utorok 27. marca 2012

Gratin z ružičkového kelu


Ružičkový kel sa v našej kuchyni nevyskytuje často,lebo aj spolu s karfiolom tvoria neobľúbenú časť jedálnička môjho manžela....občas sa mu rozhodnem dobrovoľne "ublížiť",ale on sa nenechá ...takže celá táto voňavá,šťavnatá a extra chutná porcia zostala len pre mňa :) no,neoplatí sa to? :)



Gratin z ružičkového kelu:
(inšpirácia www.taste.com.au )


800 g ružičkového kelu
500 ml mlieka
60 g masla
40 g hladkej múky
100 g mozzarelly
štipka bieleho korenia
štipka muškátového oriešku
70 g strúhanky
zmes semienok (tekvica,píniové oriešky,slnečnica,ľanové semiačka.. )
1 PL olivového oleja


Rúru si predhrejeme na 180 C..formu si vymažeme maslom...
Ružičkový kel si predvaríme vo vriacej vode asi 2 minúty...zlejeme...navrstvíme do zapekacej nádoby...
Mlieko si privedieme k varu,odstavíme...Maslo si rozpustíme,a keď sa ňom začne vytvárať pena,pridáme múku,a miešame asi 2 minúty..stiahneme z ohňa..postupne pridávame mlieko,a miešame ,kým dosiahneme hladkej konzistencie..Potom za stáleho miešania privedieme k varu,a varíme asi 2 minúty,až nám vznikne hustejší bešamel...primiešame mozzarellu..ochutíme soľou,korením a prelejeme na pred pripravený ružičkový kel...strúhanku si zmiešame s olivovým olejom a semienkami,posypeme ňou vrch bešamelu a zapekáme cca 30 minút do zlata ...







Dobrú chuť!!!



... Print Friendly and PDF

16 komentárov:

  1. tak ja ozaj neviem preco, ale u mna je ruzickový kel najoblubenejsia zelenina. Takze tvoj gratin by som zbodla len by sa tak zaprásilo aj sama,komu by sa nelúbilo...;)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slavenka,tak to ma tesi,ze aspon tebe by som ulahodila:))♥

      Odstrániť
  2. Mnam, gratin s ruzickoveho robievam aj ja, ale hanba mi, tuto zimu som sa k nemu vobec nedstala. Ale to bolo asi tym, ze som "ficala" na kuceravom kele ;) A celu nasledujucu sezonu budem, ak sa zadari v zahradke ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adushka,u nas to bola taka novinka,a asi ju budem praktikovat,len ked muzicek nebude doma:))a nech ti kel pekne rastie!!:)kuceravy som este neskusala :(

      Odstrániť
  3. Tak ja uz zacinam tomu verit, ze vsetci foodblogeri ficia na nejakej spolocnej vlne....:-))ja mam totiz tiez gratin vo fotaku, ale porovy:-) a na ruzickovy kel si vzdy urobim chut aj si ho urobim ale skoncim podobne ako tvoj muzicek....no ale mozno tento tvoj, hmmm by mi chutil:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucka,no to si pis,ze sme na jednej vlne:))..velmo sa uz tesim na tvoj porkovy,myslim,ze ten by mohol aj moj muzicek:))

      Odstrániť
  4. Mila Martino, my ruzickovou kapustu mame moc radi a tak dekuji za recept, urcite vyzkousim :) Zdravi Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika,to s a tesim,ze som vam ulahodila:)♥ nech vam chuti,ak vyskusate:)

      Odstrániť
  5. Ružičkový kel mám rada, našťastie u nás nikomu nechutí a tak všetky z polievky zjem sama...Toto by som si aj ja urobila asi len pre seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka, opat dalsi uspech, ale ved s Tvojimi receptami to ani inak nemoze byt :-))) Velmi nam chutil kremovy besamel a plna a prijemna chut ruzickoveho kelu :-) Vcera som to robila ako lahku veceru a bolo to skutocne vynikajuce!! :-) A tie semienka navrchu... mnaaaaaaaaam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A mam obed. Manzel ruzickovy kel moze aj denno denne, tak ako ja tekvicu. Vedela som ze tu najdem nieco chutne. Matka tvoj blog je pre mna navykovy, nadherne, chutne a vonave foto. Jojoooj to je hodin, a ja potrebujem uvarit obed. Do skoreho varenia sikovnica Matka. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Uvarene a zjedene. Chutneeee. Nemam co dodat, len tolko, lahka priprava, lahodna chut. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...