.
    Žiaľ... dopadlo to katastrofálne... Korpus sa mi pripiekol už po pár minútach... určite sa má piecť 2x 45 minút pri 140 stupňoch?
    Šľahačka sa nechcela vyšľahať, ale to som si už prečítala v komentároch...
    No a čokoláda... Zdalo sa mi, že na tie jemné korpusy jej bolo veľa. Rozpustila som ju vo vodnom kúpeli a keď som ju naliala na korpusy a dala zachladiť tak stuhli tak, že sa nedal zákusok krájať...
    Nevzdávam to a verím, že nabudúce sa dielko vydarí... teda ak mi poradíte :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh,to ma mrzi Petka,ze to takto zle dopadlo :( tu na blogu pisem v recepte,ze je dobre si ruru odsledovat,lebo kazda pecie inak..nabuduce skuste mozno na 110-120 C piect ..ja som so slahackou problem nemala,tak v tomto zial neviem poradiť ..ja som robila vsetko tak,ako mam uvedene v recepte a vydaril sa ..mrzi ma teda,ze to nevyslo :( a s tou cokoladou priznavam,ze sa kraja zlozitejsie,ale s nahriatym nozom to ide :) drzim palce,nech sa nabuduce vydari,ak sa na to este date ..

      Odstrániť
    2. Urcite sa do toho este pustim ;-)

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  32. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Zabudla som... Petra moje meno :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...