pondelok 25. apríla 2011

Čokoládovo slivkové "hot cross buns"

Naše prežívanie veľkonočných sviatkov sa žiaľ nenesie v duchu žiadnych tradícii..trávime ich len tak oddychovo..,väčšinou vybehneme niekam na výlet,alebo na prechádzku s našim štvornohým miláčikom:)...snažím sa udržiavať aspoň jednu tradíciu,a tou sú naše veľkonočné raňajky...rada skúšam vždy niečo nové,a tak po minuloročnom mazanci v podobe zajačikov ,prišla na rad britská klasika v tak trochu neklasickom podaní...ak sa chcete dozvedieť niečo viac o histórii a pôvode tohto veľkonočného pečivka,odporúčam vám tento krásny príspevok od šikovnej Cataliny .......


Čokoládovo slivkové "hot cross buns":
(inšpirácia "Jo Prett Easter Recipes",ale pomaranče som pozmenila za slivky)

100 ml mlieka
50 g kryštálového cukru
75 g masla
450 g hladkej múky T650
25 g kakaa
1 ČL zmesi korenia(klinček,škorica,muškátový oriešok,zázvor,ja som použila aj kardamón)
1 ČL soli
50 g nasekaných sušených sliviek
7 g sušeného droždia
75 g nasekanej čokolády
1 vajce

Na kríže:
50 g hladkej múky T650
1 PL oleja
2-3 PL vody

Glazúra:
2 PL vody
2 PL kr.cukru

Mlieko si zohrejeme pod bod varu,pridáme k nemu cukor a maslo,necháme rozpustiť a pridáme 100 ml vody..Preosejeme si múku,a zmiešame ju so suchými ingredienciami,pridáme vajíčko,a mlieko, nakoniec slivky a čokoládu,a vypracujeme hladké cesto..ktoré necháme kysnúť cca 1 hodinu...alebo ,ako ja,použijeme pekárničku,ktorá všetku prácu spraví za nás:).....
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 12 častí,vyformujeme bochníčky,prikryjeme a necháme podkysnúť ešte cca 30 minút..medzitým si zmiešame múku,olej a vodu na hladké cestíčko,ktoré naplníme do zdobiaceho sáčku..do vykysnutých bochníčkov  spravíme ostrým nožom zárez v tvare kríža,a naplníme ho bielym cestom..pečieme v predhriatej rúre pri 200 C,asi 18-20 minút..medzičasom si pripravíme glazúru,a to tak,že na miernom ohni si vo vode roztopíme cukor..týmto sirupom potierame bochníčky ,hneď po vybratí z rúry...a sladučké raňajky sú na svete:)


Dobrú chuť !!!! Print Friendly and PDF

27 komentárov:

  1. No veru, mňam, potreté masielkom a s bylinkovým (mätovým) čajíkom oooooo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak tie vyzerajú krásne Maťka. Inak ten oddych niekedy závidím, ale dnes už ani ja nič nerobím a konečne oddychujem :DD, krásny dík, pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oj oj oj, Matka, tie musie byt ale lahodnucke!! Tolko dobrotiek v jednom! Uz som hot cross buns obdvivovala, ale taketo som veru este nevidela!! :)) Skvela pracicka!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnaaaaaam ale by som si taaak dala

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jsou mooooc krásné :) To jsou snad první čokoládové hot cross buns, jaké jsem viděla, a moc se mi ten nápad líbí! A co teprve ty švestky, super kombinace chutí :) Děkuju za milý odkaz :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanka,veru..masielko a teply cajik = mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martinka,dakujem:)..a prajem ti ,aby si ta chvilky oddychu nasli castejsie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evinka,dakujem:)a som rada,ze som ti mohla rozsirit "hot cross buns obzory" :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Slavinka,ved dobehni:)))este ti nejake vyberiem z mraznicky:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Catalina,dakujem:))...a som rada,ze sa ti tato kombinacia pozdava:)..a co sa tyka tvojho podakovania..rado sa stalo:)..nie je zac dakovat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Já na Velikonoce pekla klasický mazanec, jen ve formě minimazanců a místo rozinek jsem dala brusinky a místo mandlí slunečnicová semínka, a ještě v pondělí jsem se vypékala s mrkvovým beránkem. Hot cross buns byly také v plánu, ale kdo by to pak všechno jedl :-) ty tvoje vypadají krásně, určitě je příští rok vyzkouším, cokoli s čokoládou a švestkami zbožňuju, ta kombinace je přímo neodolatelná!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Martinka buchtičky vyzerajú veľmi lákavo - kombinácia čoko a sliviek je priam geniálna!!Mati zaujíma ma ako chutia tie kríže na vrchu? je to dobré alebo by sa to zaobišlo aj bez toho? jasné, že potom by sa nemohli volať tak, ako sa volajú, ale tak vieš ako moja zvedavosť...Inak keď sa tak dívam na tú zmes voňavého korenia v receptíku, tak mi to veľmi pripomína vianoce!!!mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krásne hot cross Maťka, ja som túto Veľkú Noc experimentovala z mazancom a nezadarilo sa :((( no čo už. Ale s tými slivkami si to veru dobre vymyslela:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Božéééééé Maťkáááá mňááám prosím prosím jeden :-) ..krásne foto..

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Madla,dakujem:)kombinacia je to naozaj mnamkova...urcite aj tvoje dobrotky zozali velky uspech!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Evinka,dakujem ti za pochvalu:))..tie krize chutia tak nijako,kedze je tam len muka,voda a olej,..ich chut tam uplne zanika,a dominuje hlavne chut cokolady...ale nastastie tam ani neprekazaju,kedze su take neutralne..a plnia vlastne len dekorativny ucel:)..a korenicka som davala len tak za stipku,aby nam ako vravis,miesto Velkej noci nevznikli Vianoce:))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ajka,dakujem:)))a skoda toho mazanca:(ale stava sa..♥

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tieto kolaciky vyzeraju super! Sice nie som ich velky fanusik, dostat ich kupit v obchode pocas celeho roka, ich chut ma neako neohurila, ale tieto tvoje by som urcite vyskusala... mnam! Slivky a cokolada, jednoznacne dobra kombinacia! A fotky ako vzdy - kraaasne ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Na Hot cross buns som sa chystala cez veľkú noc, ale nejak to časovo nevyšlo. Tieto však vyzerajú a určite chutili úžasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Martinka,to ako sa daju robit taketo uzasne fotky?!! Krasa, naozaj aj recepty aj fotky. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Zajímavé pojetí a zajímavá kombinace!Ty musely chutnat!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Matka tvoje Hot cross buns vyzeraju nadherne. Zaujimava kombinacia s slivkami. Take som este nejedla. Musim povedat, ze tie co som si raz kupila tu v Anglicku, nestali za nic. Musim skusit homemade:) Fotecky nadherne ako vzdy

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Mariannka- dakujeeem:)som rada,ze ta tato kombinacia zaujala:)

    Miska-dakujeeeem♥

    Kinga-neboj,urcite niekedy dozenies,a dakujeeeem:)

    Lucka-moc dakujem,a mam velku radost,ze sa ti fotky aj recepty pacia♥♥

    Haf-veru chutnali:)dakujem:)

    Adrika-moc dakujem:))hmm,a to by som chcela niekedy ochutnat tie z obchodu,ked sa na ne kazdy stazuje,aby som vedela porovnat..snad raz sa mi to podari:)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...