utorok 3. januára 2012

Silvestrovská torta s penou z Dulce de Leche a banánov



Milí moji,po krásnom sviatkovaní,a blogovej prestávke,som konečne odpovedala na všetky Vaše milé komentáre,ktoré mi nielen sviatky,ale aj bežné dni,robia ešte krajšími...posielam Vám veľké "ĎAKUJEM",a do Nového roku Vám prajem len to najlepšie...nech sme naďalej inšpiráciou a virtuálnym pohladením jeden druhému :)
A teraz k samotnej torte..Silvester sme strávili v príjemnej "papučkovej" atmosfére u našich kamáratov ..a ja som dostala za úlohu ,pripraviť sladkú časť večera..veď ako inak:)
Chcela som niečo ľahkého,kedže na Silvestra určite nikto nemá chuť na ťažké krémy a sýte múčniky,napadla mi jemná penová textúra...v chladničke odpočívalo "Dulce de Leche",čiže základná  surovina bola jasná..už len doplniť ju niečím osviežujúcim,čo by zmierňovalo hriešnu sladkosť tejto dobroty...napadli ma banány..a "korunu" som torte nasadila zrkadlovou čokoládovou polevou a zlatistým karamelom...aj napriek tomuto môjmu domácemu pokusu,pri ktorom nikdy neviem,čo sa z neho vykľuje,...myslím ,že torta sa vydarila,a splnila moje "penové" očakávania :)




Silvestrovská torta s penou z Dulce de Leche a banánov:

Korpus:
180 g čokoládovo kokosových sušienok
50 g masla

Dulce de Leche pena:
1 konzerva Salko karamel
4 plátky želatíny
2 šľahačky (360 ml)

Banánová pena:
4 banány
práškový cukor podľa chuti(ak sú banány menej sladké)
citrónová šťava
1 šľahačka (180ml)
3 plátky želatíny

Zrkadlová čokoládová poleva (“glaçage miroir”):
(inšpirácia www.frombatoparis.com )

75 g vody (prvý krát v živote som vážila vodu :) )
30 g kakaa (čo najkvalitnejšieho!!! )
60 g šlahačky
90 g cukru
3 plátky želatíny


Karamel na ozdoby:
(inšpirácia www.bravetart.com )

113 g vody
226 g cukru
štipka soli


Sušienky si rozdrvíme ,a zmiešame s roztopeným maslom..lyžicou utlačíme na dno tortovej formy (ja som použila s priemerom 23cm)..vložíme do rúry predohriatej na 200C,a pečieme 10 minút...necháme vychladnúť...medzitým si dáme do vody nabobtnať želatínu,po 10 minútach ju ohriatím roztopíme (postupujte podľa postupu na obale)...salko si vyšľaháme na krém,a  postupne k nemu prišľahávame jednu šľahačku,až dosiahneme penovej konzistencie..do krému zašľaháme aj vychladnutú želatínu,a nakoniec veľmi jemne premiešame s vyšľahanou druhou šľahačkou...penu navrstvíme na sušienkový základ,a dáme zachladiť asi na 1 hodinu...na banánovú penu si rozmixujeme banány,pokvapkáme citrónovou šťavou,aby sme zabránili ich zhnednutiu,zmiešame s mierne vychladnutou želatínou,a opäť veľmi jemne primiešame vyšľahanú šlahačku...penu nalejeme na salkovú penu,a opäť dáme zachladiť,a stuhnúť...
Na zrkadlovú polevu si všetky ingrediencie ,okrem želatíny,spolu zmiešame do hladka,a privedieme k varu..stále miešame,a varíme,až kým nedosiahneme zrkadlového vzhľadu..trvá to asi 5 minút..potom primiešame nabobtnanú želatínu,a necháme vychladnúť na 35 C (poslúži vám cukrárenský teplomer)..až pri tejto teplote polevu nalejeme na tortu,a dáme zachladiť,kým stuhne...
Karamelové ozdoby som obdivovala u nesmierne šikovnej Cataliny ,a ani vo sne by ma nenapadlo,že aj ja to raz dokážem..a bola to pre mňa veľká zábava,takže milá Catalina,ďakujem ti za povzbudenie♥
Vodu s cukrom a štipkou soli si privedieme k varu,a varíme,až kým nám nevznikne karamel...nemusíme ani miešať,len občas skontrolujeme,celý proces trvá dosť dlho,ale akonáhle sa nám voda odparí,už to pôjde rýchlo..netuším,či je to správny postup pri výrobe karamelu,ale keďže nemám moc skúseností,postupovala som podľa receptu..hotový karamel stiahneme z ohňa,a necháme chladnúť..musíte dosiahnuť hustej žuvačkovej konzistencie..na výrobu špirál,karamel ovíjame okolo tenkej kovovej rúčky,potretej olejom,a opatrne stiahneme hotovú špirálku..a na výrobu "špicov",si do orieška zapichneme špajdľu,ponoríme do karamelu,vytiahneme,a čakáme ,kým nám stečie tenký "špic" ,ktorý necháme zatvrdnúť..potom už len opatrne vytiahneme špajdľu...ozdoby uchovávame vo vzduchotesnéj nádobe,a zdobíme najlepšie tesne pred podávaním,kedže karamel na vzduchu nasáva vlhkosť,a postupne sa topí....
Postup síce znie vyčerpávajúco,ale mám pocit,že je zložitejšie ho napísať,ako samotnú tortu vytvoriť:))











