štvrtok 27. septembra 2018

Torta "Kinder Bueno"

 Jeseň je už tu a tak Vám sem ešte rýchlo musím pridať posledný recept ,ktorý som stihla pripraviť ešte v lete , na meniny našej Melisky ..vystihli sme tak poslednú krásnu, letnú, slnečnú nedeľu ,až mi je teraz ľúto ,ako za počasím, tak za touto výbornou tortou :) je síce trošku náročnejšia na suroviny ,ale raz za čas sa oplatí investovať ..no, nie ? :)


Torta "Kinder Bueno"

Korpus :
6 vajec
300 g kryštálového cukru
250 g hladkej múky
50 g kakaa
1 prášok do pečiva
150 ml oleja
150 ml vody

Orieškovo kakaová griláž :
200 g lieskových orechov
120 g kryštálového cukru
2 PL vody
2 PL kakaa

Krém :
500 g mascarpone
250 ml šľahačky
orieškovo kakaová griláž
práškový cukor podľa chuti (ja som zabudla odvážiť, ale pridajte najprv tak 3 PL cukru ,potom prípadne upravte podľa vašich chutí )
3 balíčky Kinder Bueno

Na potretie :
1 parížska šlahačka 

Na dozdobenie :
čokoládová ganache 
1 vyšľahaná šľahačka
2 balíčky Kinder Bueno 


Vyšľaháme si bielky do peny .. zvlášť si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny ,potom primiešame olej s vodou ,kakao a múku s práškom do pečiva ..Opatrne premiešame s bielkovou penou a rozdelíme do troch tortových foriem s priemerom 25-26cm ..Ak nemáte tri formy, použite dve ,s tým ,že do jednej dáte len tretinu cesta a do druhej zvyšok ..a hotový korpus potom prerežete ,čiže tak získate 3 pláty ..
Pečieme pri 180 C .
Hotové pláty necháme vychladnúť .
Medzitým si na panvici jemne opečieme lieskové oriešky ..ak ich nemáte olúpane, tak po upečení ich poriadne vyšúchajte v čistej utierke a šupky sa tak krásne zlupnú dole ..
Na panvici si potom z vody a cukru pripravíme karamel ..ako náhle začne hnednúť, pridáme doňho oriešky a necháme ich obaliť v karameli ..potom ich premiestnime na papier na pečenie a necháme vychladnúť ..vychladnuté potom aj spolu s kakaom rozmixujeme do hladka .
Na krém si spolu vymiešame mascarpone s cukrom a lieskovcovou grilážou ,nakoniec opatrne primiešame vyšľahanú šľahačku .
A ideme skladať tortu :)
Prvý plát si potrieme časťou krému a posypeme nasekaným Kinder Bueno (1 a 1/2 balíčku )..
Potom položíme druhý plát, postup zopakujeme..nakoniec dáme tretí plát a celú tortu potiahneme vyšľahanou parížskou šľahačkou ..dáme zachladiť .
Potom tortu dozdobíme čokoládovou ganache, vyšľahanou šľahačkou a zvyšným Kinder Bueno ..
Ja som pripravovala tortu pre cca 12 ľudí, ale ak Vás je menej, tak pokojne si pripravte polovičnú dávku do menšej formy ..torta je sama o sebe dosť sýta, čiže aj z tej mojej bolo okolo 17 porcií ..





     slečna oslávenkyňa ♥
Dobrú chuť !




.

utorok 18. septembra 2018

Cviklové palacinky

Ako som Vám sľúbila ,pridávam recept alebo skôr inšpiráciu na cviklové palacinky, kde môžete zužitkovať cviklovú šťavu, ktorá Vám zostane po príprave cviklových burgerov .
Ak cvikla nepatrí medzi Vaše obľúbenkyne, tak Vás uisťujem, že v týchto palacinkách by ste ju určite nenašli ..viac ako chuť, prepožičiava svoju krásnu farbu :)


Cviklové palacinky 

300 ml mlieka
150-200 ml cviklovej šťavy
2 vajcia
200 g hladkej múky
štipka cukru
štipka sódy bikarbóny
štipka soli
70 ml oleja

Z uvedených surovín si vymiešame hladké cesto a necháme postáť aspoň 15 minút ..potom klasickým spôsobom na panvici upečieme palacinky .
Ja som ich plnila s vanilkovým tvarohom a lesným ovocím ..



