štvrtok 29. septembra 2011

Pečená maslová tekvica so šalviou,mascarpone a parmezánom


Ďalšia ukážka mojich jesenných chutí....alebo ako kamarátka Janka neverila,že do môjho chlapa natlačím na večeru namiesto mäsa,...tekvicu :))...a veru si aj pochvaľoval:)...asi si myslíte,že u nás doma mám výrobňu na mascarpone,keďže toto je už tretí recept v poradí,v ktorom je použité :)...pravda je taká,že ako si niekto nosí z výletu do Viedne novú kabelku z Mariahilferstrasse,tak ja si nosím mascarpone:))..také mascarpone totiž u nás nekúpim...síce aj to,čo dostať u nás ,nie je slovenské,ale v porovnaní s rakúskym,je o dosť tuhšie,a ako keby suchšie..škoda,že som si nezapamätala značku,o ktorej tu toľko básnim,ale bolo neskutočne krémové a lahodné...Ale.!!! v tomto recepte by som ho pokojne vynechala..,pretože sa mi zdalo ,že je tam zbytočne ťažké,a skôr by si žiadalo maslovú chuť tekvice niečím osviežiť,odľahčiť....Crème fraiche,alebo kyslá smotana je ideálna voľba:)..Inak tomuto receptu, nemám čo vytknúť,určite si pochutíte.....



Pečená maslová tekvica so šalviou,mascarpone a parmezánom:
(inšpirácia www.bbcgoodfood.com )


maslová tekvica
olivový olej
šalvia
parmezán
mascarpone alebo crème fraiche ,kyslá smotana ..
soľ a korenie na dochutenie

Tekvicu si prekrojíme na polovicu,vydlabeme semiačka, položíme do zapekacej nádoby,alebo na plech,potrieme olivovým olejom,na každú tekvicu dáme pár lístkov šalvie,osolíme ,okoreníme podľa chuti,a pečieme pri 200 C, 40 až 50 minút,kým nie je krásne mäkká...potom už len premiestnime na tanier,do každej jamky dáme lyžicu-dve mascarpone,alebo creme fraiche,posypeme parmezánom,a podávame....








Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

13 komentárov:

  1. Tato tekvicka je moja oblubena!!! a v spojeni so salviou je skvelaaaa! minule som robila rizoto so salviou a s touto tekvickou, niekedy to musim zopakovat...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teraz je uplne tekvicove obdobie. Ja si kupujem hokkaido a tiez ju peciem, polievkujem ale takto so smotankou musi byt vyborna. A salviu uz tiez musim vyskusat, ani tusim neviem ako chuti:-)Krasne Matka, ja by som to do muzicka nedostala ani pod hrozbou smrti:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no wow, nikdy jsem ji nejedla pečenou a ted o tom vážně uvažuji, Díky!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Matka, dobrota prevelka! Inak, napodobne, ja si z rakuska pravidelne nosievam mascarpone, philadelphiu, creme fraiche, ci krasne tucnu slahackovu smotanu za nizziu cenu ako u nas... No a kopu dalsich dobrot... som chcela v sobotu vybehnut za hranice, ale drobec chory, takze asi z toho nic... nabuduce ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak to nabuduce mozno vyskusam, len v obmenenej veganskej verzii s tofu a sojovou smotanou....ale urcite to bude super....tiez som uz parkrat tuto tekvicu robila, ale skor som ju spravila na kocky nakrajanú s roznym korenim (nieco ako keby si robila kuracie maso s korenim, lenze ja ako veganka som si to nahradila tekvicou) a bolo to velmi dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Matka, krasna jesenna inspiracia. A krasne fotecky. Pecenu tekvicu nam robievala nasa babicka, ale samozrejme bez vsetkych tych pridavnych komponentov:) Bola vyborna.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já zatím z dýně jedla akorát polévku a byla výborná, takže tohle mě hodně láká. Díky za další úžasný námět;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hm, to vypada uzasne a asi to nebude ani moc tucne. Urcite vyzkousim.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mňam, miluju pečenou zeleninu a myslím, že tady bych se taky zamilovala na první pohled, resp. ochutnání :) Už vím, po čem se v obchodě poohlédnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Další tvůj prudce originální výtvor! Už jsem se chtěla zeptat, kde bereš tolik mascarpone :D I když je pravda, že z Vídně si taky vždycky dovezu spíč jídlo, než oblečení :D Pečená dýně zní prostě úžasně!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Maťka ... mňami ... takúto jeseň ja ľúbim :-) Krásne fotky ...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mariannka:mnaam..rizoto musi byt tiez uuzasne.musim vyskusat:)


    Lucka:chi,mozno by muzickovi zachutilo..aspon ako priloha k masu,ked uz inak nie:))tak,tak..mame tu tekvickove obdobie:)



    Saska:som rada,ze som ta mohla inspirovat:)♥


    Adushka:joj,ty sa mas,ze to mas tak blizko...ja sa k rakuskym susedovcom dostanem tak raz,dva krat do roka:(


    DashStyle:tato tekvicka sa ze vraj bezne pouziva ako nahrada maska pre vegetarianov alebo veganov..snad ti zachuti aj takto pecena:)mne pecena zelenina chuti viac ako dusena alebo varena,lebo stavicky pecenim krasne skaramelizuju,a vytvoria dokonalu chut:)


    Adrianka:dakujem♥♥♥..tak to potom mas prijemnu tekvickovu spomienku na babicku:)


    Dejnicka: rado sa stalo:)v zalohe mam este aj jednu polievkovu inspiraciu z tekvice,len som este nestihla nahodit..



    Katerina:dakujem,a budem rada,ak vyskusas♥



    Meg: ja som na tom podobne s tou pecenou zeleninkou:)♥


    Catalina: dakujem ti za mily komentarik♥..noo,na to domace mascarpone som si este nenasla casu:(


    My Way: Gabika,dakujem♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  13. to je sranda:-D
    akurat predvcerom som sla piect tekvicu a googlila som recepty a henten z bbc ma nadchol, ale nemala dom mascarpone a ani som ho nechcela, lebo je kaloricke a ja som na diete:-D nakoniec som ju piekla len tak so salviou a totalna mnamka! aj to asi zavesim na blog, dufam nevadi ze zavesim daco tak podobne...

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...