štvrtok 19. septembra 2013

Čokoládovo slivková torta (bez múky)


Koncom augusta sme opäť mali tú česť byť hosťami u Zuzky na záhrade ....poviem Vám, byť Zuzkiným hosťom je doslova "zážitok" a my s manželíkom sa na to vždy tešíme :) tento krát Zuzka ešte predčila naše očakávania a nebyť nášho auta ,tak sa môžeme domov asi dogúľať :)
Ja som tradične skromne prispela aspoň koláčikom a keďže viem, že Zuzkin manžel je tak trochu "čokoholik" ,zvolila som túto extra čokoládovú tortu, osvieženú slivkami ....


Čokoládovo slivková torta (bez múky)
(inšpirácia www.cuisine.co.nz )


cca 850 g sliviek (vykôstkovaných)
250 g čokolády (najlepšie je použiť aspoň z 60 % obsahom kakaa, ja som použila tmavú čokoládu Valrhona  )
150 g masla
150 g kryštálového cukru
4 vajcia


Rúru si predhrejeme na 150-160 C ...dno  tortovej formy (cca 22-25cm) si vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom ...na dno tortovej formy si uložíme slivky ,reznou stranou nadol ...
Roztopíme si čokoládu s maslom a necháme mierne vychladnúť ..medzitým si dáme do hrnca 100 g cukru a 75 ml vody...privedieme k varu a ako náhle je cukor rozpustený, tak stiahneme z ohňa a mierne vychladnuté prilejeme k čokoláde ...Vajcia si vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny ,opatrne primiešame čokoládu a nalejeme na slivkový základ ...Formu si zo spodu dôkladne zabalíme do alobalu a pečieme vo "vodnom kúpeli" cca 50 minút...povrch by mal byť pri správnom upečení pevný .... necháme chvíľu vychladnúť ,na vrch si položíme podnos a potom obrátime hore dnom..opatrne stiahneme papier na pečenie a nasávame omamnú čokoládovú vôňu :)
K podávaniu by sa výborne hodila lyžica šľahačky,créme fraiche, alebo aj kopček zmrzliny ...ale keďže bolo v ten deň teplo a ja som tortičku niesla ako dar, pochutnali sme si na nej, len tak "na prírodno " :) 

P.S : na základe komentárov nižšie upozorňujem,že konzistencia téjto tortičky je skôr vlhká a pudingovitá,keďže tam nie je žiadna múka...tak ,aby ste neboli náhodou sklamaní ,ak očakávate klasickú koláčovú konzistenciu :)



Dobrú chuť aj Vám !




Print Friendly and PDF

23 komentárov:

  1. Naprostý skvost!!! Udělám hned příští týden! Opakovaně chválím blog a držím palce, aby vydržel elán i v miminkovském režimu (je to totiž faaakt náročný, mám čerstvou zkušenost...)!
    Zuzana Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka,velmi moc dakujem ♥ noo,to asi bude tazke udrzat ,asi preto sa teraz,kam sa este da,snazim "postovat" co najviac :) drzim palceky aj tebe,nech sa dari :)

      Odstrániť
    2. Zdravím, Martino, tak je to upečené a já mám dotaz: proč ty švestky pustily tolik šťávy? To tak má být? Zatím to nemám překlopené, ale už jsem jí z formy hodně vylila a myslím, že jí je celý ten korpus nasáklý, přestože - jak píšete - po upečení je povrch pevný... Pomoc? Zuzana Z.

      Odstrániť
    3. Zuzka,ako som pisala do komentarov nizsie,asi vela zavisy odo druhu a stavnatosti sliviek ..ale cesto by malo byt samo o sebe vlhke a pudingove ,takze mozno to nie je uplne zle,len asi ine ,ako ste ocakavali :)

      Odstrániť
  2. Formu si zo spodu dôkladne zabalíme do alobalu a pečieme vo "vodnom kúpeli" - uf.. neviem si to nejako predstaviť.. piecť vo vodnom kúpeli, nebola by k tomu nejaká názorná fotočka? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka,v druhom komentariku pod tebou presne opisala,o co ide,tak staci precitat :) ja som zial na fotenie postupov leniva :)

