pondelok 29. augusta 2011

Rajčinovo chlebová polievka " Pappa al pomodoro"


V sérii talianskych inšpirácii pokračujem s receptom,ktorý pochádza z oblasti Toskánska...tam som žiaľ ešte nebola,ale aj to je jeden z mojich cestovateľských snov,takže pevne verim,že "raz"....zatiaľ sa tam prenášam aspoň každou lyžicou tejto výnimočnej polievky,ktorá nikdy nemôže chutiť lepšie,ako práve v období leta,keď sú rajčinky čerstvé ,sladké a až hriešne šťavnaté..a keď je čerstvá bazalka najvoňavejšia...takže šup sa do toho,kým je ešte čas.....


Rajčinovo chlebová polievka " Pappa al pomodoro":
(inšpirácia z knihy Tuscany,Marks&Spencer )


Na 6 porcii:
450 g aspoň 2 dni starého chleba ,(najlepšie typu Ciabatta)
1 kg čerstvých rajčín (najlepšie je použiť rímske,tzv,slivkové rajčiny)
4 PL olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
500 ml vriacej vody
1 zväzok čerstvej bazalky
sol a korenie
6 PL olivového oleja (na servírovanie)


Chlieb si pokrájame na kocky,kto nemá rád kôrku,môže bez...a necháme postáť cca pol hodinku..medzičasom si ošúpeme rajčiny(určite poznáte trik s vriacou vodou a následným schladením),a nakrájame ...v hlbokej panvici si zohrejeme olivový olej,pridáme pokrájaný cesnak,a popražíme ho asi minútku...cesnak vyberieme,pridáme rajčiny,a dusíme asi 20-30 minút....potom pridáme nakrájaný chlieb,a varíme,pokým sa nasiakne šťavou..rozriedime vriacou vodou,až dosiahneme hustejšej polievkovej konzistencie..dosolíme,dokoreníme..
Podávame teplé,s lístkami čerstvej bazalky,a preliate lyžicou olivového oleja...



                                                  ♥



Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

14 komentárov:

  1. Normálne nestíham skúšať, ešte stále som len na receptoch z mmb, uf, ale toto by som mala teraz v lete, len sa musím vybrať na trh, tieto "predajňové" rajčiny sú na milu jarmilu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Matka, bravo, tak tomuto hovorim leto! U nas je to uz len spomienka, ale rada si ju privolam takouto dobrou vonavou polievockou. Inak, co sa polievok tyka, zvykla som si spoliehat sa na teba :)) viem, ze vzdy s nejakou nezvycajnou prides, ja vyskusam a u nas sa potom stane klasikou..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka a vieš že máme rovnaké cestovateľské sny?...polievočka ma zaujala takže určite ju vyskúšam a možno aj zajtra:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Martinka, super polievocka :) uz davnejsie som ju chcela vyskusat :) ta tvoja vyzera prudko jedlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeee, pekne jsi mi pripomnela, ze jsem tuhle polivka chtela uz davno udelat. A ten krasnej talir! Zavist... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ty, že neumíš psát? Hned u prvního odstavce jsem slinila jak bernardýn!:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivanka:noo,presne tak,treba vybehnut na trh,pre nejake domace rajcinky:)ja mam to stastie,ze mozem kradnut zo zahradky mojich rodicov:)a kradnem teda pravidelne:))


    Evinka:dakujem ti za mily komentarik:)a tesim ma,ze mi tak davas doveru,co sa polievociek tyka..a dokonca si dovolim tvrdit,ze som presvedcena,ze tato ti zachuti,lebo je bozskaaa:))bavi ma,ze vsetko v nej chuti,tak ako ma..cize v nej citis rajciny,chlebik,bazalku,aj olivovy olej...nie je to taky ten mix,kde patras,co tam asi moze byt:))


    Ajka:Toskansko je nadherneee,takze sa ani necudujem:))drzim nam obom palce,nech s atie sny splnia:)..a budem rada,ked polievocku vyskusas ,urcite neolutujes:)


    Lubka: dakujeeeem:))


    Lucie:ja ju tiez uz planujem od januara,ked som ju zazrela v tej spominanej knizke,ale cakala som na cerstve rajcinky z mamkinej zahrady...a dockala som sa:))...dakujem aj za pochvalu taniera,bola to taka vyhodna kupa,tak je radost o to vacsia:)


    Dejnicka:chi,zlata:))ja si naozaj myslim,ze "neumim" :)..ale som rada,ze ta viem aspon nachutit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Maťka, som tu prvýkrát a veľmi sa teším, že sa môžem kochať nielen prekrásnymi fotkami, ale i milým slovom. Škoda že virtuálne sa niektoré zmysly prenášať nedajú, pretože u Teba by to stálo za to:)
    Rajčín mám ešte plný skleník, takže si rada overím podľa Tvojho návodu, či ešte poznám ich pravú chuť v polievke. Vyzerá božsky!
    Stretneme sa na papieri:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Óóó, tak to je nádhera a určitě i naprostá lahůdka! Mimochodem do Toskánska bych se taky chtěla aspoň jednou podívat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ...Maťka uvarené a s chuťou spapané:) fakt delikatesa odporúčam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Minulý týden jsme byli v Linci a omylem jsme vybrali vegetariánskou restauraci (jsme oba masoužrouti), ale dali jsme tomu šanci. Polévka byla právě toskánská rajčatová a olizovali jsme se až za ušima. Jsem ráda, že už vím, jak na ni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Janya:Janka,mam obrovsku radost,ze si sem zavitala,a dakujem aj za mile slovicka:)..budem rada,ak polievocku vyskusas,a som poctena sa s Tebou stretnut na papieri ♥


    Catalina: dakujem ti moc♥ a drzim nam palceky s Toskanskom:)


    Ajka:velmi sa tesim,ze chutilo,a dakujem ,ze si napisala:)


    Evca:to sa tesim,ze ste predsa len dali sancu zeleninke,a ze ti receptik prisiel vhod:)dakujem za komentarik♥

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...