pondelok 5. septembra 2011

Nutella bread


Tento sladký chlebík bol pre nás opäť tak trošku spomienkou na našu taliansku dovolenku......V mestečku "Polignano a Mare" sme bývali priamo v historickom centre,v štýle ubytovania "bed and breakfast" ,čiže priamo v domčeku talianskej rodinky,ktorá prenajímala pár izieb...pre mňa najväčším zážitkom boli práve raňajky,ktoré sa odohrávali na terase domčeku,s nádherným výhľadom na "mare"(more)...a  madra(mama) Rosa, s figlia(dcérou) Monicou sa nám každé ráno postarali o dokonalý gastro zážitok...čerstvé chrumkavé croissanty,čerstvé bagetky,šunky,syry,miestne ovocie,jogurty,voňavá káva...a to všetko servírované pod rúškom nádherných vyšívaných obrúskov,a ukryté v "chutných" prútených košíkov...no,moje srdce pri pohľade na to, spievalo:) Rosa a Monica ,si ma získali na prvý pohľad,a extra bonus nadobudli hlavne tým,že vo výbere nikdy nechýbal aj jeden druh domáceho koláča.....Áno,dostávame sa k jadru veci...koláča s nutellou..síce originál recept som nezískala (kedže sme mali tak trošku jazykový problém,oni nevedeli po anglicky,a my zas po taliansky),ale podarilo sa mi vypátrať niečo podobné,a dokonca omnoho chutnejšie:)


mestečko "Polignano a Mare"...

pohľad na "mare" bol skutočne úchvatný.....


A teraz naspäť k chlebíku..nedalo nám nevšimnúť si,ako je Nutella v Taliansku populárna...stretli sme sa s ňou snáď všade.....niet sa čomu čudovať,kedže Nutella pochádza práve z Talianska,kde ju v roku 1940 ,vytvoril pán Pietro Ferrero,zakladateľ slávnej spoločnosti " Ferrero"...v čase,počas druhej svetovej vojny,bolo veľmi ťažké dostať sa k väčšiemu množstvu čokolády,a tak sa rozhodol časť čokolády nahradiť lieskovými orieškami,ktorých nedostatkom Taliansko rozhodne netrpelo...Prvá verzia Nutelly sa volala "pasta gianduja" ,a až v roku 1964 bola premenovaná na meno,ktoré je dnes známe celému svetu "Nutella"..
dokonca aj v Thajsku sme sa s nou stretávali na každom kroku ( a ako radi:) )
Ale prejdem už konečne k samotnému receptu.....




Nutella bread:
(inšpiracia www.theitaliandishblog.com )

1 1/2 šálky hladkej múky
1/4 CL soli
3/4 CL prášku do pečiva
1 šálka masla (izbovej teploty)
1 1/4 šálky kr.cukru
4 vajcia
2 CL vanilkového extraktu
300 g nutelly

Predhrejeme si rúru na 160 C...chlebíkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme múkou....zmiešame si múku s práškom do pečiva a soľou...v inej nádobe si spolu vyšľaháme maslo s cukrom (cca 3 min.),potom postupne po jednom zašlahávame vajcia,pridáme vanilku,a potom postupne zašlahávame zmes múky...
Tretinu cesta nalejeme do formy,"polejeme" nutellou,zalejeme ďalšou tretinou,opäť nutella,a ukončíme to vrstvou cesta..potom s vidličkou jemne zahrabkáme de cesta,pre vytvorenie "swirl efektu" :)
Pečieme cca 1 hodinu,..vo forme necháme vychladnúť 15 minútiek,a potom vyklopíme...
Nutellový zážitok zaručený!!!


K talianskej atmoške nám chýba už len šálka cappuccina,a keď si chcete zaspomínať na svoju letnú lásku,tak Vám jednoznačne odporúčam knihu " Říkal jsi TI AMO "...od Evky Rýznerovéj .....



úžasne zábavné čítanie,a Evkin opis Talianska je tak dokonalý,že mu proste neodoláte,a ak ste ho nestihli navštíviť tento rok,ten ďalší tam určite pobežíte..:)


Ani náš Bucko neodolal:))



Bon appetit a Arrivederci :)) Print Friendly and PDF

38 komentárov:

  1. Matka nadherna pozvanka navstivit Taliansko. Po precitani tohoto putaveho prispevku, len malokto odola Taliansku. Chlebik urcite vyskusam, vyzera velmi dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slintáám Martinka,,,chlebík určite vyskúšam. :) Dovolenku ste mali krásnu..mám chuť sa tam vybrať ..naozaj krásne miesto

