pondelok 22. februára 2016

Ryžový puding s karamelizovanými pomarančmi a pistáciami


 Aké máte z detstva spomienky na mliečnu ryžu ? ja som ju vždy obľubovala, ale poviem Vám..toto je úplne iný level :) Sladučké pomaranče s karamelovou šťavou ,sem tam chrumkavá pistácia a lahodný ryžový puding ...garantujem Vám, že tieto poháriky zmiznú zo stola, ani nebudete vedieť ako :) 



Ryžový puding s karamelizovanými pomarančmi a pistáciami

(cca pre 6-8 porcií)

1 šálky ryže
2 šálky vody
½ ČL soli
3 PL masla
3 ½ šálky mlieka
2/3 šálky cukru
1 -2 zvitky škorice
4 pomaranče (najlepšie červené, ktoré som ja nezohnala alebo potom vyberať menšie pomaranče s tenkou šupou )
250 g hnedého cukru
125 ml vody
2 tobolky kardamonu
Za hrsť drvených pistácii

Ryžu si prepláchneme..vložíme do hrnca a zalejeme vodou, pridáme štipku soli ..privedieme k varu a na miernom ohni varíme(asi 15 minút),kým sa voda nevsiakne..potom pridáme mlieko,cukor,maslo a škoricu a za občasného miešania varíme ďalších 20-25 minút, kým ryža nezmäkne..
Ryžový puding nalejeme do pohárikov a podávame s karamelizovanými pomarančmi, ktoré si pripravíme nasledovne..pomaranče si očistíme a každý pomaranč nakrájame na 5 plátkov ...uložíme ich vedľa seba do väčšej misy(napríklad na lasagne)..v hrnci si rozpustíme cukor s vodou a rozdrveným kardamonom...necháme zovrieť (nemiešame) a na miernom ohni potom zahrievame, kým nám nevznikne sirupová konzistencia s karamelovou vôňou..sirup  nalejeme na pripravené pomaranče a necháme postáť ,až do vychladnutia, prípadne odložíme do chladničky, ak si ich pripravujeme deň vopred ..pomaranče krásne pustia šťavu a zmiešajú sa s karamelovým sirupom ...
Pred podávaním poháriky posypeme drvenými pistáciami..




Dobrú chuť !



. Print Friendly and PDF

2 komentáre:

  1. MAťka, normálne sa mi slina pustila ;-) Mliečnu ryžu som v detstve ľúbila (volali sme ju čapča) - ale nejedla som už roky. Dlho sa chystám na mliečnoryžové dezerty, ale nejako sa k ním neviem dokopať. Asi nastal ten čas ;-) Adusha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka,to sa tesim,zesom ta nachutila :) my sme veru tiez zabudli,ake su ryzove dezerty chutne ,tiez dufam,ze sa k nim dostanem castejsie :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...