Dobrú chuť !






utorok 11. septembra 2018

Cviklové burgery s Fetou a mätou

Tento rok sa prvý krát tešíme našej vlastnej úrode cvikly, tak s ňou čarujem na všetky spôsoby :)
Jedným z nich boli aj tieto cviklové burgery s Fetou ,na ktorých sme si parádne pochutili ...často krát sa cvikla kombinuje hlavne s kozím syrom, ale keďže s tým by som u manželíka a dcérky nepochodila, nahradila som ho mojou obľúbenou Fetou :)


Cviklové burgery s Fetou a mätou
(inšpirácia www.deliciousmagazine.co.uk)


400 g čerstvej a nastrúhanej cvikle
2 PL nasekanej pažítky
1 strúčik cesnaku
2 PL nasekanej čerstvej mäty 
nastrúhaná kôra a vytlačená šťava z 1 menšieho bio citróna
3 PL hladkej múky( ak chcete bezlepkové, tak použite zemiakový alebo kukuričný škrob )
1 vajce
200 g Fety
soľ, korenie
olivový olej
k podávaniu mix šalátov, žemle ,majonéza alebo obľúbený dresing 

Nastrúhanú cviklu si zabalíme do utierky alebo gázy a stláčaním zbavíme šťavy ..šťavu nevyhadzujte, lebo zajtra Vám sem pridám recept na cviklové palacinky, kde túto šťavu krásne zužitkujeme :) 
K cvikle pridáme všetky zvyšné suroviny ,poriadne premiešame a rukami vyformujeme do tvaru burgerov ..z tejto dávky Vám vyjde 4 až 6 burgerov ,v závislosti od veľkosti, ktorú vyformujete ..
Hotové burgery vysmážame na olivovom oleji, z každej strany cca 4-5 minút ..
Žemle potrieme majonézou ,obložíme šalátom a naplníme cviklovým burgerom ..



Dobrú chuť :)



.

nedeľa 9. septembra 2018

Slivkovo orechová štrúdľa


Už máte vymyslený dezert na nedeľné popoludnie ? Ak nie, tak myslím, že štrúdľa je vždy dobrá voľba ...táto moja , je taká expresná verzia, keď nemáte čas alebo chuť vyrábať domáce lístkové /štrúdľové cesto a potrebujete zúžitkovať slivky ..My sme si k nej pridali ešte kopček šľahačky a so šálkou kávy ,to bol nedeľný dezert ako vyšitý :)


Slivkovo orechová štrúdľa

1 lístkové /štrúdľové cesto (ja som použila už pred pripravený plát lístkového cesta z Lidl )
3 PL mascarpone alebo iného krémového syra
2 ČL škorice
2 PL hnedého cukru
3 PL mletých orechov
štipka mletého kardamómu
cca 8 sliviek
1 PL múky
1 vajce
1 PL posekaných orechov alebo mandlí

Stred vyvaľkaného plátu lístkového cesta si po dĺžke potrieme s mascarpone ..potom na to nasypeme orechy zmiešané so škoricou, cukrom a kardamomom ..Nakoniec navrstvíme slivky ,pokrájané na štvrtinky a premiešané s lyžicou múky ..štrúdľu potom buď klasicky zvinieme, alebo ak máme chuť sa hrať ,tak si po stranách cesto do šikma rozkrájame na pásiky a prepletáme ..mne sa to nepodarilo úplne podľa predstáv, ale Vy budete určite šikovnejší :) Cesto potrieme vajíčkom, posypeme orechmi a pečieme pri 190 C, približne 35 minút ..najlepšie chutí ešte teplá, s kopčekom šľahačky :)


 Dobrú chuť !



.