Dobrú chuť a sladký rok 2012 !!!!

Print Friendly and PDF

46 komentárov:

  1. Matka, torticka sa vydarila uuuuuzasne. Som presvedcena, ze tvoji priatelia si pochutnali na tejto torticke. Abslolutna dokonalost. Tie karamelove ozdoby ma uplne dostali. Nadhera !!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzera famozne, a ta poleva!!musim ju niekedy vyskusat.Martinka, prajem stastny novy rok a tesim sa na tvoje nadherne sladke aj nesladke kreacie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ta vypadá ale i určitě chutnala dokonale:) Preji hezky vstup do noveho roku a at se stale pri blogove sfere dari:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja by som si z nej dala teda...tá musela byť úžasná...a všetko dobré v novom roku prajem...a najmä veľa inšpirácií pre tento tvoj krásny a chutný blog

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no tak toto je DOKONALE! ten karamelovy zazrak mi vyrazil dych! uzas!!! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka, tortička vyzerá úžasne, pri najbližšej príležitosti určite vyskúšam. Ja som na Silvestra robila tvoj citrónový koláč z MMB a mal ohromný úspech, akurát som miesto dvoch dvoch lyžíc citrónovej šťavy, dala šťavu z jedného celého citróna. Koláčik bol svieži, nemal chybu.
    DanaTN

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka, ja si tu popíjam kávičku a maminka so mnou...a teraz som skoro odpadla ... Mamina su kupuje Nový čas pre ženy, a vytiahla som jej to z kabely, že kuknem čo tam dávajú a tam hneď na mňa pozerá šikulka Maťka :-) s nutelovou tortou ....

    A táto tortička vyzerá úžasne! Idem poprečitovať postup :-) Papa Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Maťka do Nového roka 2012 Vám prajem veľa lásky:)
    Tortička je krásna a taktiež ma zaujala zrkadlová poleva ktorú budem musieť vyskúšať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. klobuk dole :) vyzera extra profesionalne... odkial na tie recepty chodis, prosim ta? :) vyskusam urcite! hlavne ta “glaçage miroir” ma potesila, netusila som ako sa to vola a nie to ako sa to robi..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Neskutočne dobre vyzerá, skutočne : ) V novom roku želám všetko dobré, najmä zdravíčko a splnenie toho čo si sama želáš

