piatok 16. septembra 2011

Slivkovo-hruškový koláč so šafránom


Šafrán som "na sladko" ešte neskúšala,a tak bol tento koláčik mojou ďalšou malou výzvou vyskúšať niečo nové...drobné ohnivé "vlásky" šafránu mi svojou farbou pripomínajú jesenné lístie,a slivky a hrušky už len doťukli "atmošku" prichádzajúcej jesene...veru,už je tu....a nemám ju rada...:(..ale snažím sa myslieť pozitívne,a tak myslím na vôňu hrozna,veselé farby a smiešne tvary tekvičiek,príjemný šuchotavý zvuk lístia pod nohami,hrejivú a podmanivú moc čajov,ktoré mi v tomto období chutia ešte o niečo viac,..myslím na knihy,na ktoré si zahrabaná v teplej deke nájdem konečne čas,....na buchot dažďových kvapiek......a svoje rozmýšľanie ukončím odvážnou myšlienkou na Vianoce..lebo to je asi jediný svetlý bod,pre ktorý uznávam jeseň a zimu :)..a čo Vy?..tešíte sa na jeseň?....


Slivkovo-hruškový koláč so šafránom:
(inšpiracia www.alwaysorderdessert.com )


1 1/2 šálky hladkej múky
1/4 šálky pomletých mandlí
1 1/2 CL prášku do pečiva
štipka soli
3/4 šálky masla
1 šálka kr. cukru
2 PL hnedého cukru
3 vajcia
1 CL šafránu
1/4 šálky plnotučného mlieka
kôra z 1 citrónu
1 CL mandľoveho extraktu
slivky,hrušky,alebo iné ovocie..kľudne môžte použiť aj broskyne...


Rúru si predhrejeme na 180 C,koláčovú formu (priemer cca 22cm) si vymažeme maslom,a vysypeme múkou..zmiešame si spolu múku,mandle,sol a prášok do pečiva..v inej nádobe si vyšľaháme zmäknuté maslo so šálkou cukru,potom postupne po jednom zašľahávame vajcia...mlieko zmiešané so šafránom si privedieme k varu,odstavíme z ohňa,pridáme k nemu citrónovú kôru a mandľový extrakt..necháme vychladnúť..a potom zašľaháme k zvyšnému cestu,aj spolu s múkou..cesto nalejeme do formy,vrch ozdobíme ovocím,a posypeme hnedým cukrom...Pečieme cca 45 minút ...






Mne koláčik chutil,ale ak Vám nesedí výrazná aróma šafránu,tak to nie je nič pre Vás,a ani pre môjho manželíka:)...ktorý vyhlásil,že " Š " proste asi nie jeho písmeno,kedže nemusí ani šafrán ,ani šalviu...






Ale aha...osičke evidentne chutilo:)




Dobrú chuť aj Vám :) Print Friendly and PDF

25 komentárov:

  1. Maťka, toto vyzerá na zaujímavú chuť ! ... Ja mám rada každé ročné obdobie, lebo si v každom nájdem to krásne čo prináša ...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnam kolacik...a krasne fotky Martinka. Chcela by som mat tvoje oko na fotenie a tvoju fantaziu na aranzovanie jedla. Mimochodom aj nove fotky v profile su velmi pekne. Aha a pozeram na posldnu fotka! Tam sedi osa na kolaciku! Hahahaa to je perfektne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krasny koláčik, ale osa fuj fuj... momentálne ich nemôžem ani vidieť. Už tretí deň sa totiž trápim po uštipnutí osou :-( presnejšie, vyfasla som až tri štipnutia do stehna :-( Ale takýto koláčik by mi hneď zdvihol náladu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Martinka,
    Tvoje úžasné a inšpiratívne kuchárske výtvory sledujem ešte z Mimibazáru, aj keď nie som typ, ktorý často prispieva do diskusií, musím Ti napísať. Je skvelé, ako mladé žieňa v tejto dobe vyvára, popri tom úžasne vyzerá, nádherne fotí, proste užíva si život. Si veľmi pekná,sympatická, kreatívna osôbka. Prajem Ti len to najlepšie. Kiež by takých ako ty bolo viac, a nie ako toho šafranu.
    DanaTN

