utorok 10. júla 2012

Sicílsky rajčinový džem a domáci syr z gréckeho jogurtu


 Minulý týždeň som celý strávila u rodičov na záhrade..keďže boli na dovolenke,mohla som si tak vyskúšať,aké je to mať vlastnú záhradku....okrem množstva práce (a to ja som robila len čisto základnú ,ako je polievanie:) ) je to veru božský pocit..až som sa tak vznášala,keď som si niesla zo záhradky plný košík bio zeleninky,z ktorej sa dal za pár minút vyčarovať kvalitný obed alebo ľahká večera..
Jednou z takýchto záhradných odmien bol aj tento rajčinový džem...keďže sme boli na záhradku len dvaja,nestíhali sme spotrebovať všetky jej lákajúce plody ,a tak mi napadol tento recept,ktorý som sa chystala vyskúšať už dlhšiu dobu....Je ako stvorený k čerstvému chrumkavému chlebíku a k syru...
Môj manžel mu dokonca tak podľahol,až  mi vyhlásil,že už si bez tohto džemu nevie predstaviť život :))
.....a po večeroch ho vyjedá lyžičkou ako Nutellu :)) ....ach,tí chlapi ....




Sicílsky rajčinový džem
(inšpirácia www.italianfoodforever.com )


1 kg rajčín (najlepšie je použiť cherry,alebo tzv.slivkové rajčiny )
450 g kryštálového cukru
1/2 šálky citrónovej šťavy
1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
1-2 nasekané chilli papričky


Rajčiny si umyjeme,narežeme na polovice a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie...pri teplote 160 C ich pečieme asi 30 minút...potom necháme trochu vychladnúť a stiahneme z kože...premiestnime ich do hrnca aj so šťavou,ktorú počas pečenia vypustili,pridáme cukor a privedieme k varu...varíme asi 10 minút ,potom pridáme citrónovú šťavu a na miernom ohni pokračujeme vo varení,až kým džem nezačne hustnúť..ja si vždy robím skúšku na studenom tanieriku,tak že si naň nalejem trošku džemu a ako vychladne,vidím jeho hustotu...ak sa nám už džem zdá dostatočne hustý,stiahneme z ohňa a pridáme chilli a bazalku...nalejeme do fliaš,uzavrieme,a skladujeme v chladničke,až kým nespotrebujeme....







Domáci syr z gréckeho jogurtu
(inšpirácia www.italianfoodforever.com )


4 šálky gréckeho jogurtu (ale môžete použiť akýkoľvek iný kvalitný hustý jogurt)
1/2 ČL citrónovej kôry
bylinky podľa chuti,ja som použila citrónový tymian,oregano a bazalku ..ale môžte kľudne aj pažítku,peržlenovú vňať,atď...
čerstvo mletá soľ a korenie (my sme si teraz obľúbili himalájsku soľ,kvôli krásnej ružovej farbe a jemnej chuti )

Jogurt si nalejeme do sitka,ktoré umiestnime nad misu,tak aby mohla odtekať prebytočná tekutina...premiestnime do chladničky,kde ho takto "sušíme" najlepšie celú noc...ráno si už len nájdeme hotový hustý syr ,ktorý dochutíme bylinkami,citr.kôrou ,soľou a korením....










Dobrú chuť !!!


Print Friendly and PDF

89 komentárov:

  1. wow, krasa Matka, uz je obed, hned by som si dala!!! vyzera to skvele!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No vyzerá to na zaujímavú kombináciu chutí, ešte že som po obede, lebo by som si to musela vytlačiť a zjesť papier ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach, takhle chutná Ráj! Já chci zahradu a spoustu švestkových rajčátek, abych mohla taky provádět takové krásné kulinářské necudnosti. Vypadá to vážně úžasně a ještě lépe to musí chutnat!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem ti mooc za krasny komentarik ♥joj,aj ja by som chcela taku vlastnu zahradku :) alebo je predsa len lepsia ta maminkina,kam pridem len na hotove? :))

