streda 9. marca 2011

Čokoládové "pots de creme" s levanduľovou šlahačkou


Pots de creme je francúzsky krémový dezert,ktorý sa najčastejšie podáva v porcelánových šálkach..z čoho je odvodený aj názov "pots"...základ tvoria vaječné žltka a šlahačka,a k nim sa pridávajú dalšie ingrediencie,ako su napríklad čokoláda,karamel,vanilka..atď....je to vlastne taký lahodný pečený krém,ale ja som siahla po jednoduchšéj nepečenéj verzii,a čokoládový základ som obohatila o úžasnú aromatickú levandulovú šlahačku...manželík opäť vyhlásil jeho povestné "jeden z najlepších dezertov,aké som kedy jedol":)))))a mne ,omámenej dokonalou chuťou dezertu,táto jeho fráza,ešte stále nepripadá ako fráza:))

Čokoládové "pots de creme" s levanduľovou šlahačkou:
(4 porcie)
1 šlahačka
100 g kvalitnej čokolády
3 žltka
1 a 1/2 PL cukru
štipka soli

Levanduľová šlahačka:
(inšpiracia www.almostbourdain.blogspot.com)

šlahačka
cukor
sušená levandula,alebo levanduľovy čaj

Žĺtka si vyšľaháme s cukrom ..pridáme šlahačku,štipku soli,a spolu chvílu prešlaháme ,kým sa spoja..potom prelejeme do hrnca,a na miernom ohni a za stáleho miešania zahrievame,až nám vznikne hladučký krém..celé to trvá asi 8-10 minút..pozor,nesmie to vrieť,lebo inak sa žĺtka zrazia..do mixéra si nalámeme čokoládu,ktorú zalejeme týmto horúcim krémom,a mixujeme,až sa čokoláda rozpustí,a vznikne hladučký čokoládový kremík..krém nalejeme do šáločiek,alebo ľubovolných misiek,a dáme zachladiť aspoň na 6 hodín..ja som nechala celú noc..

Šlahačku si pripravíme tak,že do nevyšlahanéj šlahačky nasypeme levanduľu,a necháme lúhovať celú noc..na druhy deň precedíme,a šlahačku s cukrom vyšlaháme tradičným spôsobom..
a môžme podávať:)
Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

28 komentárov:

  1. ooooooch Bozinku môj jediný, ochranuj ma v tento pôstny den pred týmto Matkiným pokusením...:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No teda Maťka ty pokušiteľka:) nádhera a šľahačku si viem tiež dokonale predstaviť, keď zakvitne levandula isto vyskúšam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aaaach, ty si má, levanduľovááá:)))
    nááádherný dezertík Maťka - to je zase moja fráza na tomto blogu:))) Muselo to chutiť fakt úžasne, Martinka a tá šľahačka fakt chutila levanduľovo???

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Napad za milion. Kam na to Matka preboha chodis? V zivote by mi nenapadlo davat do slahacky levandulu. Tiez ma zaujima, ci ju bolo citit. Tak prezrad!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krasne fotky, mne by stacila aj ta cokoladka, bez slahacky ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úžasně elegatnní a netradiční recepty, nádherné zpracovánía dokonalá prezentace fotek. Co víc dodat, než že slintám z každého vašeho příspěvku. Tohle (a nejen to) musím rozhodně vyzkoušet.
    Jestli máte chuť, mrkněte i na můj foodblog: http://madlinakuchyne.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Slavka,vcera sme sa aj my tak trosku postili,kedze sme boli bez dezertiku:)tento som robila este predvcerom..takze si v tom vcera nebola sama:))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ajka,dakujem...a slahacku ti urcite odporucam,je to uzasna dobrota:)a ja si zas uz dlhsie brusim zubky na tu tvoju rozmarinovu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evinka,dakujem ti moooc:)a ano,slahacka mala uzasnu levandulovu aromu aj chut,a k tej cokoladke si neviem ani predstavit lepsi doplnok:)fakt odporucam!!!!!♥