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Martinka, tato torta je naozaj fantasticka! Obdivujem ta, ze sa ti podarilo vytvorit take krasne ozdoby z karamelu. U mna to naposledy (pred rokom) dopadlo popaleninou dvoch prstov.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrianka: dakujem ti krasne za kazdy tvoj mily komentarik:)casto ma mrzi,ze nestiham aj ja rovnako komentovat tvoje vytvory..musim sa polepsit a najst si na to cas:)



    Andrejka: dakujem ti♥...krasny rok 2012 aj Tebe a tvojej rodinke:)


    Tinka: dakujem♥



    Saska: dakujem ti♥rovnako vsetko len to najlepsie aj Tebe,nielen po blogovej sfere:)



    Salome:dakujem krasne:)vsetko dobre aj tebe♥



    Marysity: dakujem ti♥mam radost:)


    Danka: dakujem ti♥a tesim sa,ze si vas Silvester obohatila takou osviezujucou dobrotkou:)


    Myway:Gabika,chi:)ospravedlnujem sa za ten sok:))ale snad bol prijemny:)♥


    Ajka: dakujeme♥vela lasky a kopec inych "dobrot" prajem aj Tebe a tvojej rodinke:)a zrkadlova poleva okuzlila aj mna..chodila som ju pravidelne kontrolovat do chladnicky,ci sa este zrkadli:)))


    Miska: dakujem ti♥tento konkretne som si vymyslela,teda az na tu polevu,a karamelove ozdobky:)


    Ivanka: dakujem ti♥♥a aj za krasne prianie,aj tebe a tvojej lasocke zelam len to najlepsie ,co mozem..a nemyslim to ako frazu,ver mi♥

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Natalenka: dakujem ti za tvoj komentarik♥tesim sa..joj,a tie 2 prstiky ma mrzia:)my sme sa s tym s Borisom celkom zabavili:))ale tak ty si zas profik na sushi,a na ine veci,ktore ja nezvladam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. preklep u mna... chcela som napisat, ze som netusila ani ako sa taky typ polevy vola a nieto ako sa robi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Krása :-) fakt radosť pozrieť akúkoľvek tvoju fotku:-) vyzerá to dokonalo a určite to tak chutí..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Sunny: mooc dakujem♥potesenie je na mojej strane,ze sa ti tu paci:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Matka ta prva slahacka sa k salku dava nevyslahana a druha uz vyslahana?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Martinko, moc děkuju za krásnou zmínku! Nikdy by mě nenapadlo, že já bych inspirovala tebe - mám to přesně naopak :) Každopádně ozdoby máš dotáhnuté k dokonalosti, perfektní dílo! Máš neskutečný talent :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Anonymny: Ta prva slahacka sa nevyslahana slaha spolu so salkom..a druha sa prida uz vyslahana..salko by sa totiz tazko zamiesavalo do vyslahanej slahacky,preto je lepsie ich vyslahat spolu,a kedze sa neda dosiahnut uplne tuhej slahackovej konzistencie..tu nam spravi ta druha slahacka:)


    Catalina: Katka,nie je zac dakovat..to ja dakujem,ze si ma inspirovala:)rada ta spomeniem aj kedykolvek nabuduce,u Teba je predsa vzdy co obdivovat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Maťka krásna tortička a veľmi si ma potešila s glaçage miroir. Mám ho na zozname "vyskúšať" a myslím si, že konečne naberiem odvahu a skúsim to.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Kinga: dakujeeeeem ti♥som velmi rada,ze sa ti torticka paci,a na poleve nie je noc tazke,takze smelo do toho:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  22. óooooo moj boze toto je óda na cukor!!! mnam! super kaloricke:-DDDDDDDD, super uzasne, super mnam! dokonaly recept, ukladam si ho a dufam, ze coskoro aj upeciem!

    OdpovedaťOdstrániť
  23. To je bomba. To si ukládám jako velkou výzvu a už tuším příležitost, při které ji udělám! Ale těch ozdob se fakt bojím...