      Odstrániť
  4. zaujímavá kombinácia - paradajkový džem... nie že by kečup nebol nasladlý, ale toto je niečo iné a vyzerá to úžasne :) keď dozrie dostatok rajčiniek v babičkinej záhrade, určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. MAtka, tak toto vyzera bozsky!!! Hned ako mi dozreju paradajky, to vyskusam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. fakt to vyzerá skvele!! aj keď neľúbim rajčiny,tak na toto by som sa dala nahovoriť,mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martinka, mňaaaaaaaaaam!!! Syr robievam aj ja, najradšej ho mám s nasekanou pažítkou :-) Paradajkový džem určite vyskúšam, teším sa na paradajky z maminej záhrady ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka,dakujem:) budem sa tesit,ak vyskusas:) tak aj ty mas taky skvely zdroj paradajok? :)

      Odstrániť
    2. Áno, maminka je skvelý zdroj paradajok ;-) Mati, robila som džem aj z červených aj zo žltých paradajok. Obidva sú výbornééé, ešte mám pár pohárikov :-)))

      Odstrániť
    3. Tie paradajky som nešúpala a šupka v džeme vôbec "nezavadzia" :-)

      Odstrániť
    4. Parada:) zapacila sa ti supkova metoda,vsak? :))

      Odstrániť
  8. wau, super, du hledat plátýnko, aby byl na ráno domácí sýr :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ahoj, prosim te, jake mnozstvi z toho kila rajcatek vzeslo?:) mne by totiz stacila jen tak 250 ml sklenice. dekuji za odpoved! Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenka,z tohto mnozstva ti vyjdu tak 2 take sklenice asi..alebo 1 a pol ? :)

      Odstrániť
  10. Džemy moc nedělám,ale tohle mě tedy opravdu zaujalo :))) hmmm!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No pomoooc, chcem ochutnat vsetko co vyjde z tvojej kuchyne Matka, vyzera to neskutocne dobre, zdravo (a bohuzial ci nastastie) aj zravo ;) syrcek si urcite pripravim, no rajcinovy dzem budem musiet ozeliet, tu su dobre rajciny vzacne ako safran a ked uz su, vychutnavam si ich cerstve...No ty si nasla uplne dokonaly sposob ako spracovat urodu, smrcovne a sexi! :) Evi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evinka ,ty si zlataa:) vzdy vies ako ma potesit ♥ ak sa este dostanem k dobrym rajcinkam a spravim viac dzemu,tak ti urcite poslem :)

      Odstrániť
    2. Matka no to sa neopovaz! :) Mne bohate staci, ze sa pokocham tu, na tvojom carovnom blogu.. a musim sa priznat, dobrymi rajcinkami sa toto leto ladujem statocne, cize keby som nebola leniva, dzem si spravim.. podla tvojho receptiku to vyzera, ze to ide celkom hravo..dam vediet potom, ak to vyjde :)

      Odstrániť
  12. To je prostě lahoda pro oko a už abych to vyzkoušela! Krásný blog,ráda se kochám!
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Opäť som očarená a ohúrená zároveň. Chcela som sa spýtať či sa nechystáš vydať knižku? lebo minimálne ja a moje tri kolegyne by sme si ju hneď kúpili :)
    Si neuveriteľne šikovná!
    Len tak ďalej!!!
    želám všetko NajNajNaj

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jej,to je milee :) moc dakujem ♥ no,ak sa najde nejaky vydavatel,tak velmi rada :))

      Odstrániť
  14. Odpovede
    1. Martinka, chystám sa dnes na túto dobrotu, chcem sa Ta opýtať, koľko si ho varila, kým zhustol? aspon približne, nech viem kolko času si mám rezervovať :)) Vďaka za odpoveď! :)
      Ela

      Odstrániť
    2. Eli,velmi velmi sa ospravedlnujem,ze pisem az teraz,ale mala som toho tolko,ze som absolutne nestihala :( mrzi ma to :( kazdopadne sa ale tesim,ze si dzemik vyskusala a ze chutiiil :)))

      Odstrániť
    3. V pohode,myslim ze som to nakoniec zvladla :) a do týzdna je jedna flasa fuc! musim urobit zas.Skvela vec je to :)

      Odstrániť
  15. Já se na ten sýr pořád jen chystám, ale zítra pojedu do automatu koupit mléko a budu zase dělat jogurty, tak bych pak mohla zkusit i sýr s bylinkami

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No Maťka, vynechám tie papričky a asi vyskúšam ten džemík ...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Krásny nápad ako zúžitkovať nadúrodu čerstvých rajčín. Ja som rajčiny asi predimenzovala (malo by ich byť habadej - rastú ako zbesneté, čo mi robí radosť), tak budem určite zavárať a spracuvávať a jesť. Teším sa z teba záhradkárka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem ti ,Katka :) od teba prikladnej zahradkarky si taku pochvalu obzvlast vaziim :)♥

