piatok 17. augusta 2012

Slivkovo zázvorové rezy


U rodičov na záhrade je sliviek plný strom,takže som doma zahájila slivkovú sezónu :) ...slivkujem sa každý deň,takže o nové "slivkoidné" recepty nebude núdza ...dúfam,že sa tešíte :)
No,a poviem Vám,táto kombinácia chrumkavého maslového cestíčka a vlhkej korenistej plnky ma dostala do kolien ...a nielen mňa :)
Jednoznačne stojí za vyskúšanie !!!!



Slivkovo zázvorové rezy :
(inšpirácia www.sinfullyspicy.com )


Cesto:
1 šálka hladkej múky
1/4 šálky hnedého cukru
2 PL mletého zázvoru
1/4 ČL soli
8 PL studeného masla

Plnka:
2 vajcia
3 PL citrónovej šťavy
1 šálka cukru
1/2 šálky hladkej múky
1/4 ČL soli

Slivkové pyré :
6-8 stredne veľkých sliviek
2 PL strúhaného čerstvého zázvoru (nenahrádzať mletým sušeným !!! )
1 ČL škorice a mletých klinčekov


Na cesto si všetky suroviny zmiešame rukami ,pracujeme rýchlo,aby sa maslo úplne nerozpustilo a vypracujeme drobivejšie cesto...Plech cca 18x28 cm si vystelieme papierom na pečenie a rukami naň "uťapkáme" cesto..odložíme na 15 minút do chladničky...
Medzitým si pripravíme pyré,a to tak,že slivky si vykôstkujeme,rozdelíme na štvrťky a spolu s ostatnými prísadami privedieme k varu ...varíme na miernom ohni asi 10-15 minút,kým sú slivky mäkké...potom rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú kašu ...necháme mierne vychladnúť ...
Vajcia si metličkou prešľaháme s cukrom,pridáme citrónovú šťavu a múku so soľou..nakoniec primiešame slivkové pyré..
Rúru si predhrejeme na 180 C ..najprv si predpečieme samotné cesto,ktoré pečieme cca 15 minút ....potom naň nalejeme plnku a pečieme ďalších cca 15-20 minút,kým je povrch plnky pevný..nemusí byť úplne,ale nemal by sa triasť,keď plechom pohýbeme...
Necháme vychladnúť a krájame na rezy ...



Za krásny obrúsok na fotkách zo ♥ ďakujem Evitchke :)



A nedá sa mi nepodeliť s Vami o túto nádheru ,ktorú som dostala minulý týždeň, len tak pre radosť ,od úžasnej Mariannky ♥ milujem tie farby !!!!






Dobrú chuť !!!!





Print Friendly and PDF

55 komentárov:

  1. Ach ach, právo prvního komentáře? Nevěřím... =) Recept vypadá skvostně, určitě ho vyzkouším!!!
    Můžu se jen zeptat, kolik cca gramů je 8PL másla? Já nikdy nevím, jak mají být ty lžíce plné, nebo jestli se to máslo tou lžící ukrajuje nebo jak... Děkuju ;-)
    A jinak teda samozřejmě velkej palec nahoru =D
    Kamila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kamilka,dakujem ti a tesim sa,ze sa ti receptik paci :) 8 PL masla je zhruba 100 g ..ja to inak nikdy nejak neriesim tieto vahy,to uz sama zbadas,ci je cesto moc suche,alebo moc vlhke,a podla toho pridas co treba ..ja len tak od oka naberam tou lyzicou :)

      Odstrániť
  2. Mniam mniam...:) Pysznie wygląda. This is looking very good:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Paradne kusky Martinka... dokonala farebna aj chutova harmonia... mnamik,,,

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Maťka, opäť neskutočne dobre vyzerajúci receptík, ja som práve prišla večer zo záhrady s plným košíkom sliviek (skúsim urobiť pravý lekvár), no ale o nedeľný múčnik mám vďaka Tebe postarané... Maťulka teším sa na ďaľšie Tvoje nápady, dúfam, že Ťa niekedy stretnem v NR a budem sa Ti môcť poďakovať aj osobne za Tvoje pekné nápady a receptíky.... papa R.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Reuska,dakujem ti velmi za krasny komentarik :) a budem sa na teba tesit osobneee :))

