štvrtok 10. marca 2011

Gnocchi zo sladkých zemiakov s hnedým maslom a šalviou


V chladničke sa mi už dlhšie povalovali sladké zemiaky,a tak som rozmýšlala čo s nimi..nejakou náhodičkou som natrafila na tento receptík,a po nezabudnuteľnej skúsenosti s mojimi "citronovými gnocchi ",som neváhala ani sekundu,a naša kuchyňa sa rozvoňala vônou domácich cestovín,masla a šalvie..krááása:)

Gnocchi zo sladkých zemiakov s hnedým maslom a šalviou:
(inšpiracia www.thingsweatefordinner.blogspot.com)

2 velké sladké zemiaky
1 ricotta
1 šálka parmezánu alebo podobného aromatického syru
2 PL hnedého cukru
2 CL soli
1/2 CL muškatového orieška
2 šálky hladkej múky
100 g masla
čerstvá šalvia
sol ,korenie

Sladké zemiaky si umyjeme,a dáme na 5 minút do mikrovlnky na najvyšši výkon..necháme vychladnúť,potom ušúpeme,a roztlačíme na kašu..pridáme všetky ostatné suroviny (okrem masla a šalvie),a vypracujeme hladké tvarovatelné cesto...ak by sa vám moc lepilo alebo trhalo,pridajte ešte trošičku múky..cesto si rozdelíme na 6 rovnakých častí,každú časť rukami vygúlame na užší valček,dlhý asi 30 cm..nožíkom krájame gnocchi,a vidličkou vytvárame tradičný,poprípade netradičný vzor:)gnocchi varíme vo vriacej vode asi 5-6 minút....na panvici si zohrievame maslo,az kým má jemnú hnedú farbu,a vonia po orieškoch(moje maslo som trošku prešvihla:) )..rýchlo stiahneme z ohňa,a pridáme šalviové lístky..osolíme,okoreníme..a prelejeme cez gnocchi..môžme ešte posypať parmezánom,alebo ricottou,ale ja som nepridala nič,aby som si plne vychutnala chute..a veru,bolo čo vychutnávať:)

Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

14 komentárov:

  1. OOO aaano Matka! Opat napadite a urco velmi dorucke. na tvojom krasnom blogu pribudaju inspiracie jedna radost, ja bohuzial moc nestiham, tak sa chodim kochat k vam sikulkam, co stihate :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. MAtka,
    aj ja som minule uvazovala nad tym, ze vyskusam domace gnocchi z batatov. Zial, odradza ma moj drobec, neviem si predstavit robit gnocchi s jeho asistenciou, snad niekedy cez vikend. Vyzeraju uzasne.
    Mimochodom, bataty by sa vraj nemali skladovat v chladnicke, lebo tym vraj utrpi ich chut. Kym som to nevedela, drzala som ich tam, ale nejaku extra zmenu som nepostrehla ;) A vies co je divne, ked to teraz pisem, mam silny pocit dejavu...nespominala som to uz niekde? :-)
    A este jedna vec. Matka, spomaaaal, sa do neda stihat kazdy den sledovat tvoje nove dobroty ;)) clovek sa nestihne nabazit jednej a uz je tu druha, sikulka si!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evinka zlata,dakujeeem:)))to ma mrzi,ze mas teraz toho vela..ale zas na druhej stranke,ja by som sa aj potesila,keby som toho mala v praci vela:)ved ono sa to stale meni,takze neboj,cochvilu si urcite najdes casu....krasny dnik,Evka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,to ti verim,ja by som pri dietatku nestihla ani polovicu z toho,co stihas ty..to ta moc obdivujem:)a dakujem aj za cenne rady ohladom batatov..a podla mna to je asi aj pravda,lebo sa mi zdali akesi menej sladke,a som sa cudovala..mozno to bude tou chladnickou..chi:)a rada by som uz spomalila Andrejka,lebo uz tu asi kazdemu idem na nervy:))))ale akosi mi to teraz ide tak samo,a nevie to prestat:)))ale raz to urcite pride,mozno uz zachvilu,ked budem parkrat tyzdenne dochadzat do prace 60km,tak uz mi asi nezostane vela energie na dobroty...pekny den,Andrejka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj Matka..sledujem vas blok od sameho zaciatku a som nadsena..zaujal ma aj tento recept, v zivote som gnocchi nerobila a preto mam otazocku:):)..zemiaky zmiesam aj s riccotou a parmezanom(akoze cesto), alebo to sluzi az na ozdobu jedla? dakujeem pekne;)
    Kat

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Kat:)som velmi rada,ze sa ti blog paci:)))a co sa tyka tvojej otazky,k zemiakom treba primiesat aj ricottu,parmezán,cukor,sol,muskatovy oriesok a muku..ak si kliknes na odkaz "citronove gnocchi "v uvode tohto receptu,tak tam najdes aj obrazkovy postup,ako sa gnocchi vyrabaju,aby si mala lepsiu predstavu:)drzim palce,a nech vam chuti,ak sa na to das!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka ja som sa tiež chystala na tieto batatové ňočky, ale nebyť teba, tak by som sa chystala asi ešte ďalší rok:) Vyzerajú super a istotne aj tak chutia, veď ja si sem-tam nostalgicky zaspomínam na tvoje riccotové ňočky s tymianom a citronovo-maslovou omáčkou...už sa teším na tieto!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evinka,tak aj ty si po nich poskulovala?....pre mna boli chutnou zachranou mojich batatov:)ale musim sa priznat,ze tie citronove mi chutia o trosinku viac:)ale aj tieto su vyborne,a rozhodne stoja za vyskusanie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jaaaaaj ja uz ani nemam slov na tie tvoje dobrotky Matkaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. maťka, drží to pokope aj bez vajíčka? ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka,ano :) tento receptik funguje aj bez vajicka :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...