      Odstrániť
  18. Ten džem vypadá skvěle! Myslím, že hlavně přítel by uvítal něco slaného (místo věčných rybízových, angreštových a jahodových marmelád) :) Tohle stojí za vyzkoušení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no,ono to moc slane ani nie ..tak neviem,neviem:)) ale budem rada,ak vyskusas :)

      Odstrániť
    2. ja som sa na to strasne namotala z fotiek a vcera som ten dzem aj urobila :D ... uprostred varenia mi doslo, ze ved tam nesla ziadna sol ... neviem preco, ale z obrazkov to vyzeralo slano:)) ... kazdopadne dzem je urobeny a syr sa uz pripravuje v chladnicke ... takze zajtra uvidim ci ta kombinacia zaposobi aj na nase chutove pohariky alebo iba na oci:)

      P.S. blog aj fotky su super, neustale ma inspirujes ...

      Odstrániť
    3. Dusanka,no ono to vobec nie je slane :)) ale ak si pochutnavate na sladko slanych kombinaciach,tak by vam to malo sediet ..ak nie,tak to bude aspon novy zazitok nepoznanych chuti :)dakujem moc za pochvalu,velmi si to cenim ♥

      Odstrániť
  19. Matka, super inspirácia, isto vyskúsam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Myslim, ze vyssie v komentaroch uz bolo spomenute vsetko :-) kazdopadne, neda mi nenapisat, ze je to prekrasne, ci nafotene, ci chutovo.. skvele!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Odskúšané, výborné! Rozdhone favorit tohto leta :) Vdaka za recept,Martinka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. To aku maju tie rajciny farbu? OMG!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. OMG !! urcite ich niekto asi 3 hodiny vyfarboval vo photoshope :))

      Odstrániť
  23. No to je nádhera! Já dělávám pečenou rajčatovou omáčku v troubě ale v celku, mám i na blogu. Tohle je ale paráda kterou STOPRO zkusím. Ty fotky! Trpím. Úžasné.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Udělat džem z rajčat by mě vážně nenapadlo, ale musí to být velice dobré. Nasadila jsi mi brouka do hlavy! :) Jen bude asi vážně potřeba ho udělat z domácích, z těch kopovaných by to určitě nebylo dobré :). Musím říct mamince ať mi jich pár ze zahrádky donese!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. brouky do hlavy,to ja rada :)) veru,domace su domace..nech ti chuti,ak sa na to das :)

      Odstrániť
  25. Džem je vážne skvely a v kombinácií so syrom...no mňam. Ďakujem za receptík, určite zakladám aj pre budúcnosť lebo neobyčajné džemy a zaváraniny mám rada :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. ahoj Matka

    tak po penovom reze sa chystam na rajcinovy dzemik. akurat mam jednu otazocku kekdze neviem ci to tak rychlo zjeme. chova sa to ako klasicky dzem? cize to mozem mat v spajzi zavrete aj pol roka nepokazi sa to? (teda myslim uplne neotvorene).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. s tymto ja zial nemam skusenost,lebo ja mam dzemiky vzdy len v chladnicke a tam mi vydrzia naozaj dlho ...

      Odstrániť
    2. Robievam rajcinove dlhe roky,aj na sposob sipkoveho...skladujem v spajzi vydrzi aj rok do dalsieho kym sa nezje.

      Odstrániť
  27. Přemýšlela jsem, co z rajčat (skleník jimi praská ve švech) a kamarádka mi poslala odkaz na tento recept. Neváhala jsem ani minutu a uvařila jsem jej okamžitě a - mňáááááááám, tak to je výborné, i na oko to vypadá moc hezky, i chlap si pochutnává :-) Díky moc! Nikola

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikolka,tak to mam obrovsku radost,ze vam tak chutnaa :))♥

      Odstrániť
    2. :-) Takže úspěch to mělo ještě větší, než jsem čekala, vzala jsem to na grilovačku a kamarádky a (kupodivu hlavně) kamarádi si to dávali na bagety, na mozarellu, na rajčata, na maso, na salát, na čerstvý sýr, jedli to jen tak samotné a celá dávka se snědla za jeden večer a pochvaly nebraly konce. Každý odcházel s receptem :-)

