utorok 20. decembra 2011

Jablkový cider


Cider (sajder) je alkoholický nápoj vyrábaný kvasením jablčnej šťavy...väčšinou obsahuje od 2 % až po 8,5 % alkoholu,v závislosti od regiónu,v ktorom sa vyrába.....V USA a v niektorých častiach Kanady ,ale pod názvom cider nájdete nealkoholický voňavý nápoj,ktorý som sa rozhodla pripraviť aj ja doma....
A dobre som urobila..už len samotná príprava je tak príjemná a omamne voňajúca,že si podmaní všetky vaše zmysly ....dokonalý zimný nápoj,ktorému sa potešia nielen deti :)




Jablkový cider :
(inspirácia www.food.com)

8-10 jabĺk
1/2 šálky hnedého cukru
4 zvitky škorice
klinčeky,badyán,kardamon
voda


Jablká si poriadne umyjeme,a rozdelíme na štvrtinky..netreba ani šúpať,ani čistiť .....položíme ich do veľkého hrnca,zasypeme cukrom,korením,a prilejeme len toľko vody,aby jablká zakrývala...privedieme k varu,a na vysokom plameni necháme otvorené variť 1 hodinu...potom plameň stíšime,na hrniec dáme pokrievku,a varíme 2 hodiny...občas skontrolujeme,premiešame,a ak sa nám ku koncu zdá málo vody,tak doplníme...Po 2 hodinách stiahneme z ohňa,a necháme vychladnúť...vychladnuté jablká si roztlačíme na kašu,a precedíme...najlepšie je použiť tenké plátno alebo gázu,a takto vieme z jabĺk vytlačiť úplne všetku šťavu...ja som z 8 jabĺk získala 1 liter cidru ...
Uskladňujeme v chladničke..podávame studený,alebo horúci...nám chutí najviac horúci,doplnený paličkou škorice...












Naše jabĺčkové zátišie v kuchyni :)



A kúsok zimnej krásy nazbieranej počas nedeľnej prechádzky lesíkom....


Na zdravie a na vôňu Vianoc šíriacu sa v našich domácnostiach :)





Print Friendly and PDF

16 komentárov:

  1. Neviem odkiaľ si toto zase odpísala, ale je to totálna hovadina!! Možno je to dobré, ale rozhodne to nie je cíder. Môžeš to tak maximálne nazvať "teplá sťava z jablkového kompotu" :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super receptík na Vianočné pitie s ktorého nebolí hlava:)))Júúúj Maťka a pozerám že máš varešku zo srdiečkom? Aj ja takú mám a tiež rozmýšľam nad tým bodkáčom červeným:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka mate krasne recepty, o fotkach ani nehovoriac. A toho bodkovaneho krasavca mam doma aj ja, takze ho asi zoznamim s jablckami :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach Matka, zasa vzdycham nad krasnou atmosferou fotiek. Skoda, ze je proces na vyrobu tohto urcite chutneho jablcneho napoja tak zdlhavy...uz som rozmyslala, ze ho pripravim zajtra kolegom do prace...ale za vecer to asi nestihnem... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Suprové pití, nádherné zátiší a moc hezké fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. pre toho prveho mudrca. ty necitas co martina pise? je to alkoholicky napoj vo vacsine miest, ale v amerike a kanade maju aj nealko verziu, ktora vyzera presne takto. vygugli si to, a az potom mudruj. boze, preco je tychto ludi co zhltli mudrost sveta stale viac a viac...
    matka, ty sa drz! a nenechaj sa odradit tymito drzymi ludi bez tvare a identity.
    ma-ja

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Priprajam sa k Dorkinej prvej vete a ten hrnec nema chybu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Martinka dokonalé a krásne ako vždy. si jednoducho perfektná..krásne sviatky želám ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Maťka, skvelé, máme veľa jablk,tak to vyskúšam, a náš Kubko má rád jablkové nápoje :-)Naozaj krásne , a tie fotky....

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Martinka, super sviatocny receptik, presne ako ostatne, ktore si pridala v poslednom case :) nadherne fotocky...a krasne ti tu snezi :) krasne Vianoce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Maťka, ach jáájjj...mne stačí ťuknúť k tebe na stránku a hneď mi je lepšie ;) Nádherné, úžasné, dokonalé... parádička ako vždy ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No ten hrncek je bombovy a aj ten sneh... a tie fotky, az sme citim tu vonu z toho hrnceka.....:o))))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. To sneženie je úžasné, Martinka, aj fotky, aj recept, nám doma sa bude páčiť určite, och, si viem predstaviť tú vôňu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Anonymny: dakujem za komentarik:)


    Ajka: dakujem♥..tak to potom mame rovnaky vkus:)


    Daira: dakujem krasne♥♥..ja som si bodkaca kupila len nedavno,tak sa z neho silno vytesujem:)


    Dorka: dakujem ti♥♥♥..noo,proces je sice trosku zdlhavejsi,ale stoji to za to..uvidis:))uz len za tu vonu,co prevona bytik:)


    Amelie: dakujeeeem♥♥♥


    Anonymny: Majka,toho dotycneho anonyma vyssie nema zmysel nejak komentovat..takze to neriesim,ved nech sa tu vyventiluje,ked mu to robi dobre..mna jeho komentariky urcite nerozhodia:)..mozme mu len popriat vsetko dobre,aby raz dosiahol/la dusevneho kludu :)


    Miska: dakujem ti♥♥


    Natalka: od perfektnej mam daleko,ale aj tak ti dakujem♥krasne sviatky aj tebe:)


    Tinka: dakujem♥som rada,ze ti inspiracia padla vhod:)


    Lubka: dakujem ti mooc♥zo snieziku sa aj ja vytesujem:)kraasne Vianoce aj Vam :)


    Adushka: aaale neprehanaj:))kazdopadne moooc dobre sa to číta,takze velke DAKUJEEEEEEM♥♥♥



    Veronika: dakujem ti♥♥♥


    Andurejka: dakujem ti krasne♥♥tvoju princeznicku tento napoj urcite potesi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Už to bublá na plotně......moc se těším na výsledek....:-D Chtěla jsem ho zkusit už vloni, protože se mi zdál ideálním pitím pro těhulku na vánoční svátky.....ale pak z toho sešlo....nemocnice, předčasný porod a když nás na jaře pustili z nemocnice, už jsem na něho neměla chuť, když za oknem svítilo sluníčko a vše kvetlo. Teď když je venku pošmourno a sychravo, ráda jsem se k receptu vrátila pustila jsem se do něho....tak mi drž palce....:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika,tak ako? chuti,chuti ? nam chutil velmi a dodnes si pamatam tu magicku vonu :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...