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnaaaam. a o tej knizke som uz vela citala ze je super, tak asi si ju fakt kupim:-)

    P.S. hadaj co mi dnes pride??? dzem od teba! :-D len samozrejme musim si pockat, lebo ho postarka doniesla babke a nie mne, lebo ona (ta postarka, nie babka) je pravdepodobne mentalne zaostala a 50% posty nam vzdy zanesie na adresu mojej babky, hoci sme tam byvali naposledy pred 17 rokmi, tak nechapem, ako si to este stale mohla nezapamatat, ale ved nevadi no. Kazdpadne sa na dzem straaaasne tesim! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty mi zase dáváš, nádehrný článek, nádherné fotky, úžasný recept.. už mi docházejí přídavná jména na ty skvosty co ty dokážeš vytvořit:-*

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mati, nutelovy chlebik urcite vyskusam, mnaaaam! Aj s cappuccinom! Taliansku kuchynu milujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jaaa, tak z tohto by sa urcite tesili aj moje deti:-)horsie je ze aj ja a to by uz asi nedopadlo dobre:-) Na krasnom mieste ste to boli v taliansku, hned by som balila kufre!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. óóó ty si mi ale narobila chute, určite budú sladké raňajky cez víkend, dnes akurát robím tvoj čokoládovobanánový chlebík z MMB. Veľmi sa mi ľúbili doplňujúce informácie, zase som o niečo múdrejšia, muž to pomaly so mnou už ani nevydrží : )

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Uzasny prispevok! To talianske mestecko je fakt nadherne!!! A ten chlebik, presne mojho gusta ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Matka, toto je uzasny post, uzasny recept a urcite to bola aj uzasna dovolenka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Boze, Mati, nadhera!!uzasne fotky,atmoska, proste vsetko, kolácik najblizsie vyskusam!!!:*

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adrianka,som rada,ze som ta spon trosku nalakala na Taliansko,a trosku aj na chlebik:)♥


    Natali: dakujeeem:)


    Anetka:knizku urco odporucam:)...a take postarky su specialne exemplare,ktore su povinne v kazdom meste,takze si nezufaj..bez nich by bol zivot asi moc nudny:))..dufam,ze ti ten dzemik babka nezje:)))


    Michaela: Miska,moc ti dakujem♥


    Dejnicka:dakujem ti krasne,a vzdy sa potesim,ked ma obdarujes nejakym tym pridavnym menom♥


    MS photography: Miska,budem rada,ak vyskusas,a tesi ma ,ze som sa ti trafila do chuti:)



    Lucka:ved treba sa aj potesit:)a bolo tam veru krasne..dakujeeem♥


    Ivanka:dakujem za mily komentarik♥ cokoladovo bananovy je dobra volba....a neboj,muzik ta bude milovat len stale viac a viac,ked mu takto fajne vypekas:))



    Mariannka:dakujeeeem,a som moc rada,ze sa paci♥


    Sylvinka:uuuuzasne dakujeeeem♥


    Archaa: Slavenka,moc ti dakujme za mile slova♥budem rada,ak vyskusas:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ciao Martinko, blahopřeju k dovolené na takovém krásném místečku a děkuju za inspiraci - musím se tam někdy vydat, jih Itálie nemám ještě vůbec prozkoumaný :( Úplně vidím před očima tu italskou rodinku, jak vás rozmazluje - domácí italské jídlo je to nejlepší, co jsem kdy v životě ochutnala, kam se na italské maminky a jejich dcery hrabou špičkové restaurace. Jéé, to je tak něžná fotografie tvůj pejsek, cappuccino a moje knížka :))) Jsem moc ráda, že tě knížka potěšila a posílám Buckovi pusinku na rozkošnej čumáček :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Maťka krásne čítanie . V Taliansku som zatiaľ nebola , ale veru keby sa dalo tak aj hneď pobežím:) Ozaj nechceš robiť reklamu na dovolenkové destinácie lebo tak sa mi zdá nieje toho veľa čo by si nevedela:)a týmto príspevkom si ma dokonalo nalákala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. No ale to si mě teda navnadila. Jak na moře, tak na chlebík. Chystám se pozítří na dovolenou na Sardínii, tak asi už vím, co udělám na snídani na cestu :-). Vypadá to úžasně!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. La Couca: Evka,dakujem moc za mily komentarik,a tvoju navstevu tu u mna:))...neboj,juh Talianska ta este len caka,takze sa mas na co tesit..a mozno z toho bude aj dalsia knizka,co by som sa zas tesila ja:))ja som zas napriklad este nebola v Rime,tak dufam,ze raz sa mi podari aj to:)Bucko dakuje za pusinku,a posiela "oblízanček" ♥


