streda 18. septembra 2013

Slivkový džem s makom



Rodičia majú na záhrade slivku a tak sa každoročne teším na varenie slivkového džemu ..Aby som sa nenudila, vymyslím si vždy nejaký nový ,takže po klasickom so škoricou a rumom ,menej klasickom s kardamónom ,som tento rok vyskúšala "slivky s makom" :) Pre mňa úplne neodolateľná kombinácia ...Ak ešte niekde zoženiete posledné slivky, tak určite neváhajte vyskúšať !


Slivkový džem s makom

1 kg sliviek
500 g kryštálového cukru
šťava z 1 citrónu
maku som dávala len tak "od oka" ,ale cca 5-6 polievkových lyžíc (použila som mletý mak)

Slivky si umyjeme, vykôstkujeme a dáme variť spolu s cukrom ...keď pustia šťavu, pridáme citrónovú šťavu , (ja zvyknem premixovať do hladka tyčovým mixérom),pridáme mak a varíme do zhustnutia ...
Naplníme do fliaš ,prevrátime aspoň na hodinu hore dnom ,necháme vychladnúť, uskladníme a tešíme sa na zimu :)




Dobrú chuť:)


Print Friendly and PDF

11 komentárov:

  1. Martinka mak si pouzila pomlety? Nesterilizujes? Celkom ma to laka. Zrovna som dnes videla slivky v obchode a nechala som ich tam. Az ked som prisla domov vo mne hrklo, ze som mohla na koblihy zobrat par :) A ty teraz takuto dobrotu tu das..... tak aby som cim skor pre ne vyrazila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska presne toto som sa chcela opytat aj ja :D dakujem

      Odstrániť
    2. Miska,vidis,uplne so zabudla napisat :) mak som pouzila mlety ...a dzemiky nikdy nesterilizujem ...vzdy robim toho len malo,a uchovavam ich v chladnicke ..este sa mi nestalo,ze by sa pokazili ...nech vam chuti,ak vyskusas :)

      Odstrániť
    3. Ved prave, aj ja by som skuslia z malej davky, tak za dva pohariky. Predavaju u nas mizerne lekvare a dzemy, take samy cukor. Musim pozriet, ci mam pohariky na ne :) Dakujem Martinka.

      Odstrániť
    4. Nech vam chuti,ak sa na to das,Miska :)

      Odstrániť
  2. Hotovo. Uvarene, zjedene. Jeden poharik som darovala kamaratke a k tomu som upiekla nemastne neslane crackers. Dnes rano som dostala SMS ESTEEEE . Tesim sa ako dieta. Dzem odporucam. Martinka dakujem aj v mene mojeho manzela a kamaratky za tuto dobrotu. Tak do skoreho pecenia varenia Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ty si ale sikulka,Katka :) velmi sa tesim ,ze chutiloooo :)

      Odstrániť
  3. Martinka, skvostny dzem. Prave som ho dorobila, chuti ako slivkove gule s makom, mnam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka,no veru nie si daleko od pravdy :) tento dzemik mi napadol,ked som nam robila zemiakove sulance s makom a slivkovou omackou :) tesim sa,ze chutil aj vam :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...