štvrtok 14. júna 2012

Narodeninová torta


Narodeniny môjho manželíka nás tento rok zastihli na dovolenke..tam akosi nebol priestor,čas ani chuť na pečenie narodeninovej tortičky,a tak som sa už nevedela dočkať,kedy mu to doma vynahradím...je to taká naša každoročná tradícia a ja sa na to vždy nesmierne teším...veď,kto by už len odolal jeho veselým očiam,ktoré sa zablyštia, hneď ako pred neho môj výsledný "produkt" položím :))
Chute som si vyskladala sama podľa našich hriešnych mlsných predstáv...lieskovo-orieškový korpus plnený parížskou šľahačkou a čerstvými jahodami...profiteroles plnené "Crème Chantilly" a to všetko zaliate pod rúškom zamatovej čokoládovej polevy.....výsledok?...stelesnené blaho :)))



Narodeninová torta:
(inšpirácia www.marthastewart.com )

Korpus som robila podľa skvelého receptu od Adushky z Food4fun :

100 g mletých lieskových orieškov
75 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
¼ ČL soli
6 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
150 g krupicového cukru
štipka pravej vanilky
3 lyžice rozpusteného masla

Rúru vyhrejeme na 150 °C. Otváraciu formu s priemerom 22 cm vymastíme a vyložíme kruhom papiera na pečenie. Oriešky, múku, prášok do pečiva a soľ dáme do robota a rozmixujeme najemno. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkou do svetlej peny (šľaháme aspoň 5 minút). V inej mise vyšľaháme bielky do polotuha, prisypeme zvyšný cukor a šľaháme, až bude sneh tuhý, ale nie suchý. Do žĺtkovej peny opatrne zamiešame sneh, potom navrch preosejeme polovicu suchej zmesi z orieškov a múky a zľahka zapracujeme. Zľahka vmiešame aj zvyšok suchej zmesi. Do misy nalejeme rozpustené a nie príliš horúce maslo a opatrne premiešame. Nalejeme do formy a pečieme asi 35 minút. Upečené cesto necháme 10 minút vo forme, potom ho vyklopíme na mriežku a stiahneme papier.


Profiteroles :
(inšpirácia www.gracessweetlife.com )

140 g hladkej múky
237 ml vody (1 šálka)
113 g masla ,nakrájaného na kocky
2 ČL cukru
1/2 ČL soli
4 vajcia

Rúru si predhrejeme na 220 C ...plechy si vystelieme papierom na pečenie...
Do hrnca si vložíme vodu,maslo,cukor ,soľ a zahrievame na miernom ohni..keď zmes začína vrieť,pridáme múku a miešame ,kým sa zmes nezačne oddeľovať od stien..cesto je hotové vtedy,keď sa na dne hrnca vytvorí taká súvislá biela vrstva...vtedy odstavíme z ohňa a necháme chvíľu vychladnúť...po vychladnutí do cesta po jednom zamiešavame vajcia,vždy každé dôkladne zapracujeme a až potom pridáme ďalšie..hotovým cestom naplníme zdobiace vrecko s hladkou špičkou,a na plech striekame malé "bochníčky" asi o veľkosti cca 4x4 cm...pred vložením do rúry ich jemne postriekame studenou vodou ..voda nám vytvorí paru,ktorá zaistí,že sa profiteroles pekne nafúknu..pečieme 25-30 minút,rúru počas pečenia neotvárame!!!..po dopečení ich necháme odpočívať v zatvorenej rúre ešte 5 minút...potom vyberieme a necháme vychladnúť...vychladnuté plníme s Crème Chantilly,čo je vlastne vyšľahaná šľahačka s vanilkovou dužinou a cukrom...Ja som na toto množstvo použila 2 šľahačky...


Čokoládová poleva:
(inšpirácia www.gracessweetlife.com )


200 g kvalitnej 70 % čokolády
30 g masla
3 PL medu
125 ml plnotučného mlieka

Nad parou si rozpustíme čokoládu,maslo a med,a potom postupne prilievame mlieko,až kým nedosiahne hladkú omáčku ...

                                                                          ***

Korpus si prerežeme na dve časti,naplníme parížskou šľahačkou a jahodami...zalejeme čokoládovou polevou a na vrch poukladáme profiteroles,ktoré tiež namáčame do čokolády....








    A tu je môj spokojný oslávenec ♥




Dobrú chuť!!!!