    Ajka:Andrejka zlata,dakujem za mile slovicka:))...a zial,je toho vela,co neviem:))...ale cestovanie milujem,a rovnako milujem aj zistovanie si informacii,o krajine ,ktoru sa snazim navstivit:))..a veru takato praca by aj ma bavila,dokonca som si raz posielala aj zivotopis do cestovnej kancelarie,kde niekoho hladali..ale bez odozvy..takze,asi mi je sudene nieco ine:))


    Ire: tesim sa,ze som ta navnadila,a najradsej by som sa ti pobalila do batoziny aj s nutella chlebikom:))nechcete ma?:))..stastnu cestu prajem,a nezabudnutelnu dovolenku♥

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Maťka, Ty si úžasná, po prečítaní mám hneď teraz chuť bežať do Talianska a rovno k Rose a Monice(a navyše ten skvelý knižkový tip!) a ešte chcem aj pohladkať Tvojho havina rozkošného :)) nádherné fotky, nádherný opis Talianska, neuveriteľný recept.. mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Krásný chlebíček plný čokolády mě jako čokoholika samozřejmě oslovil. Ale méně už Nutella. Od té doby, co jsem se dozvěděla, že i pravá Nutella obsahuje jen 13 % oříšků a pouhopouhých 7 % kakaa, tak si raději dělám Nutellu svou: http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
    a musím říct, že ji používám i mimo vánoční čas. Až budu mít trošku času, určitě si ji připravím apak si upeču i tenhle lákavý a voňavý sladký chlebík.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Andurejka: to ty si uzasna,ze si ma tak kraaaaasne potesila milym slovom:)dakujeeem♥


    Madla:no,to mi jasne,ze na domacu nutellu sa tato kupena urcite nehrabe ani zdaleka..uz dlhsie mam na plane vyskusat konecne aj tu domacu...ale aj tak nam tato kupena chuti,ako celok je to chutne..:)..idem kuk na tvoj receptik:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Martinko, to je jako sen! Ty fotky, recept, povídání, jako bych byla zpět v Itálii :) S tou Nutellou máš úplnou pravdu, taky jsme ji viděli všude (a jedli vždy a všude :D). Počtení o nutella historii bylo velmi zajímavé, škoda, že teď je všechna Nutella dovážena z Polska. Každopádně takovýto chlebíček bych si hned dala!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Catalina:dakujem ti moc♥ ...hmm,a ja som sa zas na oplatku dozvedela nieco od teba,ani som si nevsimla,ze teraz sa nutella dovaza z Polska:(..

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ahoj Martinka, strasne sa mi paci tvoj blog, uz teraz sa tesim ako budem skusat tvoje recepty a tie fotky su uplne nadherne....

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Erika: dakujem ti moooc,a som rada,ze sa paci♥

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahojky, náhoda mě dovedla na tento fajnový blog a jelikož miluji vaření a pečení tak mě moc inspiruješ :) Ale občas se někdy v receptech vyskytne něco čemu nerozumím, i když slovenština je mi blízká :) Moc prosím o vysvětlení zkratky CL kterou uvádíš zde v receptu :) Děkuji moc, už se těším až receptík vyzkouším :) Blanka

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Blanka:vitam ta na blogu,a dakujem za mily komentarik:)..skratka CL znamena "čajová lyžička"..a skratka PL znamena "polievková lyžica"...ak by si este niecomu nerozumela,kludne sa pytaj..rada vysvetlim:)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Martinka, myslela jsem si to, ale trošku mě to mátlo, jelikož jsem neviděla ten háček nad písmenem C :) Tento chlebíček určitě vyzkouším, přítel nutellu miluje :))

