pondelok 29. decembra 2014

Škoricové hniezdo s vaječným likérom

Ja viem, ja viem ....väčšina z Vás už sladké asi ani nechce vidieť :)
Alebo ste na tom ako ja ...vianočné pečivo máte už dávno porozdávané ...ste maniak do škoricových hniezd ......vaječný likér v tekutej podobe Vás už nudí a radi by ste ho vyskúšali v inej forme, pri ktorej si oblížete všetky prsty  ? ..........
Tak potom ste tu správne a čítajte ďalej :)





Škoricové hniezdo s vaječným likérom
(inšpirácia www.goboldwithbutter.com )


Cesto :
3/4 šálky vaječného likéru
4 PL masla
3 šálky hladkej múky (pridávať ,uberať podľa potreby)
2 a 1/4 ČL sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého )
1/4 šálky mlieka
2 PL cukru
1 ČL soli
2 vajcia


Náplň:
1/2 šálky masla
1/2 šálky hnedého cukru
1 PL škorice
1 ČL muškátového oriešku

Poleva:
mascarpone
práškový cukor
vaječný likér
mlieko



Pripravíme si kvások zo 1/4 šálky teplého mlieka, cukru a droždia ...necháme postáť..medzitým si v hrnci spolu zohrejeme vaječný likér a maslo..necháme mierne vychladnúť ..múku si zmiešame so soľou,cukrom,pridáme kvások, vaječný likér s maslom, postupne zapracujeme vajcia a vymiesime hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby..necháme kysnúť cca 1 hodinu...
Potom si cesto rozvaľkáme na obdĺžnik cca 30x 40 cm ....potrieme ho zmäknutým maslom a posypeme zmesou cukru, škorice a muškátového oriešku ..
A teraz sa môžeme rozhodnúť, či z neho chceme mať 12 malých hniezd alebo jedno veľké ...
Mňa inšpirovala Miška a jéj slávny "obriňák"  a chcela som si tak vyskúšať niečo nové :)
Ale ak chcete malé hniezda, tak cesto zrolujte z dlhšej strany a nakrájajte na 12 roliek ..
A ak jedno veľké, tak cesto tak ako je,rozrežte na 12pásov..pripravte si okrúhlu formu ,najlepšie s priemerom cca 20cm,jeden pás zrolujte ako slimáka a postavte do stredu formy..a potom ostatné pásy obtáčame okolo neho..vždy začnite tam, kde sa predošlý pás skončil ..takto obtočíme všetky pásy a vznikne nám veľké hniezdo..cukor ,ktorý vám počas práce s cestom opadal, pokojne pozbierajte a nasypte na vrch hniezda ..necháme kysnúť cca 30 minút ..potom pečieme v rúre pri 180 C ,asi 20-25 minút...Hotové oblejeme polevou ,ktorú si pripravíme zmiešaním mascarpone,cukru,likéru a mlieka..všetko dávkujte od oka a podľa vašich chutí ..výsledkom by mala byť mega-dobrá poleva, polohustéj konzistencie :)



Dobrú chuť !





. Print Friendly and PDF

10 komentárov:

  1. Maťka, vyzerá dokonale! Už teraz viem, že nám aj so svokričkou bude náramne chutiť, pretože máme obe slabosť pre vaječňák! A fotky, ako vždy, len umocňujú všetku tú nádheru ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem,Miška mooc ♥ a hlavne za inspiraciu :) Krasny a vydareny Novy rok prajem :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá lákavo ako všetko vytvorené Vašimi rukami :) Ešteže som pred hodinkou dopiekla špaldový koláč s rebarborou, banánom a tvarohom. Musím sa priznať, že tento rok som mala tie najkrajšie Vianoce ... okrem prvorodeného skoro 5 mesačného Lukáška ste mali zásluhu aj na tom Vy, Martinka - presnejšie úžasná knižka, ktorú som sebe samej zakúpila deň pred Vianocami a hneď ako synček zaspal, listovala a listovala, tešila sa z nej ako malé dieťa. Som "maniačka" do pečenia i varenia, následne fotenia už väčšinu svojho života (mám 35 r.). Viem aká je to radosť. Prajem Vám láskou a dobrotami prevoňaný rok 2015 a zdravíčko celej rodinke.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Janka,dakujem za prekrasne slova ♥ mam velku radost,ze sa vam kniha paci :) Prajem vsetko len to najlepsie v novom roku a krasne chvile s rodinkou a vasimi zalubami ♥

      Odstrániť
  3. Miška hovoríš mi z duše. Dnes poobede, keď dospím túto dlhú nočnú šichtu, idem s mimuláčikom do LIDL a dokúpim dve - tri fľaštičky likériku, aby bolo na poliatie aj na zaliatie. Mňamky. PS: vyzerá to naozaj úžasne, takmer som rozbila obrazovku , aby som si mohla mlsnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. juuj,dakujem :) a uz ste skusali s Miskou ? ak nahodou ano,tak ste si snad pochutili :)

      Odstrániť
  4. Všetko dobré v roku 2015!

    Gabriela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabinka,tebe a tvojej rodinke takisto prajem len to najlepšie ♥

      Odstrániť
  5. Ahoj Maťka, myslíš že by som namiesto vaječného likéru mohla dať domáci baileys?
    VŠETKO DOBRÉ V NOVOM ROKU :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme,kazdemu podla chuti :) vyborne to bude,tak ci tak :) takisto vsetko dobreee prajem:)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...