Print Friendly and PDF

53 komentárov:

  1. Martinka, oslávencovi dodatočne gratulujem. Tortička je perfektná, pečená z láskou. Keby aj mne niekto takú mňam tortu upiekol, tiež by som sa takto usmievala. Pekný deň. Renata

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Renatka,dakujem za mily komentarik ♥ a dakuje aj oslavenec:))

      Odstrániť
  2. No konec mňam, to je nefer, teraz , ked sa snažím nejesť sladké a ty takto????Profiterols milujem, aj ja ich robievam, ale plním ich creme patisserie. A jasné , že Borisovi len to naj naj , aj ked to naj už predsa doma má :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Matka,ty si zlata:) dakujem ti:) creme patisserie je tiez uzasny,ale tentokrat som to chcela take lahucke,oblacikove,slahackoveeeee..:))

      Odstrániť
  3. ulalaa to vypadá výborně! Mám teď ale strašnou chuť na čokoládu :D Gratuluji oslavenci!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je nádherná, ale aj on stojí za to : )))

    Boriskovi, želám všetko najlepšie. Nech je zdravý, nech si Ty jeho oporou a on Tvojou.

    Vy ste obaja ako z módneho žurnálu : )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka,ty mas pre nas vzdy nejake mile slovo:))dakujeme ti za to ♥♥♥

      Odstrániť
  5. Závidím tú tortičku(v dobrom). Už len tá fotka je na zjedenie. Bohužiaľ, pre moju nezákonitú polovičku je najlepší dezert rezeň :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. chi:) no,treba mu upiect,a mozno ta prekvapi,ako mu zachuti:))♥

      Odstrániť
  6. Maťka krásna tortička plná fajnových vecí :) aj ja sa pripájam s prianím všetkého dobrého pre oslávenca:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jeeej Matka, dnes mi skoro oci vypadli ked som ju zbadala v praci :-) a teraz pozeram, ze si sa korpusom inspirovala u mna, to je pocta :) Borisovi zelam vsetko najlepsie, ale myslim, ze on musi byt pri takej uzasnej zene spokojny na 200 % :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adushka,dakujem ti moc za mile slova♥ a ten tvoj korpus jednoducho milujem,robila som ho uz viackrat :)

      Odstrániť
  8. To by ma zaujímalo, ako sa toto krája. Pridáš fotku jedného kúska? :D
    Adka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zial,pri krajani som uz nemala fotak,lebo som torticku niesla na oslavu k rodicom..ale postupovali sme tak,ze sme kazdemu prv nalozili na tanierik profiterolku,a torticku potom nakrajali klasicky...:)

      Odstrániť
  9. mnaaaaam, no na zjedenie....aj oslavenec aj torta:-)) vsetko naj!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ty si že normálna provokatérka! :D Tak ja sa na túto pri najbližšej oslave dám nahovoriť. A to torty pečiem výnimočne, dalo by sa povedať, že pri oslave prvých narodenín detí...teda celkovo 3x za svoj doterajší život:) Obdivujem Tvoje schopnosti zlákať naše chuťové kanáliky cez obrázky! Ešte šťastie, že bývam až na Orave, lebo by som veru neodolala:)
    Krásny deň Ti prajem, Maťka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka,to som rada,ze som ta mohla takto nalakat:)) a poctena,ze som ta nahovorila aj na vyskusanie :)..nech vam chuti,ak sa na to das♥ krasny vecer na Oravu prajem:)

      Odstrániť
  11. Martinka, torta vyzerá krásne, ja parížsku šľahačku milujem, aj keď sa musím priznať, že v spojení s jahodami som ju ešte nejedla,len s banánmi, ale určite vyskúšam.
    DanaTN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka,dakujeem:) aj ja som parizsku skusala prvy krat s jahodami,a bolo to vyborne,takze nie je sa coho bat..i ked s bananmi je to stara znama overena klasika :))

      Odstrániť
  12. Je skvelá, aj moj blíženec ešte čaká na svoju tortu. Všetko naj ...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak ten dort vypadá naprosto luxusně! Doufám, že si tě tvůj manžel dostatečně hýčká, když mu vypékáš a vyvařuješ takové nádherné dobroty! Rozzářené oči spokojených strávníků jsou ty nejlepší, a co teprve, až budeš péct narozeninové dortíky pro děti, to se teprve budou očka blýskat nadšením! Manželovi přeju spoustu zdraví, lásku a spokojenost už má se svou skvělou ženou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Madluska,dakujem obaja za krasne slovka:) to vis,ze si ma hycka:))..a uz teraz sa tesim na tie detske ocka..snad raz:))

      Odstrániť
  14. Tak tomu říkám originální pojetí narozeninového dortu :)) Pěkné fotky

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pozývam ta ku mne na blog (: Kde momentálne prebieha aj giveaway !

