piatok 27. septembra 2013

Karamelovo jablkový koláč ( Pull Apart Bread)




Na tzv. "pull apart bread " (trhací chlebík) som sa chystala už veeľmi dávno ....a v nedeľu konečne dozrel jeho čas :) myslím, že jeseň je úplne ideálna na hranie sa s kysnutým cestom a zahriatie našich príbytkov teplom z rúry ,hrejivou vôňou škorice, pečených jabĺčok a karamelu ....ak ešte nemáte dosť ,tak skutočná slasť prichádza práve pri trhaní mäkučkého cesta a oblizovaní si sladkých ulepených prstov :)
Áaach.....nečudo, že manželík vyhlásil, že "toto" by jedol každý deň :)



Karamelovo jablkový koláč ( Pull Apart Bread)
 (inšpirácia www.alaskafromscratch.com)


Cesto :
1/4 šálky teplej vody
2 1/4 ČL sušených kvasníc
4 PL roztopeného masla
1/3 šálky mlieka
2 3/4 šálky hladkej múky (+ 3 až 4 PL naviac )
1/4 šálky cukru
1/2 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajcia


Náplň:
3/4 šálky hnedého cukru
2 ČL škorice
štipka soli
3 PL roztopeného masla 
2 jablká 

Karamelová omáčka :
2 PL masla
1/2 šálky hnedého cukru
2 PL mlieka


Zmiešame si spolu vodu a kvasnice ,necháme chvíľu postáť ....zohrejeme si spolu mlieko a maslo ,pridáme vanilku ...Ku kvasniciam pridáme múku, cukor ,soľ a postupne pridávame mlieko a vajcia ( +pár lyžíc múky navyše, podľa potreby)..vypracujeme si hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien nádoby alebo všetku túto milú prácu necháme na kuchynského robota :) Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 90 minút ...
Medzitým si spolu zmiešame hnedý cukor a škoricu ...a jablka nakrájame na drobné kocky ...
Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik v rozmeroch cca 30 x 60 cm ...potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zmesou škorice a cukru ...potom si ho nakrájame asi na 6-7 približne rovnakých pásov ... prvý pás posypeme časťou jabĺk, na to položíme druhy pás (škoricovou posýpkou navrch) ,opäť posypeme jablkami, položíme ďalšiu časť ...a takto opakujeme, až kým nepoložíme posledný pás s jablkami ...takto si vyskladáme jeden dlhý pás ,ktorý si opäť rozkrájame na 6 rovnakých častí ...formu na chlebík v rozmeroch cca 12x22 cm si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme do nej tých 6 častí cesta jeden za druhým ...necháme ešte 30 minút kysnúť a potom pečieme pri 180 C asi 45 minút..necháme vychladnúť ,vyberieme z formy a pred podávaním polejeme ešte teplou karamelovou omáčkou, ktorú si pripravíme tak, že si spolu zmiešame maslo, cukor a mlieko, privedieme k varu, necháme povariť 1-2 minúty, kým sa cukor rozpustí a je to :) 
Koláč v žiadnom prípade nekrájať ! doprajte si tú slasť trhania a lepkavých prstov :) 










  Dobrú chuť !!!


Print Friendly and PDF

24 komentárov:

  1. Mňaaaaaam to musi byt vyborne a muselo to skvele rozvoniavat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jooj,ani radsej nechci vediet ako ..:) lebo je veru potom tazke mu odolat :)

      Odstrániť
  2. Tak tohel je nááádherné :) Mňam musím vyzkoušet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milujem kombináciu jablko, škorica a karamel a to nemusia byť ani Vianoce. Už z obrázkov to vyzerá na prudko návykovú mňamku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. neodolateľná jesenná kombinácia :) dnes upečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. neodolateľná jesenná kombinácia :) dnes upečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinko, vypadá to úžasně ..... určitě to vyzkouším .... Marki

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Toto su hriesne dobre fotky. Takmer lizem obrazovku. Nemam piect ale varit, dnes potrebujem napad na obed, a ja mam v hlave uz par dni tuto dobrotu. Ach jaj pohladam tu nieco rychle na obed . Ale tuto dobrotu upeciem, urcite. do skoreho pecenia Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dnes som robila koláč, bol úúúplne skvelý! Ďakujem za recept. Neviem prečo, ale mala som ho asi 2x taký veľký ako píšete. Ani do formy na chlieb sa nezmestil, musela som ho dať na veľký plech - no aspoň sme mali viac :))) nabudúce skúsim pridať do plnky hrušku, mohla by to byť fajn kombinácia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rado sa stalo :) asi vam cesto dobre nakyslo :) robili ste zo susenych ci cerstvych kvasnic ? lebo z mojej skusenosti je z cerstvych vzdy viac nakysnutejsie :)

      Odstrániť
  9. piekla som, a úžasný.. škoricu nemusím, ale v tomto koláčiku som si ju užila :) a trhala som, nekrájala som :) videla som tento koláč v časopise dortománia, ale tam bol s broskyňami.. jablká sa mi zdajú byť vhodnejšie.. síce som sa bála trošku tohto koláčiku, lebo nemám skúsenosť vôbec s kysnutým cestom (som začiatočník:D) ale podarilo sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Martinka, tak s týmto koláčom si ma dostala - na obrázku vyzeral tak vábne, že som sa pustila prvý krát robiť kysnuté cesto a výsledok? absolútna bomba, kým prišiel priateľ, stihla som zjesť pol koláča, tá vôňa a lepkavé prsty od karamelu - úžasné!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dalsi super recept.!!! vcera upeceny a vypada jak z tve fotky!!diky diky dik. priste zkusim jinou formu.. udelat sneky. uz se tesim na dalsi tvuj recept. petra

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Děkuji za recept, už peču po druhé a výsledek je prostě famózní. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hmmm... ako to napisat. Je 22h a kolac som pred chvilou vytiahla z rury. Muzovi hovorim, ze musi pockat nez vychladne a on ze bez problemov. O 5 min sme uz mali zjedenu polovicu. Je taky vynikajuci, ze nevydrzal a ja s nim :-)
    Dakujem za super receptik, ktory zahreje a potesi snad v kazdom pocasi a obdobi.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Matka, dakujem za skvely receptik. Cez vikend som upiekla hned dva a zmizli rychlostou blesku:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...