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Anetka: veru super kaloricke,ale oplati sa:)))..dakujeeem,a budem rada,ak vyskusas:)


    Vanda: dakujem:)prijemne skusanie prajem,a ozdobok sa netreba bat..je to zabava:)az na tie riady:)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Pre buducnost: 1 liter vody = 1 kilogram vody :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Nadhera, radsej si nechcem ani predstavit ako tato neuveritelne vyzerajuca torticka chuti. Mnam. Veru dala by som si kusok. ;-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Silvinka,netreba si predstavovat..treba vyskusat,urcite neolutujes:)

      Odstrániť
  28. Ahoj Martinka, chcela by som sa ta spytat, ci sa zrkadlova poleva da robit aj bez cokolady. Moj manzel cokoladu nemoze, ale je uplny blazon do dulce de leche (on je z Latinskej Ameriky :)). Chcela by som mu tuto tortu urobit, len tu polevu musim zamenit za nieco bezcokoladove :) Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zial,konkretne tato by asi bez cokolady zrkadlova nebola :( skus teda dat nejaku zelatinovu polevu len...napriklad karamelovu..ja tu sice recept nemam,ale urcite na nete nieco vypatras...drzim palce,a nech vam chuti,ak sa na torticku das :)

      Odstrániť
    2. teda bez kakaa,nie bez cokolady,kedze do polevy ide len kakao :)

      Odstrániť
  29. Martinka, chcem sa Vas opytat, ja by som chcela robit ten salkovy krem do obycajnej korpusovej torty stylu tej Vasej lentilkovej, mohol by byt tento krem_?_Co si myslite_?
    Vdaka
    Marlenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marlenka,tazko povedat,kedze som to neskusala..ale teoreticky by to bolo mozne..ved vyskusajte,a dajte mi potom urcite vediet :)

      Odstrániť
  30. Dnes som torticku robila, sice sa ozdoby nepodarili. ale torta je dokonala, uzasne chute krasne prepojene. mnamky, mnam. dik za receptik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Velmi sa tesim,ze torticka chutila :) a verim,ze nabuduce sa podaria aj ozdoby,len ono je to trosku babracka,a treba na to cas ...

      Odstrániť
  31. Martinka, prosim Ta tu zelatinu treba pripravit podla navodu v zmysle, ze napr. 4platky rozpustim v 250ml vody a toto cele prilejem do peny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radka,ja pouzivam platkovu zelatinu dr.Oetker ,a tam je v navode uvedene,ze do hrnca si dame 4-5 PL vody,vlozime zelatinu ,nechame 10 nabotnat,a potom za staleho miesania zahrejeme a rozpustime,nevarime,zmiesame s kremom..

      Odstrániť
  32. Tohle je tak naprosto výborný dortík! Dala jsem mu teda jinou tvář, ale ta chuť... Ještě dlouho si ho budu pamatovat, děkuju! :)
    Kdyžtak takhle se povedl: http://dolce-casa.blogspot.cz/2012/09/narozeninovy-dort-s-karamelovou.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Barbarka,tesim sa,ze si sa inspirovala a ze chutilo :) vydaril sa ti mooc krasne !!!

      Odstrániť
  33. Martinka, dakujem ti za dnesny darcek k meninam:o) dala som trosku viac slahacky, nech je vyssia, preto nemam dulce de leche cast taku zltu, chuti vsak vynikajuco a myslim, ze sa torta vydarila.....neviem ako je to mozne...ale ked som chcela vyskusat nejaky tvoj recept, vzdy mi do toho nieco prislo...teraz som si vsak uz nenechala vziat prilezitost...dakujem este raz za vsetky tie uzasne inspiracie:o) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=884723 a este v reze http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=884724

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kristinka,v prvom rade vsetko najlepsie k meninkam prajem :) a velmi sa tesim,ze si torticku vyskusala a mne nezostava ine ,len ta chvalit ,lebo vyzera naaadherne !!! prijemnu oslavu prajem a dakujem za fotecky ♥

      Odstrániť
  34. Jak dlouho vydrží karamelové ozdoby? Přežijí do druhého dne? Když sestra dělal Croquembouche, tak se ty vlásky začaly rozpuštet už snad po hodině.

    Lucka

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...