    http://catherinestyl.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  16. wau, to je nádherná torta a aj fotky! Oslávencovi dodatočne všetko naj!!!! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Martinka nádhera! Veľmi sympatický príspevok :-) Tortička vyzerá úžasne a o tom, že rovnako aj chutila vôbec nepochybujem, keď sa pozriem na foto tvojho manželíka. Všetko naj aj odo mňa!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Podobnosť čisto náhodná??

    http://www.marthastewart.com/274405/heavenly-holiday-desserts/@center/276958/holiday-entertaining

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. urcite nie:) prave tato torticka ma inspirovala,ale v pocitaci som mala odlozeny len obrazok ..dakujem,ze si vypatrala zdroj..idem dopisat pod recept :)

      Odstrániť
  19. Matka, vypada to naprosto fantasticky! Na profiterolky si myslim uz dlouhou dobu, snad na ne brzy prijde rada :)) Pustila jsem se do peny z marshmallows, co jsi tu loni publikovala, akorat jsem ji udelala z broskvi, a vsem moc chutnala, takze ti dekuji moc! :)
    A oslavenci tez dodatecne preji vsechno nejlepsi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. no toto je nieco..... bomba.....:o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Your cake looks so delicious!!! What a great idea!
    Hugs
    Yvonne

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tlieskam, nadherna :-) Chcela by som sa ta spytat na recept na parizsku slahacku- lebo koluju dve verzie, z ktorych jedna je parizska slahacka (slahacka+cokolada a vyslahat) a dalsia je parizsky krem (slahacka+cokolada+maslo+cukor a potom vyslahat, v podstate to bude to iste lenze krem je trosku hutnejsi. Aky recept si pouzila ty?
    A profiteroles si plnila prekrojene alebo so sackom bez rozkrojenia?
    A esrte jedna otazocka, je to v pohode ked zostane v chladnicke aj s cokoladovou polevou? zostane makksia alebo stvrdne? ci je lepsie zaliat to cokoladou pred podavanim aby zostala jemna a makka? mimochodom, zalieva sa to este horucou (teplou) cokoladou ako klasicke profiteroles predpokladam..? Dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem♥ ja som si tentokrat pracu ulahcila a kupila uz hotovu parizsku slahacku..ale ak mam cas,tak robievam slahacka+cokolada a vyslahat :)profiteroles som plenila so sackom bez rozkrojenia...
      tato poleva nestvrdne uplne,takze kludne moze ist aj do chladnicky a da sa pekne krajat :)..ja to zalievam vlaznou cokoladou,nie uplne horucou..snad som odpovedala na vsetko:)

      Odstrániť
    2. Fantastickem dakujem... :-) ja som sice amaterska pasticcera, ale aj tak sa vzdy spytam na detaily autora receptu ktory ho uz odskusal. My tu v Taliansku hotovu parizsku slahacku (bohuzial) nemame, je fakt ze ta hotova ti usetri cas.
      mimochodom, mas jeden uzasne krasny vonavy blog, naozaj.
      Nasla som ho uuuplnou nahodou, ale urcite ho teraz budem navstevovat pravidelne.
      pekny zvysok dna a dakujem.

      p.s. strasne podareny manzel :-)

      Odstrániť
    3. Velmi ti dakujem:) a aj manzel :)) a kludne sa popytaj aj nabuduce,ak si niecim nebudes ista..joj,a v Taliansku zas mate koooopec inych uzasnych veci,ktore tu nemame my :)krasny vecer ♥

      Odstrániť
  23. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. ahoj matka,
    ako vzdy som tebou uplne uchvatena.
    Chcela by som ta poprosit, ci by si mohla napisat tvoj recept na parizsku slahacku alebo pripadne kde sa da kupit.
    Chystam sa robit tuto tvoju torticku cez vikend.
    A dakujem za stalu inspiraciu:)
    Saska

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jej,moc ti dakujem ,Saska za mile slova :) ja parizsku slahacku kupujem uz vzdy hotovu,kupujem od ceskej znacky Kunin a som s nou maximalne spokojna...vzdy su navrchu kusky hustej smotany ,aj chutovo je fakt mnam :) u nas v Nitre je dostat bud v Tescu alebo Hypernove...
      Prijemne pecenie prajem a spokojneho oslavenca :)

      Odstrániť
  25. Mozem sa spytat kolko kusov profiteroliek priblizne vyjde z tohto mnozstva surovin? Dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Mozem sa opytat na priemer formy? Recept udavate na priemer 22, ja mam 28. Ako by som mohla upravit pomer potrebnych surovin? Alebo neupravovat a cesto bude nizsie?
    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Staci neupravovat a cesto bude o nieco nizsie ,ale malo by to byt stale "ok" :) nech vam chutii ! :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...