      Odstrániť
  3. pravda, tu vodni koupel si taky nedokazu prdstavit. Jeste by me zajimalo, jak je ten kolac asi vysoky. Bez mouky se mi zda, ze to spis bude neco nizsiho nebo?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Netreba sa bat. Ja vo vodnom kupeli peciem Cheesecake, tvaroh sa nevysusi a nepraska. Kolac vo forme polozime na hlbsi plech dame do rury na strednu mriezku a nalejeme vriacu vodu asi do polovice vysky formy. Alebo na spodok rury dat nadobu s vriacou vodou a na strednu mriezku formu s kolacom. Dufam, ze je to zrozumitelne, lebo ja moc nie som na pisanie. Takto ja pouzivam vodnu kupel. Matka tento kolac je moja zachrana, moja dobra kamaratka nemoze muku a v sobotu ma narodeniny tak dam vediet ako moje pecenie dopadlo. Toto je ta najvonavejsia a najchutnejsia strana aku poznam. Do skoreho pecenia Martinka. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka,velmi ti dakujem,ze si to napisala za mna :) dufam,ze kolacik sa vydaril a kamaratka bola spokojnaaaa :) a moooc dakujem za pochvalu ♥

      Odstrániť
  5. Bezlepkáči tlieskajú a ďakujú, tortu musím odskúšať, vyzerá viac, než dobre... Už len aby som ju neprepiekla:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Matka, kolac mal jednu velku chybu a to MAALO, bolo ho MAAALO, na oslave zaujal a ja som ho nestihla ochutnat a tak som ho piekla aj dnes hihi no ja sa naozaj budem gulat. Kolac odporuuucam. Ja sa stavam zavisla od tvojeho blogu. Postupne preliezam tvoje receptiky a jeden je lepsi od druheho. Do skoreho pecenia Matka. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Piekla som to podla receptu, dokonca 10 minut dlhsie pri 160 stupnoch, napriek tomu slivky pustili vela stavy (ako pise Zuzana Z. - tu som vyliala). Chuti to sice fajn, ale vyzera to ako nedopecene - surove cesto, nie je to pevne a neda sa s tym dobre manipulovat... Takze esteticka stranka trosku pokrivkava :( Aku strukturu ma mat cesto po upeceni???
    Bozena S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm..asi vela zavisy aj od sliviek,nakolko su stavnate ..mne moje nepustili prilis vela stavy ,takze s tym problem nebol ...ale upozornujem,ze kolacik ma byt zvnutra vlhky,kedze je uplne bez muky,je skor takej pudingovej vlhkej konzistencie...ja som ho nemusela davat ani do chladnicky,a dal sa aj pekne nakrajat,len zial nemam foto v reze,kedze som ho niesla na navstevu ...asi teda bude problem skor v slivkach ,aky druh sa pouzije ...

      Odstrániť
  8. Ja som kolac piekla v sobotu rano a pouzila som slivky, v chladnicke postal do 17:00 a bol super. V nedelu som pouzila ringloty a ujuuuj bolo to dost rozliate, ako puding ale chutnejsie. Na noc som ho dala do chladnicky a rano bol super, struktura bola ako kolac. Ale nemala som odvahu brat ho dnes do prace lebo ... hihi. A tak to je nasa domaca rozliata maskrta. Tesim sa, ze v sobotu bol ako som ocakavala pekny a vraj chutny. Do skoreho pecenia. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takze aj u teba bol vysledok rozdielny v zavislosti od druhu sliviek ? ...ja som ho robila len raz,takze neviem posudit,ale mne ta jeho vlhka pudingova konzistencia velmi chutila :)

      Odstrániť
  9. Chutov je kolac u nas doma jednotka. Urcite ho este upeciem, ale budem davat pozor ake slivky pouzijem. Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Uz sa pecie! Pridala som este skoricu, lebo ju zboznujem. Slivky neviem ake mam, ale tvarili sa ze moc stavy nepustia. :-) Uz sa tesim na vysledok! Dala som 74% cokoladu a xylitol namiesto cukru, takze uplne zdravy kolacik! Vdaka za receptik! Andy

    OdpovedaťOdstrániť
  11. mati, ten koláč mizne pred očami! ja som ho nestihla ani preklopiť na tanier... ďakujem za recept :-) andrea

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...