utorok 1. februára 2011

Vietnamský banánový koláč


Keď som objavila recept na tento koláč,tak bolo jasne rozhodnuté,že ho proste musím upiecť..banánom v spojení s kondenzovaným mliekom,sa proste nedá odolať:)..je to ináč veľmi netypický ázijský koláč,pretože v Ázii nie je moc tradíciou piecť koláče..povačšinou si tam život osladzujú rôznymi nepečenými,vysmážanými,alebo želatínovými dezertami...koláčik je ale naozaj výborný,a konzistenciou nám trošku pripomínal žemľovku..

 Vietnamský banánový koláč:
(inšpiracia www.almostbourdain.blogspot.com)

6 veľkých banánov
60 g kr . cukru
7 vajec
380 g sladeného kondenzovaného mlieka
250 g roztopeneho masla
200 g hladkej múky

Postup:
banány si ošúpeme,nakrájame,a zasypeme s cukrom..takto necháme postáť cca 30 min..banány krásne pustia šťavu..

vajíčka si vyšľaháme ...
a zmiešame s kondenzovaným mliekom,maslom,a múkou..a nakoniec primiešame banány aj so šťavou..
                           
cesto prelejeme do maslom vymazanej tortovej formy,a pečieme v rúre predhriatej na 200 C,asi 45 minút..treba sledovať,lebo v pôvodnom recepte uvádzali piecť až hodinu,ale môj bol hotový omnoho skôr..
Necháme vychladnúť,a potom sa konečne môžme pustiť do podávania..nám najlepšie chutil s domácim kondenzovaným mliečkom,kt.je tak jednoduché,že sa musím podeliť o recept..

Domáce kondenzované mlieko:
50 g masla
220 g cukru
250 ml vody
200 g práškového mlieka

Maslo s cukrom a vodou varíme,kým sa cukor nerozpustí,potom odstavíme z ohňa,a po častiach primiešavame prášk.mlieko,až dosiahneme hladkú nehrudkovú konzistenciu..odporúčam uložiť na nejaky čas do chladu,a až potom podávať..

z tejto dávky vám vyjde 1/2 litra..ja som robila polovičnú..v Ázii je kondenzované mlieko velmi populárne,a aj my sme si ho v Thajsku velmi oblúbili..podávajú ho tam k palacinkám,ku káve,k čaju..a najviac nám chutí namáčať si v ňom čerstvé ovocíčko..najlepšie niekde na pláži:))chi,snívajme ďaleeeej:)))))

Dobrú chuť!!!!
Print Friendly and PDF

26 komentárov:

  1. hmmm a už mám kilo na sebe, len čo pozriem na obrázok :DDDDD Matík, to mi nerob, ja mám nútenú dietu a dnes iba varená ryža s nejakou zeleninkou, síce dobré, ale nie často :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňáááám maťka si mi narobila chute:) a to kondenzované mliečko vyzerá veľmi dobre to určite vyskúšam:)...a moc pekné obrázky:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. matka ja normalne nestiham!!! ja ti tak zavidim ze mozes takto kazdy den daco piect.... ach. uzasny kolac inak, ved ako inak :-) a ta fotka "cake" je dokonalaaaa :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. matka,krása veru veru, pokúsas a pokúsas, urcite si niekedy na tento receptik spomeniem, ked budem mat banány,paaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Koláček musím vyzkoušet, jen co budu mít banány a to mléko, to je také paráda. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Matka, nebezpecny kolacik! :) Z ingrediencii tusim, ze ide o mnamku, snad raz ochutnam..a nadherna prezentacia receptiku!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Netradične, exotické veľmi ma to láka vyskúšať

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Maťka, no ja odpodnem ..kde si vyhrabala :-) hihi tento receptík ... juj začali u mňa dlhé dni a noci práce ..zo tri týždne tu budem k tebe chodiť naberať kalórie ...Gabika(nogate)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Martinka,kiez by som sa uz aj ja konecne odhodlala na dietu..ty mas to kilecko rpi pohlade len tak virtualne,ale ja naozaj:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejka,dakujeeeem:)budem rada,ak vyskusas:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anetka,nie je co zavidiet..to ako bojujem kazdy den hodinu na bicykli s kilami navyse,veru zavideniahodne nie je:)))a som rada,ze sa ti "cake" paci..zostalo mi strasne vela supiek,a bolo mi ich luto len tak vyhodit,tak som sa prv s nimi trosku pohrala:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Slavka,dakujem,a budem rada,ak si spomenies:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Jindra,dakujeeem:)a budem rada,ak vyskusas:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evinka,dakujeeem:))mnamka to je veru velkaaa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Gabika,budem rada..u mna tych kalorii naberes az -az..osobna skusenost:))))a receptik som nasla na nete:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Mauka, ty blogujes! Ja som ta az dnes objavila vdaka Tastespottingu :) Tesim sa, ze si sa na to dala, mam velmi rada tvoje fotecky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Michaelka,tak trochu blogujem:)))som rada,ze som ta potesila,a este radsej ,ze sa ti u mna paci:))nakukla som teraz aj na tvoj blog,a veru ,o vela som prisla,musim ho prestudovat:))

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Doma mám veľa banánov a po vzhliadnutí tohto receptu sa neviem rozhodnúť, či ho mám napiecť alebo upečiem banánový koláč bez mlieka a vajec (aby ho mohla jesť aj moja dcéra). Asi si urobíme banánové hody a napečiem obidva :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka,veru tazke rozhodovanie:))ale nech sa uz rozhodnes akokolvek,pochutite si zarucenee :))

      Odstrániť
  19. To naozaj tento blog zaujima len zeny ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. prave robim tvoj kolacik ale musel som ho robit na nizsej teplote lebo mi velmi chytalo z vrchu, tak uvidime ako to dopadne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. kolacik je vyborny!! ja som si ho este poliala cokoladou a nema chybu.. MNAM!! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...