sobota 8. októbra 2011

Makový koláč s jablkovo vanilkovou omáčkou


Po Vašich krásnych slovách,ktoré ma vyniesli až do nebies,je čas spadnúť naspäť na Zem :))...a pustiť sa do "práce" :))...konečne pridám recept na koláčik,ktorý som piekla ešte v pondelok,a smelo vyhlasujem,že je to jeden z najlepších makových koláčov ,aké som kedy jedla....po prvé je bez múky,takže je úžasne šťavnatý a mäkučký,a po druhé je aj z mandlí,ktoré ja môžem vždy a všade:)..no,a k tomu vanilkou voňajúci "apple curd"...a som zase v nebi:)))



Makový koláč s jablkovo vanilkovou omáčkou:
(inšpirácia www.chocolateandzucchini.com )



60 g masla
60 g mandľoveho masla (recept nižšie)
125 g hnedého cukru
4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
100 g mletých mandlí
160 g mletého maku
štipku soli

Mixérom si vyšľaháme spolu zmäknuté maslo s mandľovým maslom,a 100 g cukru..šľaháme asi 2 minúty...potom pridám žĺtka a šľaháme ešte asi 4 minúty,kým je krém nadýchaný....V inej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do penista,a potom postupne pridávame zvyšný cukor,až kým dosiahneme pevnú penu...trochu vyšlahanych bielkov si zamiešame ku krému,potom pridáme zmes mandlí a maku,a jemne po častiach postupne zamiešame do cesta aj zvyšnú bielkovú penu...cesto nalejeme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej tortovej formy (cca 20cm),a pečieme v predhriatej rúre pri 180 C,cca 30 minút...necháme postáť vo forme asi 10 minút,potom vyberieme,a necháme vychladnúť úplne...podávame s jablkovým krémom (alebo s čímkoľvek,čo sa vám k tomu hodí..úžasne chutí aj samotný )




Mandľové maslo:

60 g opražených mandlí (môžu byť so šupkou alebo bez)
2 PL rastlinného alebo mandľového oleja

Príprava je veľmi jednoduchá..v mixéri si do hladka rozmixujeme mandle,a potom postupne pridávame olej,a mixujeme,kým dosiahneme takej pastovitéj konzistencie(ako má napríklad arašidové maslo)....




Jablkový krém:

250 g jablk
kôra a šťava z 1 citrónu
50 g masla
50 ml vody
2 žĺtka
100 g kr.cukru
1 PL vanilkoveho extraktu

Jablká si ošúpeme ,nakrájame,zalejeme vodou,pridáme kôru a šťavu z citrónu,cukor,a varíme do zmäknutia..potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka,pridáme maslo(neroztopené),a necháme vychladnúť...k vychladnutému potom primiešame žĺtka,a vanilku,a na miernom ohni (alebo nad parou) miešame ,kým nám vznikne krémová konzistencia...opatrne s teplotou,aby sa nám žĺtka nezrazili...pri miešaní to chce trpezlivosť,ale už po prvej degustácii (ako to už pri curdoch býva) zistíte,že to stojí za to:)...dáme do chladničky,kde nám to vydrží aj týždeň,ale v kombinácii s týmto koláčom to neprežije ani deň :))





Chryzanténky na stole nám už odkvitli,tak som ich vymenila za jabĺčka a šípky...tak jednoduché,a pritom mi to prináša takú radosť,keď sa na to pozriem...možno sa inšpirujete:)



Dobrú chuť!!!! Print Friendly and PDF

25 komentárov:

  1. Moje nervy, už nemám slov. Nestíham skúšať. Môj muž pred nedávnom vyhlásil, že má minimálnu šancu v priebehu 2 mesiacov zjesť jedno a to isté jedlo. Už si pripadám ako úchyl, keďže tvoje recepty robím tak často : )

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Matka, ty carujes! Dokonala pastva pre oci a keby som blizsie tak aj pre ostatne zmysly! Kolacik a vsetky dobrotky s nim spojene ma nadchli! hned ako sa vyprostim zo skolskych a pracovnych povinnosti, zorganizujem kostovecku :) vdaka za nadherne jesenne inspiracie! Ja sa akurat vytesujem z jesennych kvietkov sytocyklamenovej farby, no neviem ako sa volaju po slovensky, asi vres? pekny jesenny vecer ti zelam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ak ma oci neklamú ja tam vidím kazdé zrniecko maku i mandlí v tom koláci, az sa cloveku zastavuje dych, Matka. V zivote som nic krajsie nevidela!!:*

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Maťka nádhera tak ako vždy!! Radosť čítať ;) a ešte väčšia pozerať!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Maťka MŇAM mak a jabká hotová rozprávka:)...a aranžmán je krásne jesenné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Uff, taky na to nemám nervy, musím jít ihned najít a sníst něco sladkého!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivanka:moj muzik sa s tym nastastie zmieril uz davno:))a myslim,ze ma z toho aj celkom radost:))..ale pri tomto receptiku som si na teba hned spomenula,ze konecne nieco bez muky,co ti snad ulahodi:)



