nedeľa 24. januára 2016

Marocká tekvicová polievka s granátovým jablkom a domácim "Naan" chlebom

 Máme tu pomaly koniec januára a ja sa akosi stále neviem zobudiť zo zimného spánku ...
 Tento rok je pre mňa naozaj zvláštny...nepamätám si, že by sa mi niektorí rok začínal tak ťažko ako tento ...snažím sa nájsť aspoň štipku energie, ktorá sa mi nevedno kam zatúlala .. držte palce, nech ju čím skôr nájdem :)
Verím, že Vám sa podarilo vstúpiť do Nového roka tou správnou nohou a že Vás snáď poteším aspoň novým receptom ,ktorý som síce pripravovala ešte v ďalekom novembri ,ale v tomto zasneženom čase -nečase, akoby ste našli :) Naša Meliska sa do tejto polievky a domáceho chlebíka " Naan" natoľko zamilovala, že sa u nás stala polievkovým favoritom tejto zimy :)
Rozhodne odporúčam vyskúšať !



 Marocká tekvicová polievka s granátovým jablkom a domácim "Naan" chlebom
(inšpirácia www.halfbakedharvest.com)


1 hlavička cesnaku
2 PL kokosového oleja
1 červená paprika
1 maslová tekvica
1 ČL curry korenia
1 ČL údenej mletej papriky
1/2 ČL rímskej rasce
1/2 ČL škorice
1/2 ČL mletej kajenskej papriky
1/2 ČL čerstvého tymianu
1 veľká plechovka kokosového mlieka
2 šálky zeleninového vývaru
100 g syru Feta
soľ, korenie na dochutenie
čerstvý koriander, pistácie a granátové jablko

Kokosovo zázvorový krém :
1/2 šálky kokosového mlieka
1-2 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru

Rúru si predhrejeme na 200 C ...na plech vystlaný papierom na pečenie si položíme pokrájanú tekvicu a hlavičku cesnaku, ktorej sme odrezali kúsok vrchnej časti ,tak, aby sa odokryli jednotlivé strúčiky cesnaku ..pokvapkáme olivovým olejom a pečieme do zmäknutia tekvice a cesnaku,cca 20minút ...necháme vychladnúť a potom cesnak vytlačíme zo šupky a takisto aj tekvicu zbavíme šupiek ...
V hrnci si rozpálime kokosový olej, pridáme nakrájanú červenú papriku a chvíľu restujeme..pridáme korenie, opäť chvíli restujeme, kým korenie nezačne voňať ..potom pridáme tekvicu s cesnakom ,zalejeme kokosovým mliekom ,vývarom, dochutíme soľou a korením ,privedieme k varu a povaríme cca 10 minút ..
Kým sa polievka varí, pripravíme si kokosovo zázvorový krém ..do kokosového mlieka si vytlačíme šťavu z nastrúhaného zázvoru a odložíme do chladu ..
Do polievky nakoniec pridáme syr Feta,necháme rozpustiť a nakoniec celú polievku rozmixujeme na hladký krém..
Podávame preliate kokosovo zázvorovým krémom a posypané čerstvým koriandrom, pistáciami a zrniečkami granátového jablka ..ideálne sa k tejto polievke hodí Naan,ktorý si pripravíme nasledovne
...




 Domáci chlieb Naan 
(inšpirácia www.halfbakedharvest.com)


4 šálky hladkej múky
1/4 ČL soli
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL cukru
1/4 šálky teplej vody
3/4 ČL sušeného droždia
3/4 šálky teplého mlieka
1 šálka gréckeho jogurtu
roztopené maslo na potieranie 

V teplej vode si rozpustíme cukor a pridáme droždie..premiešame a necháme postáť 10 minút..
Potom pridáme všetky ostatné suroviny a miesime len do vtedy, kým sa suroviny nespoja v hladké cesto ..cesto bude trochu lepkavé, ale to nevadí..prikryjeme ho utierkou a necháme postáť na teplom mieste 1 hodinu..
Potom si cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z každej vytvoríme guľu ,ktorú si vyvaľkáme alebo rukami vyťahujeme do tvaru placky ...rozpálime si panvicu,naan potrieme roztopeným maslom a za každej strany ho pečieme asi 1-2 minúty, kým sa nevytvoria bublinky ..hotový naan môžeme posypať čerstvým koriandrom alebo potrieť cesnakom, ale nám najlepšie chutil čistý ..podávame ihneď, ešte kým je teplý ...





Dobrú chuť :)





. Print Friendly and PDF

4 komentáre:

  1. Všetko vyzerá extrémne jedle. Naan ti nádherne vyšiel. Tak veľa energie Mati ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahooj Katka :) velmi sa tesim,ze si sem zavitala a velmi dakujem za pochvalu:) ono to aj je extremne jedle ,tak sa tesim,ze to tak na teba posobi aj na dialku :) juj,uz som sa trosku prinutila "postavit sa na nohy" ,tak snad mi to vydrzi ..

      Odstrániť
  2. Milá Martinka,
    hľadala som nejaký recept na dobrú polievku a na Tvoju stránku sa dá spoľahnúť aj pri polievkach :)
    Dúfam, že celá Tvoja rodina je v poriadku v týchto časoch. Prajem Ti veľa zdravia, šťastia, radosti v rodine a dobré nápady v Tvojej práci.
    Eva, Prešov
    P.S. Do súťaže Pečie celé Slovensko si sa neprihlásila ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Evička ,tak to mám veľkú radosť,že si tu našla inšpiraciu :) tvoje milé komentáre ma vždy veľmi potešia ,aj keď sem chodievam už veľmi málo ..našťastie sme v poriadku :) ďakujem za celú rodinku a tebe takisto veľa zdravíčka a pohodičky v živote želám ♥ jój,som prekvapená koľkým ľudom prídem vhodná do tejto súťaže :) pravda je ale taká ,že ja nie som práve súťaživý a televízny typ človeka :))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...