      Odstrániť
  5. Martinka, koláčik je veľmi dobrý, robili sme z dvojitej dávky na veľký plech a hneď aj polovica padla :-D parádne sa hodí na takéto teplé dni, ďakujem za recept
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mati, už len kombinácia škorica - zázvor - slivky je ,,zabijak". Mňam. Určite vyskúšam.
    DanaTN

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no tak toto vyzerá neskutočne chutne ... musím si také pripraviť ... ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mňam, dala bych si to i dnes místo oběda v 38stupňovém horku!:-) Marti nový časopis nemá chybu (škoda, že jste to nestihli o trošku dřív:-D) a tvá reportáž nemá chybu, vymazlené do posledního detailu - bydlení, pečení, oblečení a Ty, prostě nádhera!!! Krásný srpen, paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sarka,dakujem ti velmi moc ..tolko chvaly si ani nezasluzim ♥♥♥ ale mam velku radost ,ze sa ti casopis paci :)

      Odstrániť
  9. Maťka zase ďalší super receptík do zbierky, vyskúšané a výborne chutil teším sa na nové fotečky v Tvojom prekrásnom blogu a som veľmi rada , že Ti hortenzia urobila takú veľkú radosť želám Ti veľa a veľa nových tvorivých krásnych dníčkov Marianna (maňána MMB)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka,to si pis ,ze urobila ..a kazdy den si na teba spomeniem pri pohlade na tie susene hortenzie :) tesim sa ,ze receptik chutil a nezabudaj na ten darcek,ktory mas u mna odlozeny !!! :)

      Odstrániť
  10. Maťka všetko naj naj k narodeninám a veľa chuti do varenia a pečenia. Pa Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabulinka,dakujem ti velmi ♥ a zaroven aj tebe ,aj ked takto oneskorene prajem vsetko len to naj -naj levica :)

      Odstrániť
  11. aj ja sa pripájam ..všetko najlepšie .. nech máš mňamkový život, ako tvoje koláčiky :) ..Lusy

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Maťka z celého srdiečka všetko naj, nech si stále takáto úžasná....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Reuska,dakujem ti za tvoje uuuzasne komentariky ♥♥♥

      Odstrániť
  13. Wygląda pięknie!
    Chętnie zjadłabym kawałeczek. Delicious!
    Pozdrawiam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Vypadají božsky! A ty květiny jako dekorace, prostě dechberoucí :) Jsi strašně šikovná, Marti! Jen tak dál :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katuska,no od takej sikovnice ako si ty ,sa to kraasne cita..dakujem ti mooc ♥♥♥

      Odstrániť
  15. Nádherné farbičky Mati, slivky slivôčky sú fajnové, ja som práve včera obrala. Zajtra budú slivkové gule, kysnutý koláčik so slivkami - ale možno, možno skúsim tvoj koláčik, fakt vyzerá zaujímavo a rýchlospraviteľne ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Doplňujem, vyskúšala som! Cesto je pre mňa vynikajúce. Nedávala som vôbec zázvor (nepoužívam ho), ubrala som tradične hodne cukru z plnky, podarilo sa mi dať trochu viac citrónu, a tak prebila chuť sliviek. Koláč je aj tak výborný. Len sa ťa chcem opýtať, čo si to použila za slivky, že mal takú farbu? (špeci slivky, farbivo, dofarbená fotka? :-P) Lebo moja verzia koláčika vyzerala skôr ako originál, ktorý ti bol inšpiráciou.

      Odstrániť
    2. Katuska,jej,tak aj vy mate doma slivkove hody ? :))tesim sa,ze si nakoniec vyskusala..a zazvor nepouzivas,lebo ho nemas rada? alebo preto,ze je to cudzokrajna surovina ?..ja zas nan nedam dopustit:) ale ako a hovori,kolko ludi,tolko chuti..tesim sa,ze kolacik aj tak chutil:)Slivky som pouzila normalne fialove,nie take ako boli pouzite v original recepte...farbivo som nepouzila,ani do kolacika, ani do fotky ..fotka je len rozjasnena,cize aj farby posobia jasnejsie ako v skutocnosti :)

      Odstrániť
    3. Hej, v origináli sú skôr nejaké ringloty alebo čo :-) Ja som dala normálne slivky, ale takú farbu som nedosiahla, veľmi som sa na ten kontrast tešila, ale nevadí, koláčik bol fajnový, do cesta som dala citrónovú kôru, tak nádherne voňalo. Čerstvý zázvor nepoužívam hlavne z 2 dôvodov: nerobí mi dobre na žalúdok - a ani mi moc nechutí. To, že sa vyhýbam cudzokrajným surovinám je pravda, ale pri korení je to trošku problém - kde by sme u nás hľadali škoricu, klinčeky, badián a podobné voňavosti. Veru, slivkujeme :-) Akurát varím povidla.

