piatok 10. augusta 2012

Marocký šalát " Tabouleh "



Tento šalát som pripravovala v čase ,keď vonku "zúrili" teploty vyše 30stupňov ..a poviem Vám,že nikdy mi kuskus nechutil tak,ako zrovna v tejto osviežujucej a chladivej podobe ...



Marocký šalát " Tabouleh ":
(inšpirácia z knihy Obed v Paríži od Elizabeth Bard )


2 šálky kuskusu
2 šálky petržlenu s plochými listami ,jemne nasekaného
1 PL čerstvej mäty ,jemne nasekanej
4 rajčiny,bez semienok,nakrájané
1 uhorka ,bez semienok,nakrájaná
1/2 šálky sušených hrozienok
180 ml olivového oleja
160 ml čerstvej grapefruitovéj šťavy z ružového grapefruitu (cca 1 1/2 grapefruitu)
80 ml čerstvej šťavy z citrónu (cca 1 1/2 citrónu)
1/4 ČL morskej soli
1/2 ČL rímskeho kmínu
čerstvo mleté čierne korenie
šťava z 1/2 ružového grapefruitu ,vyšťaviť tesne pred podávaním (nie je nutné )
syr Halloumi (nemusí byť )

Kuskus nasypeme do veľkej misy  a pridáme šálku vriacej vody ..premiešame ,zakryjeme a necháme nabobtnať,kým si nasekáme bylinky...v menšej miske zas zalejeme hrozienka vriacou vodou a necháme postáť,kým zmäknú..
Zmiešame si spolu olivový olej,grapefruitovú a citrónovú šťavu a soľ...Keď kuskus trochu vychladne,premiešame ho vidličkou alebo preosejeme rukami,aby sa oddelili jednotlivé zrniečka...
Pridáme bylinky,rajčiny,uhorku,hrozienka a zálievku...pridáme kmín,čierne korenie  a premiešame...ideálne je nechať šalát ešte postáť v chlade,nech sa všetky chute prepoja..
Pred podávaním sa môže ešte poliať zvyšnou grapefruitovou šťavou...
Ja som šalát podávala s grilovaným syrom Halloumi,ktorý si len jednoducho nakrájate,a na kvapke olivového oleja ugrilujete ...











Inšpiráciu som čerpala z téjto knihy,ktorá je okrem oddychového čítania a spoznávania života v Paríži ,plná skvelých receptov..takže neodporúčam čítať s prázdnym žalúdkom :)




Dobrú chuť !!!


Print Friendly and PDF

27 komentárov:

  1. wow, ako prvé mi do očí udrel ten nádherný tanier a šalát vyzerá úžasne, aj teraz by som si nabrala :-))...fotky ako vždy, sú nádherné! Martinka, si šikuľka!....tá kniha musí byť super

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kuskus mozem a v tejto podobe to musi byt delikatesa...aj mne sa ten tanier paci...speci pre tento receptus:)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka,dakujem :) tanier som kupila este velmi davno pre maminku na trhoch v Tunise ..a teraz mi je luto,ze som si nezobrala aj jeden pre seba ..:( tak si poziciavam ten mamkin :)

      Odstrániť
  3. joooj martinka, salat vyzera fantasticky, ale z takeho origos taniera to musi chutit este lepsie!!! supeeer!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milujem kuskus!
    Cudujem sa,ze pri tom, ako varis, je tvoj manzel taky stihly ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucka,no on ma (narozdiel odo mna) taky zazracny metabolizmus,ze moze vsetko a kedykolvek a nepriberie ani gram...

      Odstrániť
  5. Ak si nečítala a nepoznáš, dávam ti Mati do pozornosti knižku z rovnakej edície "Príběhy psané s chutí" od Evičky Rýznerove z blogu http://cuocadolce.blogspot.com – Říkal jsi ti amor. Brala som si ju minulý rok na dovolenku, veľmi príjemne sa mi čítala. Krásny tanier / misa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka,ta knizocka je mi dobre znama,pisala som o nej este tu : http://www.dulce-de-leche-blog.com/2011/09/nutella-bread.html
      a je fakt uzasna,narozdiel od tejto,co spominam teraz,je aj vtipna a pisana prudko citatelne,takze sa uz neviem dockat pripravovaneho pokracovania :)dakujem ♥

      Odstrániť
    2. Ajaj, vyzerá to tak, že som niečo prehliadla :-)

      Odstrániť
  6. Joooj, to musí byť fajne! A dobre si to všetko doladila...v marockej mise:)
    Krásny deň, Maťka ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. šalátik je krásne farebný a knižka určite inšpiratívna, súdim podľa toho, že som nedávno čítala tiež zaujímavú knižku - Prečo francúzsky nepriberajú

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Neodolala jsem a včera salát udělala. Má velice zvláštní chuť, hlavně díky hrozinkám. Trochu mě překvapilo množství té zálivky, měla jsem obavy, aby to kuskus vstřebal, ale celkem to dopadlo dobře. Ale příště budu mít poměry surovin už lépe v oku. A místo sýru jsem k tomu udělala kuřecí maso na grilu ;-) Ještě se zeptám - samotný kuskus nesolíte? Až později spolu ze zálivkou? Děkuji. Těším se na další zajímavé recepty :-) Zdraví Nina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ninka,dakujem,ze si napisala tvoje dojmy zo salatiku:) ja som samotny kuskus nesolila,iba tou zalievkou ..a potom sa da kludne prisolit este ,ak je treba ...mam radost,ze chutilo :)

      Odstrániť
  9. mňam, vyzerá skvele!! :) nikdy som kuskus nejedla, takže asi prvá vec čo s ním vyskúšam bude toto, zajtra si to spravím k obedíku vďaka za radu ;))
    Ak sa niekedy budeš nudiť a budeš mať čas, príď ma podporiť na môj nový blog, vďaka Alex :)
    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Salat vyzera fantasticky..:) musim preposlat svojmu bratovi..bol na dovolenke v Maroku a zevraj im hoteli nevarili moc dobre.. takto si moze skusit sam uvarit nieco Marocke :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. alebo skus pozvat brata na marocky obedik k tebe :) urcite sa potesi :))

      Odstrániť
  11. Knížku jsem také četla, ale musím přiznat nějak mě moc nezaujala, zato tenhle tvůj recept s krásnýma fotkam moc:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Martino, toto je přesně jídlo mých snů, kuskus se zeleninou a úžasný grilovaný sýr halloumi. Podobně si jej připravuji doma, nenapadlo mně ale použít rozinky, ačkoliv do orientální kuchyně myslím patří. Takže příště otestuji se sušeným ovocem.

    A ještě závidím tu krásnou servírovací mísu, je stylová! :-)

    Pipi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pipi,to mam radost,ze som ti tymto receptom ulahodila :)a dakujem aj za pochvalu misky,je mamkina,ale snad ju raz zdedim :))

      Odstrániť
  13. martinka, kde kupuješ halloumi? mne sa ho podarilo zohnať len raz - keď bol v Lidli grécky týždeň. odvtedy som ho nikde nevidela a neviem na neho zabudnúť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka,tiez som ho kupila vtedy v Lidl a odvtedy som ho uz nemala,ale priznam sa,ze som ani moc nezhanala ..ak ho niekde zbada,dam ti vediet :)

      Odstrániť
  14. Tabbouleh ( striedam bulgur alebo kuskus ) u nas byva pravidelne hlavne v lete. Ja osobne pridavam aj cerstvu koriandrovu vnat, ktora mu doda tu pravu arabsku chut :) Mas super recepty na tejto stranke a aj tento recept s fajnovym vrzgajucim syrom halloumi je perfektny :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...