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marti, koláč vypadá nádherně, ale se šafránem nemám vůbec zkušenost a nedovedu si představit, jak by v koláči chutnal. No možná je na čase to vyzkoušet.. A podzim mám ráda, ale jen to krátké období, kdy je ještě teplo přes den a sluničko svítí do barevného listí a po příchodu z procházky si uvařím čajíček. Prostě babí léto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kolac vyzera super, tiez som safran na slano este neskusala, krasne fotky, ako vzdy. ale to tusim ani nie je vcelicka ale osicka ako vysita na fotke ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Koláč by som určite ochutnala, ale zatiaľ si neviem predstaviť tú chuť.
    A na tvoju otázku musím napísať, že jeseň a zimu vôbec nemusím, ale ak bude tak teplučko ako je dnes, tak sa možno skamarátime.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. olalá super napad s tym safranom! paraaaaada!
    a jesen je fajn, iba kvoli burciaku, ale ten som si tento rok zakazala, lebo je to potvora hyperkaloricka. bude to tazke, lebo vsetky party na zahajenie skoly sa nesu v burciakovom osiali:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No ja sa musim priznat, ze safran som nevychutnala ani na slano, lebo totiz, ked som jedla safranove rizoto, tak okrem toho, ze doda farbu, som ziadnu zmenu od beznej chuti ryze necitila...bud som nieco urobila zle alebo ma safran naozaj tak jemnu chut, ze je to len naznak...a ja mam rada vsetky rocne obdobia, jesen kvoli krasnym a neopakovatelnym farebnym prirodnym sceneriam, hubam, tekvickam, gastanom, dazdu, ktory bubnuje na okna a ja si hoviem pri krbe, cakaniu na sneh...atd. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. My Way: Gabika,a tak to ma byt..aj ja sa snazim hladat to pekne v kazdom obdobi,ale nepomozem si..leto je proste MOJE:) ..ked je teplucko a slniecko ,vsetko ide akosi lahsie,a rano sa budim s usmevom..milujem vzdusne lahucke suknicky a saticky,..takze hrube svetre,nohavice,a kabaty su pre mna takym nutnym zlom:))ale nevadi,treba aj zmenu,aby sme sa zas mohli tesit na leto:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Michaela: Miska ,dakujem ti za mily komentarik...a tvojmu ocku nic nechyba,mas krasne fotecky!!!...dakujem aj za pochvalu tych profilovych,tie mam od nasej svadobnej fotografky Katky Zitnaskej:)


    Adusha: joj,to ma mrzi,Andrejka:((..tento rok su osi nejake premnozene,my ich mame plny balkon,ale nastastie som s nimi este do "bitky" neprisla,i ked sa okolo mna tocia viac ako mi je to prijemne:)..snad stipance rychlo prebolia,a to vies,ze by som ti z kolacika aj poslala,ak by pomohol..ale robila som ho este pred tyzdnom,takze uz davno nie je:(



    Anonymny: Mila Danka,toolko krasnych slov pokope...neviem ani ,cim som si to zasluzila..kazdopadne sa mi to krasne cita,a nesmierne moc ti za ne dakujem♥Kiez by takychto milých ludi bolo viac,a nie ako šafranu♥Vsetko dobre aj Tebe prajem:)


    Jana:Janka,dakujem ti za mily komentarik:)kolacik urcite stopji za vyskusanie,uz len kvoli tomu safranu:)..a krasne si to napisala..taku jesen aj ja moozem:)



    Mariannka:dakujem ti moc:)..a vcelicku som uz prepisala na osicku:))..ja ich vsetky volam vcelicky:)osa mi je take nesympaticke,i ked viem,ze to je ina "sorta"..



    Kinga: ja milujem taketo experimenty,tak som nevahala:)..a s takouto tepluckou jesenou ako bola dnes by som tiez bola rada kamaratka :))



    Anetka:eej,ani nehovor..ani nevies,ako si ma na ten burciak nachutila..a k nemu kacku a loksee...mnaaaa..umieram:)))



    Dorka:hmm..to je zvlastne..podla mna ma safran docela vyraznu a taku velmi zaujimavu netradicnu chut..citila som ho aj v rizote,a dokonca vynikla aj v tomto kolaciku...mozno nabuduce skus dat trosku viac..:)..tak to si stastny cloviecik,ked mas rada vsetky rocne obdobia♥