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ospravedlnujem sa:)..a nech vam chlebicek chuti:)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ďakujem za inšpiráciu, chlebíček sme si zobrali na dovolenku a bol skvelý!
    Nedávno som objavila aj tvoje staršie recepty na MMB a hneď som začala skúšať - polievku z pečenej mrkvy (neuveriteľne jednoduchá príprava) som skombinovala s chrumkavými kukuričnými plackami a bola to skvela večera...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Andrejka: tesim sa,ze chlebicek chutil,a dakujem,ze skusas aj ine recepty:)polievka z pecenej mrkvy je moja "favoritka" :)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ahoj Martinka, zase som sa raz zapozerala na tvoj blog a aj ked som ta "objavila" uz davno a otvaram si ho takmer kazdy den neviem sa proste vynadivat. Recepty, fotky ... proste vsetko je uplne nadherne. Ja tiez milujem Taliansko a prave v tejto chvili som sa rozhodla ze si urcite kupim knihu ktoru spominas. To mestecko je nadherne, uz sa vidim ako sa po nom prechadzam a kupem v tom krasnom mori...mohla by si mi dat nejake informacie o tom ako ste tam cestovali a ako ste nasli ubytovanie? My sme tento rok boli na Sardinii a bolo tam uplne uzasne, ubytovanie typu B+B takze kazde rano bohate ranajky ved to poznas...mnam hned by som sa tam vratila ale kedze takych krasnych miest je v Taliansku strasne vela, treba spoznavat dalsie :). Krasne Vianoce a do Noveho roku vela zdravia a mnozstvo napadov na chutne recepty, budem sa tesit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Erika: mila Erika,dakujem ti za mile slovicka..mam velkuuu radost,ze sa tu i mna na blogu paci,a ze zdielame aj podobne talianske "vasne" :))..joj,Sardiniu tiez tuzim navstivit,tak verim,ze raz:)...my sme leteli z Budapesti do mestecka Bari ,a odtial sme cestovali vlakom (cca 15-20 minut)do mestecka Polignano a Mare ..ubytovanie sme si rezervovali cez internet.priamo som kontaktovala pani majitelku tu http://www.santostefano.info/eng/index.asp
    Mozem len odporucat:)
    Dakujem za prianie,a taktiez prajem do Noveho roku len to najlepsie♥ a rada ta tu opat uvidim:)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Maťka, skúšala som dnes tento tvoj chlebík, ale nepodaril sa mi...a to všetko len vinou nekvalitnej nutelly, z ktorej tuk na mňa žmurkal po vyklopení koláčika... :( nabudúce spravím a skúsim dať dovnútra roztopenú mliečnu čokoládu, bez cery samozrejme, čo ty na to hovoríš, myslíš, že to bude fajn??Alebo kúpim kvalitnú nutellu /len teraz sa mi stala taká vec, že pohár z nutelly vyzeral plný, ale ako som v polke prípravy koláčika otvorila ten pohár, zistila som, že je vyjedený a takmer prázdny, tak som si vzala od susedy, ktorá mala len tesco nutellu/.... ty si použila nutellu originál, či? :) ďakujem, Barbora

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Barborka,mrzi ma,ze sa nevydaril:( ..ale urcite to bude tou nekvalitnou nutellou,ja som pouzila pravu...kolacik je ,ale aj tak trosku mastnejsi,kvoli tuku v nutelle,ale je to tak akurat,a dodava mu to stavnatost..urcite vyskusaj s pravou nutellou:)

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Maťka, vyskúšam určite, zbožňujem takéto "chlebíky" :) často robievam banana bread z MMB, ale chystám sa aj na taký citrónový, tento: http://blog.veruska.cz/?p=3610 ... a to, že sa mi nepodaril, bolo na 100% tou nekvalitnou nutellou, len to je tak na dedine, že dojde nejaká surovina a nemá si ju človek kam ísť kúpiť.. a už som mala zarobené cesto, keď som to zistila :/ ale vyskúšam to nabudúce s pravou nutellou a dám vedieť ako to dopadlo :)) síce, Tvoje skvelé recepty nemôžu dopadnúť zle, pokiaľ dodržím všetky inštrukcie a aj suroviny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. drzim palce ,Barborka..a ten citronovy vyzera tiez fajne :))

      Odstrániť
  34. Ahoj, veľmi rada sa inšpirujem Tvojím blogom, varíš podľa mojej krvnej skupiny ;) Chcem sa Ťa spýtať na tú dovolenku v Polignano a Mare, veľmi radi by sme tam s priateľom išli no máme problém zohnať nejaké ubytovanie, môžem sa spýtať kde ste našli ubytovania a ako ste išli? :) Veľmi by si nám tým pomohla, ďakujem krásne, Dáška... P.S. nádherné fotky, cítiť s Teba umelca ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj :) moc dakujem za mile slova :) Do Polignano a Mare sme isli letecky ..prv sme isli z Budapesti spolocnostou Wizzair do Bari,a z Bari ide vlak do Polignano ..nie je to daleko ,cca 15 minut cesty vlakom..ubytovanie sme si vopred zarezervovali cez internet ,my sme boli konkretne tuto http://www.santostefano.info/eng/camere-stanze-bed-breakfast-polignano-mare.asp

      a boli sme veeelmi spokojny,takze mozem len odporucat :)
      Kludne sa este pytaj,ak by ta nieco zaujimalo,rada pomozem :)

      Odstrániť
  35. dobrý deň, prosím Vás a hrnček používate s akým objemom? moje cesto bolo teda dosť husté.. ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...