      Odstrániť
  16. Uzasny kolacik! Pre mna troska moc sladky, ale aj tak je vyborny a chuti kazdemu!!! Receptik uz ma cela rodina... ;-) Andy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andy,aj ja ja som mala podobny "problem " ,nabuduce tiez uberiem trosku cukru,ale zas mojmu manzelikovi chutil takto sladky ako bol :))

      Odstrániť
  17. Martinka uzasne, robila som ho tento víkend 2x. Sice padli aj nazory, ze vyborny, ale bez zazvoru by bol lepsi, mna ta chut ocarila a bez zazvoru by to nebolo ono :-) Milujem zazvor v akejkolvek podobe, takze pre mna kombinacia zazvor+slivky bola dokonala. dakujem za inspiraciu.

    Monika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika,ja sa tiez stotoznujem s tebou,ze bez zavoru by to nebolo ono :) ale kolko ludi,tolko chuti...nepomozeme si :))dakujem za komentarik ♥

      Odstrániť
  18. dobry vecer. kolac sa mi zatial podarilo upiect aj pri malo decku (cize nie vela roboty :)). ale. zabudla som cesto predpiect, velka chyba? kolac je na zajtra, cize este neochutnany. len sa pytam, ci to bude velky fail... inak tvoj blog sledujem uz dlho a toto je tusim prvy recepis, ktory som urobila, konecne. fotky super a aj recepty. to by sa pieklo, kebyze sa to nemuselo vsetko aj jest... :) pekny vecer este. hana.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka,tak co,ako to dopadlo ? chutil kolacik aj bez predpecenia? dufam,ze ano :) a dakujem za pochvalu ♥

      Odstrániť
    2. no dopadlo to celkom dobre, aj ked cesto mohlo byt asi viac prepecene. co ma viac prekvapilo bola konzistencia vrchnej casti, vysla mi taka na prvu chut gumova. ale zas, kolac sa zjedol a milovanemu vylozene chutil. inak farba vrchu bola brutalne ruzova a clovek nevedel podla vyzoru ako to bude chutit :) uz sa tesim, co dalsie skusim z tvojho blogu.

      Odstrániť
    3. Hanka,tak aj napriek malym nedokonalostiam,mam radost,ze v konecnom dosledku chutil :))

      Odstrániť
  19. Matulka, kolacik vyskusany. Je famozny. Najviac asi ten zazvor v ceste aj v plnke. Mnam. Najkor som si myslela ze si sa pomylila...dve PL do plnky?! Ale je to parada:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tesim,tesiim,ze chutil :) aj mne tam ta pikantna chut zazvoru velmi sedela :)

      Odstrániť
  20. Ahoj mati,pls o radu-mozem tento slivkovy kolac piect aj v takej kruhovej vrubkovanej forme?ide mi o to,ci to cesto je vhodne aj v tejto forme a bude sa dat v poho vybrat,bo ho idem piect pre navstevu:) dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj ...zial tentodruh nie je vhdny na pecenie v tej forme..musi sa piect jedine s papierom na pecenie,inak ho nevyberies ..tak snad som pomohla a navsteva si pochuti :)

      Odstrániť
  21. dakujem:) este jedna otazocka- 8PL masla je asi 125g teda jedna osminka masla?dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to zial netusim,ja to vzdy davam len tak od oka,takze presnu gramaz nepoznam :( kazdopadne verim,ze sa kolacik podaril :)

      Odstrániť
  22. Tato kombinace mě opravdu nadchla, takže bezpochyby vyzkouším. Musím pochválit fotky, jsou opravdu luxusní a profi! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. mňaaaam, včera som piekla, dnes dojedla :-D vynikajúce!!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...