    Evitchka: Evinka,dakujem ti za kraasny komentarik♥budem moc rada,ak vyskusas,a prajem ti,aby pracovno skolske povinnosti boli co najrychlejsie za tebou..aby si si mohla vylozit nozky na stol,uvarit si teply caj,vychutnat si makovy kolac,a pohlad na oku lahodiaci, a aj mnou oblubeny vres:))


    Archaa:Slavenka zlata,dakujem ti..taky krasny vyrok si moje fotky urcite nezasluzia♥♥♥


    Adushka: dakujem ti moooooc♥♥♥


    Ajka: dakujeeeeeeem♥♥♥


    Dejnicka: chi:)prijemne mlsanie prajem:))♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Makový koláčik mi vždy príde vhod, keďže manžel je makožravec :).

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kinga:tesim sa,ze ti receptik padol vhod..snad si bude manzelik pochvalovat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. zboznujem tieto recepty bez muky!!! perfektnee!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. mnam aj ja som makozravec:-))a este ta omacka a mandle, ani si nechcem predstavit ako to chutilo:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. To je nádhera! Hned mi to připomnělo, že klasický makovec jsem neměla ani nepamatuju :) vypadá úžasně a ještě bez mouky a s mandlemi, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anetka: ja tieeez:))hned mam pocit,ze su dietnejsie,i ked to tak celkom nie je:)))dakujem♥


    Lucka: vitaj v klube makozravcov a makomilov:)


    Meg: dakujeeeem♥:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. matka, kukni najnovsi prispevok na mojom blogu!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ja nemôžem z tých Tvojich krásnych fotiek, Martinka, a celých príspevkov..klobúk dole a..iba..MŇAM :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Makové koláče miluju! Ale toto je první, který je bez mouky a s mandlemi...úplně cítím tu obrovskou vláčnost měkkého těsta na jazyku a celá se rozplývám :) Máš moc pěkné fotky (jako vždy samozřejmě :)) a to mandlové máslo zní naprosto skvěle!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Anetka: dakujem ti♥kukla som.:)

    Andurejka: tak to sme na tom rovnako..ja zas nemozem z tych tvojich krasnych fotografii:))dakujem ti♥


    Catalina: Katka,tak aj ty si makožrút? :)moc ti dakujem za mile slova,krásne si ten koláčik vieš predstaviť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Krasa, aj tie fotky su "nazozratie" normalne mam chut zacat varit a piect.
    Juuuj
    Chobotnica

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dobry den,
    kolac chutil skvelo, fantazia , skoro sme sa pobili o posledny kusok (s manzelom). Kolac nebol dokonaly, mak nebol pomlety a omacka mi asi tak trocha nevysla, ale nevadi................. ta chut. Dakujem za recepty, robila som aj Vase veci z mimibazaru.

    Marcelina

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Marcelina: velmi sa tesim,ze kolacik chutil aj napriek "nedostatkom",a moc dakujem aj za mile slova♥..krasny vecer prajem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Protože mě tenhle fatnastický (ale které tvé výrvory nejsou fantastické, že :-)) koláček vybízel k upečení, dala jsem se dnes do díla. Jenže uprostřed práce jsem zjistila, že mi jaksi chybí mák, což je u makovo-madlového koláče docela potíž. Potřebovala jsem, aby koláč zůstal zcela bezlepkový, takže jsem mák nahradila kokosem. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem použila místo máku kokos, ale těsto bylo hrozně tuhé amusela jsem jej zředit mlékem, aby se dalo alespoň trošku vymíchat, nicméně teď jsem koláček vytáhla z trouby a voní skvěle. Chci se tedy zeptat, jestli by ti nevadilo, kdybych si upravený recept (samozřejmě s odkazem na tvé stránky a originál recepturu) dala na svůj blog.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Madla: velmi sa tesim,ze si sa kolacik rozhodla vyskusat..a tesim sa aj na tvoju inovaciu v podobe kokosu,takze receptik si kludne pridaj na blog,nemusela si sa ani pytat,ale cenim si to♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Tak hlásím, že koláč byl famózní. Sice se trošku drobil (což je ale u čistě bezlepkových moučníků normální), ale ta chuť mě dostala do kolen a úplně mě navnadila na Vánoce - kombiance kokosu a mandlí byla neuvěřitelná. Vršek koláče jsem ještě polila smetanovo-čokoládovou polevou a ozdobila cukrovými vločkami a čokoládovým krémem, takže koláč vypadal fantasticky. Takže ještě jednou díky za báječnou inspiraci, jsi prostě kulinářská bohyně!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Madla: kulinarska bohyna si predsa ty,kedze si si namiesala tak uzasny kolacik podla vlastnych chuti:)tesim sa,ze chutilo:)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...