pondelok 20. júna 2011

Karamelizované marhule s mandľovou šľahačkou


Ja viem,že tu stále všetko vychvaľujem do nebies,ale pri niečom takomto sa ani inak nedá..tento dezert ma do tých nebies aspoň na chvíľu naozaj dostal:) ...kyselkavosť marhúľ...hriešnosť karamelu....lahodnosť mandľovej šľahačky....pre mňa dokonalé!!!


Karamelizované marhule s mandľovou šľahačkou:
(inšpirácia www.marthastewart.com )

čerstvé marhule
4 PL masla
3/4 šálky cukru
1/4 šálky mlieka
1 šľahačka
1 PL Amaretta alebo 1/2 CL mandľoveho extraktu
2 PL cukru
1/4 šálky opražených plátkov mandlí

Šlahačku si vyšľaháme s cukrom a mandľovým extraktom alebo Amarettom do tuha..odložíme do chladničky...na panvici si roztopíme maslo,pridáme cukor,necháme jemne skaramelizovať,potom pridáme vykôstkované polky marhúľ,bruškami dolu,zvýšime plameň,a necháme karamelizovať,cca 5 minút..panvicou občas pretriasame..stiahneme z ohňa,skaramelizované marhule položíme na tanier,a na zvyšný karamel nalejeme mlieko,vrátime naspäť na oheň,a zahrievame na miernom ohni,až kým sa všetok cukor opäť nerozpusti,a vznikne nám lepkavá karamelová omáčka....marhule naservírujeme na tanier,polejeme omáčkou,doplníme obláčikom šlahačky,a posypeme mandľami...dokonalosť sama:)



 Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

31 komentárov:

  1. Pane Boze, ty si pokusitel, Matka...ale do tých nebies sa necham zlakat!!!pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ze som si ja dnes vravela ako by som si dala nieco dobre z marhuliek:))) mnam este tyzden skusok a potom ma z kuchyne nik nedostane :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Matka, ja len citam a som v nebesiach:) Mnaaaaam to muselo byt fajnovuckee.Pridavam sa k Slavke, si velka pokusitelka. No a tie fotecky nemaju chybu.Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...tak Maťka mne by úúúplne stačili tie karamelizované marhule a už by som bola v nebi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matulienka, s takymto dezertikom by si ma veru celu kupila :) prave vcera som si v jednom casopise vsimla mandlovu slahacku, a hadaj kto ma napadol? :)) ty! :)) musim niekedy vyskusat! hoci slahacku ja papam malokedy, no teraz k jahodkam a ovocicku, vyzera to tak, ze neodolam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jaj a este som chcela, ze naaadherne marhule!! zavidim az som zelena :) ja som dnes okolo marhuli presla s povzdychom, vyzerali ako chudence, bez farby bez vone, bez zivota :( musela to byt naozaj dokonalost sama, tento dezertik..

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Slavka,dakujem ti:)a uzi si to taaaam:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Barborka,som rada,ze som ti ulahodila:)a drzim palce pri skuskach:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adrianka ,dakujem ti:))male vylety do nebies nam predsa nezaskodia,vsak?:)))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ajka,veru aj mne by stacili:)ale ja mandlo-maniacka som tej uuzasnej slahacke jednoducho nemohla odolat..som normalne az oci zatvarala pri tej explozii chuti:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evinka,to je ale nahahodicka,ze aj ty si vcera nadabila na tuto slahacku:))ja som nevahala ani chvilocku,a je to veru velka delikateska,takze silno odporucam:)..a marhulkam som sa aj ja velmi potesila,v sobotu sme sa s Borisom vybrali na trh,a ani som necakala,ze tam na ne natrafim..ale ked som ich zbadala,a ochutnala,uz boli mooje:)))musis prist k nam do Nitry,a budu aj marhulky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No teda! Musim te obdiovat, jak stihas varit (a snist) tolik dobrot... Vypada to skvele, uplne si predstavuju ty chute a hned bych si dala... Karamel totiz muzu vzdy a vsude a s nakyslymi merunkami to musi byt pecka.
    Lucie (Chez Lucie)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no ty brdo... tak toto je uzasne! som z toho extra vo vytrzeni, lebo marhule su jedno z mojich naj:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Lucka,neni co obdivovat..uz dlhsiu dobu som zial nezamestnana,takze preto mam na to cas,..a uz dlhsiu dobu sa citim nechutne tlsta,kedze tym vsetkym dobrotam sa len tazko odolava...a je po obdive:))...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anetka,som rada,ze som ti sposobila vytrzenie:))u mna su tiez marhule jedno z naj ovocicok,samozrejme po jahodach a malinach....

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Mnam! Toto vyzera byt prudko jedleee! Ja som nieco podobne zahliadla ale bolo to s broskynami...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Vidím tvou fotku a už sliním, pak si přečtu tvůj komentář a musím se držet abych nezačala ohryzávat monitor!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mariannka,dakujem:)broskyne by sa urcite tiez neurazili ,keby si ich takto pripravila.:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dejnicka,dakujeeeem:)a poznam take stavy:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Martinka, si nielen výborná kuchárka, perfektná fotografka ale máš aj zmysel pre humor, a to sa mi veľmi páči :)) ... tvoje marhuľky vyzerajú úžasne !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Toto musí byť mňamka, vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tak to je mi lito, ale popravde se mi zaroven lehce ulevilo... Uz jsem si rikala, jak je mozne, ze to vsechno stihas... :-) Kazdopadne preju, at si brzo najdes nejakou praci, ktera te bude bavit a taky ti necha alespon trosku volneho casu pro vareni, peceni a psani.
    Lucie (Chez Lucie)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Lucka,dakujeeem:)kiez by sa zadarilo....

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Poslední dobou mám opravdu hodně karamelové období, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1106/karamelove-vabeni-nejen-na-leto
    takže tuhle dobrůtku určitě brzy vyzkouším! jen doufám, že opravdu brzy narazím na dobré české meruňky, protože už začínám být celekm přejahodovaná :-) Takže karamelu zdar!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Madla,som rada,ze som ti karamelovo ulahodila:))a idem kuk na tvoj blog:)krasny den prajem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Martinka, tak skusala som a bolo to vyyybornee. Aj navsteva sa tesila. Podavala som so zmrzlinou skoricovou, vzhladom na teploty vonku a veru, mas jednotku s hviezdickou:-))mnaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Lucka,veelmi sa tesim,ze vam chutilo,a skoricova zmzlinka k tomu musela byt genialna!!!!:)cmuk♥

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Konečne niečo čo aj babke chutilo, lebo má problémy s prehltaním, ale mlieko sa mi zrazilo, kvoli vysokej teplote?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hmm..tak to sa mi nestalo..a nechala si to potom dostatocne dlho povarit s tym karamelom..lebo ono sa to prv zdrcne cele,ale po chvily z toho vznikne husta omacka ...ale super,ze vam chutilo aj takto,aj babke :))

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...