      Odstrániť
  28. Ahoj. tento recept ma naozaj ohromil a hneď som ho aj vyskúšala. Je super. Zverejnila som ho aj na svojom blogu http://studentcrepes.blogspot.sk/. Dúfam, že ti to nevadí, samozrejme je tam aj odkaz od koho je ten svelý racept. Ďakujem za tvoje recepty sú super, len tak ďalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Barborka,urcite mi to nevadi..mam velku radost,ze chutil a ze si sa o receptik podelila aj s ostatnymi :)

      Odstrániť
  29. Tak Matka, po slivkovo zazvorovych rezoch som sa pustila do dzemiku a poviem Ti....ved ani neviem....to sa ani neda vypovedat aka je to parada!! Uz sa tesim ked mi dozrie dalsia varka aby som si hned urobila do zasoby a ako chutny darcek pre navstevu:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jej,Lucka..tak to sa velmi tesim,ze vam chuti :) to musi byt radost byt tvojou navstevou :)

      Odstrániť
  30. Mati, aj ja som sa pridala k tým, čo tvoj recept otestovali. Minulý týždeň som džemík uvarila. Je naozaj skvelý, nechutí moc po rajčinách, je desivo sladký (a to som ubrala cukor - tradične), ale naozaj, dobrotka. Varila som ho hodne dlho, kým nezhustol tak, ako som chcela – teším sa na zimu. Ďakujem za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka,tesim sa,ze si vyskusala a dakujem aj za tvoje postrehy..nech vam v zime chutiiii :))

      Odstrániť
  31. Martinka, kedze rodicia nam priniesli obrovsku zasobu domacich vonavych rajcin, nevahala som ani chvilku a hned som sa pustila do dzemu. Pripajam sa k ludom, ktori tu pisali, ze su prekvapeni, ze dzem je sladky (komentare som si zial precitala az po jeho uvareni :-D). Na mna je teda extremne sladky! Ale moje pomylenie sposobila najma kombinacia so syrom, bylinkami a pod., takze som sa vobec nezamyslala nad mnozstvom cukru, ktore tam sypem. Je vyborny, ale urcite ho buducu sezonu urobim s tretinou, mozno stvrtinou cukru a pridam viac soli a chilli :-) Snad vyjde aj tak :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka,to ma mrzi,ze som ta takto zmiatla :) na mna je tiez trosku prisladky ,ale napriklad moj Boris je don uplny blazon :) treba vyskusat teda s mensim mnozstvom cukru a uchovavat asi v chladnicke,aby sa nepokazil,kedze cukor sluzi aj ako konzervant a takisto aj zhustuje dzemik pri vareni ...

      Odstrániť
    2. No mojmu Lackovi tiez chuti :-D:-D:-D
      Ano, ano, urcite ho potom urobim mensie mnozstvo a necham v chladnicke, bude to taky experiment ;-)

      Odstrániť
    3. Super,daj potom vediet,ako dopadol :)

      Odstrániť
  32. Džem je výborný, přemýšlela jsem co s rajčaty ze zahrady a naštěstí jsem si vzpomněla, že jsem před rokem viděla tenhle recept. Domácí sýr jsem ještě nezkoušela, ale i ke kupovaným je skvělý. Dokonce mi s domácí paštikou chutnal víc než sušená rajčata. Já jsem vůbec na sladkoslané kombinace. Nakonec jsem ho dělala natřikrát, další rajčata postupně dozrávala a já se rozhodla ho rozdávat jako dárek.
    Vůbec celý blog je super, třeba dulche de leche cheesecake jsem upekla na rozlučku v práci před odchodem na mateřskou a díky vám jsem byla za hvězdu:-)
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka,moc vam dakujem za krasny komentarik :) radost citat :) a tesim sa,ze vam "u mna" chuti :)

      Odstrániť
  33. Maťka, je parádny! Práve sme ho vyskúšali .. je to láska na prvé ochutnanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Tak to je moc zajímavé zpracování rajčat, hned ukládám :) V kuchyni se opravdu meze nekladou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Dobrý den, zajímala by mně velikost šálků....objem prosím, díky moc Monika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobry den..moja salka ma 236ml ..idealne je zaobstaret si take tie salkove odmerky,ja som kupila celu sadu v tescu ..

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...