utorok 17. januára 2012

Feniklová polievka s lososom


S feniklom zatiaľ nemám moc skúseností,ale rada by som tejto, pre mňa netradičnej zeleninke,dala šancu..začala som s výbornou polievkou...a rada by som pokračovala napríklad šalátom,alebo zapekaným feniklom..možností je veľa...a čo Vy? dávate feniklu šancu???...




Feniklová polievka s lososom
(inšpirácia časopis FOOD)


1 hľuza feniklu
1 cibuľa
150 g zemiakov
20 g masla
150 ml bieleho vína
1 liter zeleninového vývaru
soľ a korenie na dochutenie
kôpor
200 g lososa (filety bez kože)


Fenikel umyjeme,nakrájame na tenké plátky,rovnako aj cibuľu...zemiaky očistíme a nakrájame na kocky...
V hrnci si zohrejeme maslo,pridáme fenikel,cibuľu a zemiaky...chvíľu restujeme,potom zalejeme vývarom a vínom,privedieme k varu,a varíme asi 15 minút...rybu nakrájame na tenšie plátky,a vložíme do polievky tesne pred koncom varenia...povaríme cca 3 minútky..podávame s čerstvým kôprom(ak máte),a nám sa k tomu hodil aj plátok citróna..




Dobrú chuť!!!


Print Friendly and PDF

16 komentárov:

  1. Martinka, tak toto je lahoda, tu chut uplne citim. S tym vinkom, mnaaaam! Parada, ja si to spravim asi bez zemiaku-dietka-ale aj tak to urcite bude superske:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Matka, vyzera to velmi dobre, chutne, lakavo! Fenikel je na moje chute prilis aromaticky, ale ak sa spravne pripravi a doplni inymi chutami je vyborny..Polievocky ja vseobecne milujem, takze si mi spravila radost dalsou zaujimavou kombinaciou!! :) (evitchka)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Matka, takúto kombináciu (losos-fenikel) som uz tiez skusala. CHutilo mi to, hlavne vyuzitie feniklu ma posilo, ze ho konecne vyskúsam. Robila som Bourride (recept z knihy Losos) idu tam samé dobré veci a je to krásne farebné a chutné jedlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No už som po ňom pokukovala, ale ešte som nenabrala odvahu. Ako chutí? K čomu by si jeho chuť prirovnala?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Samozrejme, ze feniklu dávam šancu, je to výborná a chutná zeleninka, milujem ho! A kombinácia feniklu a ryby je dokonalá ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fenikel je vyborny aj surovy a ja ho jedavam hlavne v salatoch. Teda...jedavala som pri mojich pobytoch v Taliansku. Tu, ked vidim tie zdochlinky v regaloch, velmi ma to uz nelaka...Inak "finocchio" (finokkio) znamena v talianskom zargone "teplos". Viem, ze to velmi nesuvisi s temou varenie, ale nejak mi to proste napadlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Fenikel som zatiaľ pripravila len raz a to zapečený, ale neujal sa. Asi nepatríme k feniklonadšencom :(. Tvoja polievočka však vyzerá úžasne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Loni jsem ve své první objednané farmářské bedýnce objevila i čerstvý fenykl, který jsem nikdy před tím nepoužívala. Šťastnou náhodou jsem si objednala i jehněčí, a tak po objevení tohoto jednoduchého receptu na italských stránkách bylo rozhodnuto... Byla to nová a inspirativní kombinace.
    Fenykl nakrájet na nudličky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přihodíme nakrájený fenykl a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem a dusíme cca 15 minut. Rozšleháme ponorným mixérem na jemné pyré, přimícháme jemně strouhaný sýr(nejlépe parmezán) a podle chuti dosolíme. Je to skvělá příloha k jehněčí pečeni.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lucka:dakujem ti:)som rada,ze receptik zaujal:)..a tu dietku zavidim,..kiez by som sa aj ja uz dokopala...


