štvrtok 18. mája 2017

Rebarborovo jahodový "magický" koláč

Isto sa pýtate prečo magický ? ..tak ja Vás dnes naučím čarovať :) ...celá mágia tohto koláča spočíva v tom, že sa všetko spolu zmieša, naleje do formy ,vloží do rúry a tam sa celá táto zmes pretransformuje na tri úplne rozdielne vrstvy ...pudingovú, ovocnú a piškótovú, nadýchanú ako obláčik ..
Takéto čarovanie sa mi páči :)


Rebarborovo jahodový "magický" koláč 
(inšpirácia www. thekitchenmccabe.com)


 2 dlhšie stonky rebarbory
5-6 jahôd
2 PL cukru
1 PL vody
4 vajcia
3/4 šálky kryštálového cukru (moja šálka má 250ml)
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL vanilkového extraktu
110 g roztopeného masla 
3/4 šálky hladkej múky
2 šálky mlieka

Rebarboru si nakrájame na menšie kúsky, cca 1cm ..nakrájame si aj jahody a s lyžicou vody a cukrom, si ich dusíme do mäkka..trvá to približne 5-7 minút ..odstavíme a necháme vychladnúť ..
Medzitým si vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny, pridáme maslo, citrónovú šťavu, vanilku a múku ..potom prilejeme mlieko a na záver opatrne vmiešame vyšľahanú penu z bielkov....cesto je veľmi riedke, ale tak to má byť ..nalejeme si ho do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom asi 20-24cm (dno je dobré vystlať aj papierom na pečenie,prípadne formu ešte z vonkajšej strany zabaliť do alobalu,lebo cesto ma sklony počas pečenia trochu vytiecť) ..na vrch rovnomerne rozložíme rebarboru s jahodami ..síce sa skryjú v ceste, ale snažte sa ich rozdeliť rovnomerne ..pečieme pri 160 C ,asi 50 minút ..necháme vychladnúť 10 minút a potom vyberieme z formy.. môžeme podávať teplé alebo dať do chladničky a podávať až neskôr ..ja odporúčam tú druhú možnosť, keďže ako čerstvý, sa koláč veľmi zle krája ..





Dobrú chuť !



. Print Friendly and PDF

8 komentárov:

  1. Joj, uzasne vyzerá. Zajtra musim vyskusat 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poznám ho, ale bez ovocia. Naozaj sa vytvoria 3 vrstvy: korups, puding a čosi ako bábovka :D neprestáva ma fascinovať, ako tá chémia pracuje, ale Maťka, Tvoj koláč vypadá lahodne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ho tiez poznam uz dlhsiu dobu a konecne som vyskusala a je paradny :) s ovocim podla mna este lepsi,lebo to tam trosku osviezi:) je to mágia :)

      Odstrániť
  3. Dobry den martinka, ak by som ho chcela robit do plechu,aky velky mozem pouzit?
    Aby kolacik nebol nizky. Dakujem za odpoved. :-) ivka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobry den,Ivka..len taky mensi plech ..maximalne asi 25x25cm ..

      Odstrániť
  4. Ahoj Martinka, mozem pouzit aj sojove mlieko ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. s rastlinným mliekom nemám žiaľ skúsenost,ale treba vyskúsať :)niekde som našla ,že to funguje,ale že výsledok nie je úplne rovnaký ,ako s klasickým mliekom ..

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...