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dorka,moc dakujem:)levandulu je v slahacke krasne citit,aj nou vonia,takze fakt treba skusit:)idem dopisat zdroj,kde som na slahacku natrafila,a pots de creme som si vyskladala z viacerych roznych receptov:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mariannka,dakujeeem:)ja zas nie som az tak uplne cokoladovy typ,takze vzdy potrebujem k cokolade nieco na odlahcenie,a tato slahacka vyhovela mojim chutkam:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Madla,mooooc dakujem za nadherny komentarik,ktory ma velmi potesil:)a na vas blog urcite nakuknem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mati, tento dezertik urcite stoji za hriech :) a bozinku, taaaak krasne nafotene!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evulienka,dakujem ti moc moc:)♥a ty "hresis" tak malo,ze si ho mozes s kludnym svedomim dovolit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mila Martinka, pozerala som si velmi zbezne aj tvoje recepty na stranke mimibazaru (je ich strasne qvantum) a nejde mi do hlavy jedna vec...teda asi viac.
    Za prve: Kazdy den nieco publikujes, kedy to stihas??? Ja keby som mala nieco uverejnit kazdy den, tak mimo prace nerobim nic ine, len varim a fotim a pisem a listujem v KK.
    Za druhe: kedy to preboha stihate vsetko zjest? Ked upecies kolac a na dalsi den dalsi a stale nejake nove prispevky...Teda pokial nemas aspon 3 deti, tak si to neviem predstavit...
    Za tretie: si si ista, ze na tvojej profilovej fotke si ty? Pri tej frekvencii varenia by ma bolo rozhodne o 30kg viac!
    Horim zvedavostou nad tymito zahadami! Pomozes mi ich odhalit?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. :-O onemela som, musi to byt strasna dobrotka

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Mila Dorka...,tak teda ideme odhalit zahady ,co ta trapia:))
    Za prve:mam rozne obdobia,..niekedy som plna energie,a stiham toho dost,a niekedy zas som uplne bez energie,a nechce sa mi nic ,ani varit..momentalne mam veeeelmi slabe pracovne obdobie,co ma dost ubijalo,tak som sa vlozila do tohto mojho kucharskeho konicka,a robi mi to dobre,a citim sa lepsie,a uzitocnejsie:)a to,ze denne stravim par hodin rozmyslanim o jedle,varenim alebo fotenim mi voobec neprekaza,prave naopak, velmi ma to bavi:))
    Za druhe:vacsinou varim ,alebo peciem v malych davkach..ja som totiz neschopna navarit viac jedla na viac dni,a ten moj je uz tak rozmaznany,ze mi ani nechce jest dva dni po sebe to iste:)))a napriklad aj ked peciem,vacsinou su to nejake male dezertiky bud v poharikoch,alebo v miskach,alebo v kolacovej forme..ak robim vacsi kolac,tak nabalim manzelovi aj do roboty:)ale napriklad cely plech kolaca nepeciem skoro nikdy..
    Za tretie:na profilovke som len od pasa hore,takze nechci vidiet ,co sa skryva nizsie:)))kila mi s vekom a frekvenciou varenia veru pribudaju,ale tak snazim sa aspon co-to vycvicit vecer pri telke,ked mi este zostane nejaka energia:))) snad som ti tvoje zahady aspon trosku objasnila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Michaelky-moc dakujeeeem obom:)♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Som rád, že som na tento blog natrafil. Inšpirácia ako má byť! Už ťa mám v "Google reader" takže mi nič neunikne. Skvelé!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Martinka dakujem za vycerpavajuce vysvetlenie a prajem ti, nech mas stale taku energiu a grif ako v tomto obdobi ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. tak to je fenomenalne... a kraaasna fotka! vlastne ako vzdy :-D boze som hladna. idem radsej spat skor ako nieco spacham:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Gabriel moc dakujem,a mam velku radost,ze sa ti u mna paci:))

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Dorka ,dakujem:)ale z vlastnej skusenosti viem,ze stale to takto nefunguje:(

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Anetka,dakujem ti mooc:))joj,neznasam ,ked musim ist od hladu spat:))aj ja som tak vcera isla,hodinu som bicyklovala pri telke za pochodu Tv Paprika,a tam stvarali take neskutocne dobroty,ze som myslela,ze zjem aj ten bicykel:))))jednoznacne neodporucam pri cviceni pozerat relacie o vareni!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Matka <3 ty si kuuzelnicka , bravoooo...dezertik vyzera baajecne lahodne a exkluzivne ...pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Aluska,dakujeeeeem:)a som velmi rada,ze si sem opat zavitala♥

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Dobry den,

    chcem sa len spytat, aku levandulu pouzivate, ktora je jedla?
    Dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...