    Evinka: v tejto polievke sa aromatickeho feniklu nemusis bat..mam pocit,ze jeho aroma kombinaciu s cibulou,vinom a lososom akosi zanika..takze mne to sedelo..surovy som este neskusala,i ked som mohla ochutnat popri krajani,ale akosi som vtedy nemala chut:))som zvedava co na nu povies,ak vyskusas:)


    Mirka: super:)dakujem ti za tip..musim vygooglit,lebo "Bourride" este nepoznam:)


    Ivanka: no pravdupovediac,surovy som este neskusala..a popri krajani mi vonal ako tie destke cajiky s feniklom,takze asi aj tak podobne chuti:))len v tejto polievocke ma aromu len velmi jemnu...


    Adushka: no o tebe som ani nepochybovala:)ty si nasa kralovna netradicnej zeleniny a ovocia:))


    Dora: Danka,no ja som mala celkom problem ho tu vobec zohnat...nakoniec som objavila uplnou nahodou,a vyzeral aj pekne,tak som nevahala:)ale viem si predstavt,ze v Taliansku to ma hned ine grady:)a dakujem aj za nove slovicko v mojom miniaturnom talianskom slovnicku:)


    Kinga: v tejto polievocke jeho aroma dost zanika,takze myslim,ze by ti chutilo:)treba vyskusat:)


    Alenka: jej,to je vyborny recept..moc ti zan dakujem..urcite vyskusam:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  10. vyborny receptik Matka! Ja a fenikel sa moc nekamaratime, ale budeme...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Fenikel je zaujímavá zelenina, aj keď nie každému jeho chuť sadne. Ja ho často v kuchyni nepoužívam, skoro vôbec, piekla som ho spolu s ostatnou zeleninou v trúbe a bol fajn. Keď sa dobre nakombinuje, chutí veľmi dobre. Zemiaky v polievke jeho chuť určite zjemnia, takže pre tých, ktorí zatiaľ fenikel neokúsili, to môže byť dobrý začiatok. Ehm, chvíľu som nesledovala foodblogy a vidím, že si sa v tomto roku vo všetkých smeroch poriadne rozbehla. Nech sa ti darí v tom, čo si začala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Chodím sem vyhlížet fenkylový článeček a málem jsem ho přehlédla! Fenykl a rybka - dokonalé! K tomu bílé víno, bagetka a jsem v nebi :-))) Nádhera!
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Teraz v sobotu som už asi 3xrobila zapekaný fenikel. Aj manželovi chutí aj deťom. Fenikel dám asi na 5min.kratko povariť, dam do ohňovzdornej nadoby a zalejem zmesou (2vajíčka, 250-300ml šlahačka, 100g parmezan, tymian, soľ, čili, korenie) Zapiecť do zlato-hneda.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evka: dakujem ti♥..zistila som,ze ani my sa nekamaratime v surovom stave,ale v pecenom -varenom nam to spolu kamarati osto-sesto:)))


    Katka: dakujem ti za mily komentarik:)..veru,ked sa fenikel spravne nakombinuje,dokaze velmi prijemne prekvapit:)a nech sa dari aj Tebe vo vsetkom♥


    Papaja: Pavlinka,som ho ale zakamuflovala ten fenikel,vsak? :))az si ho skoro nenasla:)dakujem ti♥


    Andrejka: super,dakujem ti za skvely tip..aj ja som robila nedavno zapekany,takze sa cochvila tiez podelim o receptik:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Zlatíčko naše, Tvoje receptíky sú balzamom na dušu. Dnes sme mali túto polievočku na večeru. Nezvyčajná chuť ale veľmi dobrá ľubila sa nám. Ja som ju, pred vložením lososa, rozmixovala do hladka. Mňam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanecka,a pre mna su zas tvoje komentiky balzamom na dusu :) tesim sa,ze vam chutilo ♥

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...