piatok 6. februára 2015

Mandarínkovo mandľový koláč (bez múky)

Mám pocit, že v zime sa u nás doma mandarínky asi rozmnožujú samé :) Keď ich nekúpim ja, tak mi ich zaručene prinesie aspoň moja mamina ..vraj pre Melisku :)
Meliska si ich ale vychutnáva tak vášnivo, že už doma nemáme snáď ani jedno tričko, ktoré by nebolo poznačené mandarínkovou šťavou :) A tak som sa rozhodla zakročiť ,z mandariniek som upiekla tento úžasne voňavý koláč, ktorý je tak jemný, že sa doslova rozplýva na jazyku ...a tričká nám rozhodne nezašpiní :)




Mandarínkovo mandľový koláč (bez múky)
(inšpirácia www.pizzarossa.me )


cca 600 g mandaríniek (aj so šupou)
3/4 šálky kryštálového cukru
1 ČL prášku do pečiva
6 vajec
2 šálky (240g ) mletých mandlí
práškový cukor na posypanie


Ak zoženiete bio mandarínky,tak máte "vyhráno" ..ak nie, tak šupu poriadne vydrhnite a vyumývajte..potom celé mandarínky vložíme do hrnca s vodou, privedieme k varu a na miernom ohni varíme cca 45 minút..Necháme vychladnúť a nakoniec ich aj so šupou rozmixujeme do hladka..najlepšie je kúpiť mandarínky bez kôstok ,aby ste sa vyhli odkôstkovaniu...
Vajcia si vymiešame do peny, pridáme k nim cukor a prášok do pečiva, mandarínkovú zmes, chvíľu spolu prešľaháme a nakoniec opatrne zamiešame pomleté mandle ...
Cesto nalejeme do maslom vymazanej a mandľami vysypanej tortovej formy (priemer cca 25cm) a pečieme pri 180C ,asi 50 minút ..ak by vám povrch rýchlo hnedol, prikryte ho alobalom..
Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame ..Nám najviac chutil so šálkou čaju, ale je tak šťavnatý a jemný ,že zapíjať ho rozhodne netreba :)






 Dobrú chuť !



.

Print Friendly and PDF

16 komentárov:

  1. Tento koláč jsem pekla před týdnem, má opravdu takovou zvláštní chuť a moc nám chutnal.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Koláčik je výborný! priateľ sa vyjadril, že zatiaľ najlepší aký som kedy upiekla:) Ďakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeeej:) tak to potesi,takato pochvala :) rado sa stalo :)

      Odstrániť
  3. joooooj biedne mandarinky to asi boli. trosku je horky! :( ale inak super konzistencia. musim zopakovat s dakymi lepsie dozretymi... diki

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá úžasne :) akurát sa ho chystá zajtra piecť...len by som potrebovala vedieť koľko vody treba na varenie tých mandarínok?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka,len tolko,aby boli mandarinky ponorene vo vode :)

      Odstrániť
  5. Hezký den, včera jsem objevila Váš blog a po krátkém zhlédnutí jej hned zařadila mezi své oblíbené. Máte tu moc zajímavé recepty a krásné fotografie. Ráda bych se pustila do pečení tohoto koláče, ale trochu mě zaráží, že se mandarinky neloupou. I s použitím bio mandarinek mi připadá zvláštní jíst jejich slupky... Hrají v receptu nějak důležitou úlohu, nebo myslíte, že by teoreticky mohlo jít mandarinky uvařit ve slupce a poté je oloupat? Simona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Simonka,vitam Vas tu a mam radost,ze sa vam tu paci :) co sa tyka receptu,supky dodavaju kolaciku taku velmi prijemnu intenzivnu citrusovu aromu ..ak vsak nemate rada silnu citrusovu chut,mozete ich osupat..potom bude kolacik chutovo jemnejsi a menej mandarinkovy..takze je to na vas ...:)prijemne skusanie prajem !

      Odstrániť
  6. Teda, vypadá to luxusně..Určo vyzkouším...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý den, děkuji za netradiční nápad na koláč bez lepku, já jsem ho ještě povýšila na "bez lepku a bez cukru" - cukr jsem nahradila přírodním sladidlem stévie. Ideální a moc chutný koláč pro celiaky a diabetiky :-) Bylo mi pak líto vyhodit vodu, ve které se vařily mandarinky, tak jsem v ní připravila želatinu, na upečený koláč jsem položila plátky mandarinek a zalila želatinou. Hořkosladká vůně a chuť byla dokonalá. Moc děkuju! eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evicka,velmi dakujem za mily komentar :) mam radost,ze vam chutilo a dakujem aj za vas tip na vyuzitie vody :)

      Odstrániť
  8. Dobrý večer Martinka, piekla som dnes váš koláčik a nepodaril sa mi. Viete mi povedat, kde som spravila chybu? Použila som zavárané scedené mandarinky, inak vsetko ako v recepte. Vajíčka som vyšlahala v robote do tuha. Cesto vyzeralo dobre. Vrch sa začal velmi rýchlo pripekať, tak som ho prikyla. Dopadlo to tak, ze na spodu bola praženica, potom mokre cesto a vrch bol ok, aj chutil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den,Kristinka ..to ma velmi mrzi :( pravdepodobne bude chyba v tom,ze ste pouzili zavarane mandarinky ,ktore aj ked sa scedia,su asi prilis vlhke a maju viac stavy ..tieto uvarene so supou,ked sa rozmixuju aj so supou ,tak ta konzistencia je tuhsia ,tak nabuduce skuste pripravit presne podla receptu a verim,ze sa podari :) drzim palce :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...