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Další úchvatná a voňavá sladkost, ach jo :-) U nás zase manžel nemusí moc sladkosti s karamelovou příchutí a já je přitom tak zbožňuju. No, alespoň toho pro mě zbyde vždycky víc. Koláček vypadá úžasně, asi ho brzy vyzkouším!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vracím se sem, abych napsala, že koláč jsem vyzkoušela. Měl velký úspěch a chuťové buňky tancovaly radostí! Díky, díky, díky!
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hm, asi som ho dala malo, aj ked tolko, kolko pisali...alebo bol mozno stary, co ja viem...skusim mu dat este sancu :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Martinka koláčik vyskúšam ale asi v inej kombinácií bo hrušky nemám:( a možno budú :) v každom prípade koláč vypadá fááááántasticky:) ....a jeseň milujem pre jej farby a slniečko čo vrhá tiene trošku ináč ako v lete a studené rána a teplý obed a krásne voňajúce večeri:) a pre kopec sliviek , jabĺk, hrušiek, medu ....a čo ja viem čoho ešte:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Koláči som včera upiekla a musím povedať, že je skvelý!!!!!! Kuchyňa a celý byt nádherne voňal po citróne a ovocí a sladkej aróme a myslím, že kombinácia šafrán, mandle, citron ,cukor a ovocie je pozoruhodná....i keď spočiatku som mala troška obavy, ale keď som olízla varešku od surového cesta,už som vedela, že bude mňam.....môj chlap sa išiel ujesť.....
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Hmm Maťka, aký nápadík. Ja zbožňujem slivky, je to skvelé jesenné ovocie.Na kila by som ich vedela jesť.BTW vyskúšaj lekvár- slivky, jablko mäta...fakt lahôdka. Moja svokra robí neskutočný -ale kysnutý slivkový koláč s makom...bože... slinu mám až na klávesnici :-).Neviem či by som doma uspela so šafranovou príchuťou... ale . A jeseň je jedno z naj období, nádherné farby, gaštany, oberačky(nemám rada burčiak :-))) ), lístie v parku, krásne tekvice...no všetko super.a ten voňavý vzduch... som rada , že je tu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ja safran milujem, pouzivám ho hlavne do peciva a velmi sa mi osvedcil ale nasladko...no to musim skusit ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Madla: dakujem ti moc za mily komentarik:)..budem rada,ak kolacik vyskusas,a snad sadne aj manzelovi:))


    ViVi:jeeej,a ja zas tancujem radostou teraz,ze kolacik chutil,a spravil vam radost♥ :)



    Dorka:..ktovie..mozno ti len jednoducho nepasuje..nie je chutovo nejak strasne vyrazny,ale ma taku nezamenitelnu specificku aromu..ja by som to prirovnala s tou salviou,ani ta nesadne kazdemu..i ked mam pocit,ze salvia je vyraznejsia ako safran:)kazdopadne drzim palce,ak mu das este sancu:)



    Ajka: Andrejka,budem velmi rada,ak kolacik vyskusas..vyborny bude urcite aj s inym ovocickom:)a krasne si opisala tvoje pocity s jesene..ako tak citam,vacsina tu, ma jesen rada:))..teda okrem mna,ja len tu slnieckovu mozem:)..ale snazim sa,kupila som si napriklad krasny dazdnik,pre pripad tych dazdivejsich dni:)))



    Evka:to ma nesmierne tesi,ze kolacik vam tak chutil..a opisala si ho tak uuzasne,ze sama by som to nedokazala lepsie:)))


    Tina 24: Tinka,aj ja slivyk mozem na kila..lekvar by som velmi rada vyskusala,ale nevedela by som uz co s nim..my dvaja toho lekvaru moc nepojeme,este teraz mam dost marhuloveho s rozmarinom,a aj melonoveho...jedine,ze by sme vymenili medzi sebou:)))..krasnu jesen teda prajem♥


    Archaa: Slavka,ked si milovnicka safranu,kolacik ti urcite sadne:))budem rada,ak skusis:)


    Yvonne-Frl.Klein: thank you so much for your lovely comment..
    Hugs ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Martinka, ja zvyknem šafrán pridávať do kysnutého cesta na vianočku :-) Je to výbornééé....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka,jej,tak to musim vyskusat..ja zas do kysnuteho cesta pridavam kardamon..milujem ho :)

      Odstrániť
  21. vyborny kolacik :) dakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...